Hep onun yüzünden fazla yiyoruz
Sonra da “Kilo aldık” diye üzülüyoruz! İşte o besinler! Gıdalara katılan katkı maddelerinden biri olan mono sodyum glutamat MSG, mahsulün beyin tarafından hoş idrak edilmesini sağlıyor. Prof. …
Sonra da “Kilo aldık” diye üzülüyoruz! İşte o besinler!
Gıdalara katılan katkı maddelerinden biri olan mono sodyum glutamat MSG, mahsulün beyin tarafından hoş idrak edilmesini sağlıyor. Prof. Dr. İsmail Sait Doğan, MSG’nin fazla harcanmadığı sürece bir hasarı olmadığını söylerken, besin mühendisi Mustafa Uyar ve Esen Alp insanın sıhhatini tehdit ettiğini belirtiyor.
Bir katkı maddesi olan mono sodyum glutamat MSG, hazır besinlerde yaygın bir biçimde kullanılıyor. Lezzet artırıcı olarak da öğrenilen MSG, fazla ölçüde harcandığı takdirde sıhhati negatif etkiliyor. Uzmanlar MSG’li mahsullerin özellikle çocuklar tarafından hudutlu harcanması gerektiğini söylüyor.
Zaman’ın haberine göre, MSG, nişasta, şeker ve melas hammaddeleri kullanılarak bakteriyel fermantasyon yoluyla elde edilen tuz görünümünde bir cins katkı maddesi. Besinlere katıldığında, o mahsulün tadının beyin tarafından hoş olarak idrak edilmesini sağlar ve daha fazla yemeye neden olur. MSG’nin tat alma duyusunu etkilediğini belirten besin mühendisi Mustafa Uyar, MSG kapsayan mahsullerin yoğun harcanmasından sonra MSG kapsamayan değişik besinlerden tat alınamadığını söylüyor. Uyar, MSG’nin bir hayli hastalığa davetiye çıkardığını ve insan sıhhatini tehdit eden kanserojenik bir lezzet verici olduğunu ifade ediyor. Uyar, “Yaftada MSG, E621, glutamat, mono sodyum glutamat, glutamic asit, glutamin terimlerinin yer aldığı mahsuller asla seçim edilmemeli.” diyor. Besin mühendisi Esen Alp ise fazla ölçüde harcanan MSG’li mahsulün ‘Çin lokantayı belirtiyi’ denilen ve kendini baş sızısı, bulantı, hafıza kaybıyla gösteren semptomlara yol açtığını belirtiyor. Gıda alımından 15-20 dakika sonra bulguların başladığını ve 2 saat kadar devam ettiğini söyleyen Alp, MSG kapsayan yiyeceklerin seçim edilmemesi veya çok az harcanması gerektiğini belirtiyor.