İncir Ficus Carica
Ficus carica cinsinin kurutulmuş meyvalarıdır. Bu cins genellikle 10m kadar yükseklikte bir ağaçtır. Yaprakları saplı, 3-5 loblu ve üzeri pürtüklüdür. Meyva küremsi veya armut biçimindedir. …
Ficus carica cinsinin kurutulmuş meyvalarıdır. Bu cins genellikle 10m kadar yükseklikte bir ağaçtır. Yaprakları saplı, 3-5 loblu ve üzeri pürtüklüdür. Meyva küremsi veya armut biçimindedir. Meyva biçimi ve rengine göre birçok kültür formları ayrılmaktadır. Türkiye’de çok tanınmış olanlar şunlardır.
Lop inciri, Sultan inciri: Meyvası soluk sarı renkli olup kurutmaya ergonomiktir.Kavak inciri, Patlıcan inciri: Meyvası morumsu siyah renkli olup, taze halde meyve olarak kullanılır.
-100gr. kuru incirin besin bedeli içeriği: Enerji 908 kilogram/ 217kcal, Protein 4 gr, Şeker 55.3gr, Yağ 1.2 gr,Perhiz lifi 6.7 gr, Kalsiyum 138gr, Demir 4.2mgr , Magnezyum 91.5mgr, Fosfor 163mgr, Vit B1 0.073mgr, Vit B2 0.072mgr, A, B, C vitaminleri taşımaktadır.
-Sütte bulunan kalsiyuma oranla daha fazla kalsiyum kapsar. İncir yenilirken, çekirdeklerinin ağızda iyice çiğnendikten sonra yutulması daha bereketlidir.
*Kemik hastalıklarında, gelişim bozukluklarında önerilmektedir.
*Pektik maddelerin kaynağı olmasından dolayı, bağırsaklarda toksik maddelerin atılması, kandaki kolesterol seviyesinin düşürülmesi, şeker hastalıklarında kan şekerinin süratle yükselmesini önler.
Taze incir kabızlığı önler. İncirler akşamdan suya konur, sabahleyin aç karnına yenilir. Kuru incir bağırsakların faaliyetini çoğaldırır. Meyvalardan elde edilen infusyon veya şurup özellikle çocuklarda güvenlice kullanılabilen bir müshildir. İncir şurubu şöyle hazırlanır: 120 gr kuru incir bölünür, 600 gr su içinde 3 saat yakalanır ve hafifçe bunalarak bezden süzülür. Elde edilen akışkan kısım üzerine 400 gr toz şeker ilâve edilir ve bir taşım kaynatılır. Taze incir basur şikayetlerine bereketlidir. Sıtma hastalığına iyi kazanç, mideyi çalıştırır. Kuru incir kuru üzümle karıştırılıp yenirse mide ülserine iyi kazanç.
*Mineral madde, özellikle demir içeriğinin fazla olması sebebiyle hamileler ve ufak çocuklarda ortaya çıkan vitamin beceriksizliğinin neden olduğu hastalıklar ile anemiye iyi gelmektedir.
*Bedeni şişmanlatır, kırk gün anasona batırılarak sabahları aç karnına fıstıkla yenilirse dimağı da enerjikleştirir.
*Damar tıkanıklıklarını giderir, karaciğeri güçlendirir, dalak kabarıklığına, , soluk darlığına iyi kazanç.
*Bronşit, öksürük ve göğüs sızılarına bereketlidir. Taze incir, sütle birlikte pişirilerek yenilince nezleyi ve boğaz sızılarını giderir. Balgam söktürücü olarak, bir ölçü meyan kökü ve incir kaynatılarak sabah, öğle ,akşam bir çay bardağı içilir. Göğüs hastalıklarında pastırma çemeni ile pişirilip yenilirse iyi kazanç. Zehirlenmelerde cevizle yenilir.
*İyi bir asap yatıştırıcıdır. Bedene rahatlık verir. Çıbanların olgunlaşmasını sağlar. Lapası yanık sızılarına iyi kazanç. Sütü siğillerin ve nasırların sökülmesini sağlar Siğillerin üzerine hergün taze sütü sürülür ise siğil zamanla kaybolur.
*Romatizmaya iyi kazanç, anason ve sedef çiçeği ile kaynatılarak ılık ılık suyu içilir.
*Bol ölçüde yenirse afrodizyak tesirlidir.
*Bazı kitaplarda kansere iyi geldiği yazılsa da bu gidişat tıbben kanıtlanamamıştır.
*İncir sütü Doğu Anadolu’ da sütü pıhtılaştırıp çökelek elde etmede kullanılır.