İftar sonrası tempolü yürüyüş yapın!

01.12.2022
1.184
İftar sonrası tempolü yürüyüş yapın!

Oruç zayıflama usulü değil, o sebeple dikkatli beslenmelisiniz. Uzmanlar, Ramazan ayında, oruç yakalayanların beslenme biçiminin değişmesi ve öğün rakamının eksilmesine bağlı kilo çoğalışı meseleyi yaşamamaları için …

Oruç zayıflama usulü değil, o sebeple dikkatli beslenmelisiniz.

Uzmanlar, Ramazan ayında, oruç yakalayanların beslenme biçiminin değişmesi ve öğün rakamının eksilmesine bağlı kilo çoğalışı meseleyi yaşamamaları için günlük etkinlik ölçüsünün iftardan sonra artırılmasını öneriyor.

Halsizlik sebebiyle gün içinde hareketten sakınılmasının yağlanmayı artırabileceğini belirten uzmanlar, Ramazan ayının kilo almadan tamamlanabilmesi için kesinlikle iftardan 1-1,5 saat sonra 45-60 dakikalık tempolu yürüyüş yapılmasını dikkat topluyor.

Diyetisyen Müge Özturna, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, Ramazan ayında beslenme alışkanlığının değişmesine bağlı olarak kilo çoğalışı olabileceğini ifade ededek, bu yarıyılda uygun beslenme programının yapılması gerektiğini ifade etti.

Ramazanda genel olarak toplam öğün rakamının sınırlandığını, ancak buna rağmen öğünlerdeki gıda çeşidinin daha fazla olabildiğini dile getiren Özturna, Ramazanda ideal beslenmenin öğün sıklığının banal yaşama yakın biçimde uygulanması ile sağlanabileceğini söyledi.

Özturna, oruç yakalayan şahısların takribî 16 saat açlık ile karşı karşıya kaldığına işaret ederek, ”Bu açlık süresi içinde kan şekeri düşer. Sahura da kalkılmadığında kan şekerinin düşüşü günün erken saatlerinde başlar ve daha düşük kıymetlere erişir. Bu sebeple az ve sık beslenme prensibi kan şekerini dengelemek için kesinlikle uygulanmalıdır. Öğünler, sahur, hafif iftar, akşam yemeği ve ara öğün biçiminde tertip edilmelidir” diye konuştu.

Sahura kalkıldığında midede uzun vakit kalacak ve kan şekerinde ani farklılık yaratmayacak yiyecekler seçilmesi önerisinde bulunan Özturna, kıymalı sebze yemekleri veya hububat çorbaları, kepekli ekmek, az tuzlu peynir, meyve ve bol su tüketimine özen gösterilmesi gerektiğini dile getirdi. Özturna, sahurda çok tuzlu ve baharatlı yiyeceklerin yenilmemesi ihtarında bulunarak, çalışma temposu yoğun olanların ve fiziksel efor tüketerek çok terleyen şahısların kesinlikle sahurda yeterli su harcamaları gerektiğini belirtti.

-”TATLI, YEMEK ÜZERİNE DEĞİL İFTARDAN 1-2 SAAT SONRA YENİLMELİ”-
Özturna’nın verdiği bilgiye göre, Ramazan’da beslenme biçiminde dikkat edilecek noktalar şöyle:

”İftarda ve sahurda aniden ve çok fazla yemekle mide doldurulmamalı. Zira, ani mide gerginliği hem tansiyon yükselmesine hem de insülin gibi kan şekerini dengeleyen hormonların süratli salgılanmasına yol açıyor. Yemeğin kesinlikle, azar azar ve iyi çiğneyerek yenilmesi gerekiyor.

Yemeklerin tercihinde çok yağlı, çok tuzlu ve fazla tatlı gıdalardan sakınılmalı. Bunların yerine hazmı kolay, mide-barsak sisteminde uzun vakit kalabilen lifli ve selüloz kapsayan sebze, meyve ve kepekli ekmek seçim edilmesi nasihat ediliyor.

Erişkin bir insanın takribî 1,5-2 litre su içmesi gerektiğinden akışkan alımına çok dikkat edilmesi isteniyor.

İftarın çorba ile açılması ve bir vakit ara verdikten sonra yemeğe geçilmesi öneriliyor. İftara su, çorba, peynir, zeytin, hurma veya kuru kayısı ile hafif başlayarak, iftara geçilmesi gerekiyor. Bağırsak problemi olanlar, çorbalarına natürel lif ilave edebiliyor ya da kepekli ekmek harcayabiliyor.

Yemek sonrası yenilecek tatlıların, hamurlu ve kızartma biçiminde değil daha çok sütlü tatlılar olması öneriliyor. Ramazanın sembolü haline gelen güllaç, bu yarıyıl için en uygun tatlı olarak gösteriliyor. Haftada 1-2 defa sütlü tatlı yenilebileceği belirtilirken, tatlının yemek üzerine değil iftardan 1-2 saat sonra yenilmesi gerektiği vurgulanıyor.”

-”ORUÇ BİR ZAYIFLAMA USULÜ DEĞİLDİR”-
Hareket azlığı ve metabolizma süratinin yavaşlamasının kilo vermeyi güçleştirdiğine dikkati sürükleyen Özturna, kiloluluk meseleyi olan şahısların bu yarıyılı bir diyet fırsatı olarak görmesinin de ”yanlış” olduğunu ifade ediyor.

”Oruç tutarak kilo verilmez” diye konuşan Özturna, ”Gün boyu aç kalmak metabolizma süratini yavaşlatarak alınan gıdaların yağ haline gelmesini kolaylaştırır. Bu vaziyet de kilo çoğalışına neden olur. Ramazan’da bireyler hareketsiz kalmaya eğilimlidir. Kendilerini yormamak için yürüyüş, koşma gibi etkinlikleri yapmak istemezler. Bu sebeple, Ramazan ayında yeterli ve balanslı yemeye özen göstermeyenler, az ve sık beslenmeyenler bu ayı kilo alarak tamamlarlar” dedi.

Özturna, Ramazan’da kilo almamak için şu önerilerde bulundu:

”Gece uyurken hedef edip uyunmamalı, kesinlikle sahura kalkılmalı.

İftarda mide çok doldurulup tüm gün yenilmesi gerekenler tek öğüne sığdırılmamalı.

Bol su içilmeli ve meyve-sebze yemeğe özen gösterilmeli.

Haftada 2 defa sütlü tatlı harcayıp, değişik günlerde meyve veya kuru meyve tatlı olarak yenilmeli.

İftardan 1–2 saat sonra hafif yürüyüş yapılmalı.

İftariyelikler genelde yüksek yağ kapsar. Bu sebeple, her gün tek bir tercih yapılarak bir gün tereyağı-bal, değişik gün 2 -3 dilim sucuk, sonraki gün ise peynir-zeytin harcanmalı.

Daha az yağ almak için yemeklerin suyu harcanmamalı.”

-”GÜNLÜK ETKİNLİK MİKTARI GÜN İÇİNDE DEĞİL, İFTARDAN SONRA ARTIRILMALI”-
Ramazanda enerjiyi artırma usulleri hakkında da ip uçları veren Özturna, oruç yakalayanların gün içinde kendilerini daha halsiz sezdiklerini belirterek, kısa mesafe yürüyüş ve merdiven çıkmanın dahi yorucu olabildiğini söyledi.

Zinde olabilmek için kesinlikle erişkin bir bireyin günde 6-8 saat arasında yatması gerektiğini bildiren Özturna, günlük etkinlik ölçüsünün gün içinde değil, iftardan sonra artırılması gerektiğini ifade etti.

Özturna, bu biçimde enerji tüketmesinin asıllaştığına ve fazla yağlanmanın önlendiğine dikkati sürükleyerek, ”Şayet Ramazan, kilo almadan tamamlamak isteniyorsa, kesinlikle günlük etkinlik iftar yemeğinden sonra artırılmalıdır. İftardan 1-1,5 saat kadar sonra 45-60 dakikalık tempolu bir yürüyüş metabolizmanın yavaşlamasını yasaklayacağı gibi, formda ve sıhhatli kalmayı da sağlayacaktır” ihtarında bulundu.

Anadolu Ajansı

Kaynak: http://www.haberturk.com/saglik/haber/653472-iftar-sonrasi-tempolu-yuruyus-yapin

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.