Kalori hesabı yapmak yanlıştır
Beslenme uzmanları bedene yakıt sağlayan besine “kalori” adını vermişlerdir. Beden aldığı gıdayı sindirerek yakıta, yani kaloriye çevirir. Bu kaloriler daha sonra vücut tarafından enerji olarak kullanılır. …
Beslenme uzmanları bedene yakıt sağlayan besine “kalori” adını vermişlerdir. Beden aldığı gıdayı sindirerek yakıta, yani kaloriye çevirir.
Bu kaloriler daha sonra vücut tarafından enerji olarak kullanılır. Alınan gıdalar bedenin ihtiyacından fazla ise, doğal olarak bunlar depolanacak, yani yağa çevrilecektir. Bu sebeple, çoğunlukla kilo almaya engel olmak için kalori hesabı tutma yoluna gidilmektedir. Ancak kalori hesabı çoğunlukla tutmaz. Çünkü, vücut bazı gıdalardaki (özellikle doğal olmayanlardaki) kalorileri kolaylıkla kullanamaz ve yakamaz. Bu durumu şöyle bir örnekle açıklayabiliriz: Bir an için bedenimizi bir soba, aldığımız besinleri de yakıt düşünelim. Sobaya atılan yakıt iyi cinstense, yakıt tükendiğinde hiç artık kalmaz. Ancak iyi cinsten değilse, soba yakıtın tümünü tüketemez ve artık kalır. Vücudumuz için de durum böyledir.
Bedenimizin kullanamadığı yapay besinlerin bazıları şunlardır:
Beyaz un, şeker, dondurulmuş yağlar ve bunlardan yapılanlar, her türlü konserve, kimyasal mayalı besin maddeleri, her türlü alkollü içki ve rafine edilmiş gıdalar.
Şişmanlık basit bir sebep-sonuç ilişkisi değildir. İnsan vücudu ne basit bir soba, ne de kalorifer kazanıdır. Bedenimiz mükemmel ve karmaşık bir organizmadır. Eğer onun dilinden anlamaya çalışırsak hem sağlıklı hem de güzel kalabiliriz.
Kaloriyi azalttığı halde kilo veremeyenler, kalori hesabının yetersizliğini gösteren durumlardan biridir. Kişi aldığı kaloriyi azaltır, bünyesi de buna karşılık harcadığı enerjiyi azaltarak kilonun sabit kalmasını sağlar. Yani aslında şişmanlar, sadece fazla yedikleri için değil yanlış gıdalar aldıkları için de kiloludurlar.