Hem Tükeniyor Hem Tüketiyor

14.06.2023
503
Hem Tükeniyor Hem Tüketiyor

D vitamini ve bağışıklık üzerine olan tesirleri, özellikle Covid-19 salgını nedeniyle aşırıca tartışılmakta. D vitaminin bağışıklık başka bir deyişle immün sisteme ne gibi tesirleri var, D vitamini beceriksizliğinde neler görülür, araştıralım istedik.

D vitamini 3 sağlam steroid halkadan oluşmaktadır ve secosteroid ismi verilen steroidin alt sınıfına aittir. D vitamini hayvansal kaynaktan gelen D3 vitamini ve nebatsal kaynaktan gelen D2 vitaminin bileşimini ifade etmektedir. Ultraviyole ışınlarının tesiriyle de metabolizmada aktif hale gelebilmektedir. Güneş ışınları ile temas neticeyi tende üretilen, yağda çözünen bir vitamin olma özelliğini taşımaktadır.

D vitamini olmadığında yiyeceklerdeki kalsiyumun ancak %10-15’i ve fosforun ise %60’ı emilebilmektedir. Vitamin D olduğunda ise bu oran kalsiyum için %30-40, fosfor için %80’e çıkmaktadır.

D vitamini böbrek kemik ve ince bağırsaklar olmak üzere 3 hedef uzuv aracılığı ile kalsiyum ve fosfor metabolizmasını kumpaslar.  İnsan metabolizması dışında ise şahıslar D vitamini gereksinimini genel olarak sardalya, somon, kırmızı et, mantarlar, hububatlar, portakal suyu, karides, yumurta sarısı, yoğurt gibi gıdalardan temin edebilirler.

D vitamini ihtiyacı fertlerde yaşam süresince değişeceği gibi, cinsiyete göre de değişiklik gösterebilmektedir. Ancak yaşa ve cinsiyete bağlı olarak bulunması gereken D vitamini oranı alttaki gibi olmalıdır;

0-12 aylık bebekler için 400 IU 10 mcg.1-18 yaş arası çocuklar için: 600 IU 15 mcg.70 yaşına kadar olan erişkinler için: 600 IU 15 mcg.70 yaşın üzerindeki erişkinler için: 800 IU 20 mcg.Hamile veya emziren bayanlar için: 600 IU 15 mcg.

D Vitaminin Rol Aldığı Biyolojik İşlevler

D vitaminin rol aldığı biyolojik işlevler oldukça çeşitlidir.

D vitamini bağışıklık sistemi, asap sistemi ve kardiyovasküler sistemlerde tertip edici olarak etkin rol almaktadır. D vitaminin Covid-19 vaktince, bağışıklık sistemi ile ilişkilendirilmesi buradan gelmektedir. Öyle ki yapılan çalışmalarda D vitaminin metabolik hastalıklar, karaciğer, böbrek, Parkinson hastalığı, onkolojik rahatsızlıklar, diyabet, bunalım hatta şizofreni ile ilişkili olduğu kanısına varılmıştır. Dolayısıyla D vitamini bağışıklık sisteminin klasik işlev görmesinde hayati bir role sahiptir denilebilir.

D vitamini, bağışıklık sisteminde anti-mikrobiyal işlevleri desteklemektedir. Aynı zamanda inflamatuvar etkinliği ve adaptif immün cevabı başlatma kapasitesini eksiltmektedir. Buna bağlı olarak da bağışıklık sistemi disfonksiyonu neticeyi birtakım hastalıklar görülebilmektedir. Astım ve alerjik rinit başlıcalarıdır.

D vitamini adale ve kemiklerin sıhhati ve korunması için ehemmiyetli yere sahiptir. Kalsiyum ve fosforun bağırsaklardan emilimine dayanakçı olarak kemik sıhhati üzerinde pozitif tesirler oluşturur.

D vitamini klasik ve kanserli hücrelerin gelişmesini hakimiyet altına almaktadır. Böylece sütun, pankreas ve meme kanserlerinin yaradılışını engellemektedir.

D vitamini tenin de klasik işlevlerine ehemmiyetli derecede tesir etmektedir. Bu sayede sedef hastalığı başta olmak üzere bir ekip ten hastalıklarının da rehabilitasyonunda iyileştirici olarak bilinmektedir.

D Vitamini Beceriksizliğine Dikkat

D vitamini beceriksizliğinin tehlike etkenleri oldukça geniştir. Başlıca etkenler içerisinde yaşlılık, kapalı etrafta bulunma, ultraviyole gözetici güneş kremi kullanımı, fiziksel etkinlik azlığı, sigara içme alışkanlığı, hava lekeliliği, genetik etkenler, böbrek hastalığı, karaciğer hastalığı, antikonvülzanlar ve glukokortikoidler gibi D vitamini metabolizmasını etkileyen ilaçların kullanımı da yer almaktadır.

EnfeksiyonYorgunlukKemik ağrısıSırt ağrısıBozuk ruh haliYaraların iyileşme sürecinin uzamasıSaç kaybıKas ağrısı

Gibi bulguların biri ya da birkaçı olması vaziyetinde D vitamini beceriksizliği görülme olasılığı yüksektir.

Kişide D vitamini beceriksizliği olup olmadığı bir kan testi ile anlaşılmaktadır. Yetersizliğin tanımlanması vaziyetinde hekim rehabilitasyon uygulayabilir, yardımlar önerebilir.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.