Kanserde yeni umut!
Endemik nebatla kanserli hücreleri öldürüyorlar! Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesinde, Akdeniz bölgesinde yetişen endemik bir nebatın özütünün kanserli hücreyi öldürdüğü tanımlandı. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim …
Endemik nebatla kanserli hücreleri öldürüyorlar!
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesinde, Akdeniz bölgesinde yetişen endemik bir nebatın özütünün kanserli hücreyi öldürdüğü tanımlandı.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı öğretim azaları Prof. Dr. Hakan Bozcuk, Doç. Dr. Mustafa Özdoğan, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizyoloji Anabilim Dalı Araştırma Vazifelisi Durmuş Burgucu, Yrd. Doç. Dr. Asuman Karadeniz, Yrd. Doç. Dr. Hasan Öztürk, Biyolog Deniz Ekinci, Prof. Dr. Fatih Topçuoğlu ve Oktay Akyurt tarafından yürütülen çalışmanın kanser rehabilitasyonunda umut olacağı kaydolundu.
Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizyoloji Anabilim Dalı Araştırma Vazifelisi Durmuş Burgucu, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, 20 sene sürecek projenin 2004 senesinde başladığını söyledi.
Çalışmalar neticesinde Akdeniz’de endemik bir nebat cinsini keşfettiklerini, ancak nebatın adını açıklamak istemediklerini ifade eden Burgucu, ”Nebat ağızdan kullanımda zehirli tesir gösteriyor” dedi.
Nebattan elde ettikleri özüt ile laboratuvar civarında kanserli hücreyi öldürebildiklerini anlatan Burgucu, ”Kemoterapik casuslar gibi nebat özütünün da kanserli hücreyi öldürdüğünü gördük. Çalışma ile alakalı Avrupa Tescil Büroyu’nden ön onayı aldık. Bildiğimiz kadarıyla kanserli hücreyi öldürücü tesiri bulunan nebat özütü için ön tescili alan yalnızca bizim grup” diye konuştu.
-KANSERLİ HÜCRELERİ İNTİHAR ETTİRİYOR-
Şimdilik laboratuvar civarında kanserli hücreleri intihar ettirerek yok eden nebat özütünü önümüzdeki süreçte hayvanlar üzerinde sınayacaklarını ifade eden Durmuş Burgucu, şöyle devam etti:
”Bundan sonra deney hayvanlarında kanser oluşturup, faktör maddeyi canlıya verip, uru baskılayıcı, geriletici özelliği olup olmadığını inceleyeceğiz. Bunu muvaffak olursak bu çok büyük adım olacak. Hayvanlarda önümüzdeki beş senelik süreçte uygulayacağız.
Nebatların tıp alanında kullanımı yaygın. Akdeniz’de endemik olan yabanıl cins, ağızdan alındığında öldürücü tesire sahip. Bu sebeple hayvanlar dahi otlarken bu nebata yaklaşmıyor.”
Kanserin bir çok insanın hayatını etkilediğini ve rehabilitasyonuyla alakalı çok rakamda asıllı gerçek değil rehabilitasyon usulü çıktığını belirten Durmuş Burgucu, ”Biz insanlara umut tacirliği yapmıyoruz. Kanserli hücreyi öldüreceğini düşündüğümüz bir nebatın tıp dünyasına kazandırılması için 20 senelik bir çalışmayı yürütüyoruz” diye konuştu.
Anadolu Ajansı
http://www.haberturk.com/saglik/haber/534185-kanserde-yeni-umut