Gripten korunmak için basit yöntem
Sık sık ellerinizi yıkayın. Güzün gelmesi ve havaların aniden soğumasıyla beraber bir hayli yurttaşın tutulduğu grip hastalığına karşı uzmanlar ihtarlarda bulundu. Havaların soğumasıyla grip mevsiminin geldiğini belirten …
Sık sık ellerinizi yıkayın.
Güzün gelmesi ve havaların aniden soğumasıyla beraber bir hayli yurttaşın tutulduğu grip hastalığına karşı uzmanlar ihtarlarda bulundu. Havaların soğumasıyla grip mevsiminin geldiğini belirten uzmanlar, hastalığa tutulmak istemeyen yurttaşların tedbirlerini bir an evvel alması gerektiğini vurguluyor. Gribin en yaygın bulaşma nedeninin ortak kullanılan eşyalar olduğunu dile getiren uzmanlar, hastalıktan korunmanın en tesirli yönteminin gribe karşı aşı olmak olduğunu belirtiyor. Uzmanlar, gripten korunmak isteyen yurttaşların gün içinde sık sık ellerini yıkaması gerektiğini ifade ediyor.
Memorial Suadiye Tıp Merkezi Göğüs Hastalıkları Kısmı’nde görevli Uzman Hekim İlkay Keskinel, grip ve grip aşısı hakkında bilgi verdi. Havların soğuması ile beraber grip mevsiminin geldiği ihtarında bulunan Keskinel, hastalığın mikrobu taşıyan şahısların öksürmesi ve aksırması ile havaya dağılan mikroplar ve doğrudan temasla bulaştığını aktardı. Genellikle 1-2 hafta içinde hastalıkta iyileşme görüldüğünü bildiren Keskinel, hastalığın özellikle diyabetli, yaşlı, solunum sistemi ve kalpte kronik hastalığı olan bireylerde daha da ağır izleyebileceğini söyledi.
Gribin bir virüs hastalığı olduğu için antibiyotik ilaçların rehabilitasyonda işe yaramayacağını aktaran Keskinel, hastalara bol bol akışkan almaları ve dinlenmeleri ihtarında bulundu. Hastalıktan korunmanın en tesirli yollarından bir tanesinin de virüsten uzak durmak olduğunu aktaran Keskinel, “Gripten korunmada gripli bireylerle temastan sakınılması, ellerin sık sık yıkanması örn. tokalaşma sonrası, kapalı kalabalık civarlardan sakınılması ve grip aşısı önerilebilir.” biçiminde konuştu.
“6 AYDAN UFAK ÇOCUĞA GRİP AŞISI YAPTIRMAYIN”
Grip virüsünün kesintisiz tip değiştiren bir virüs olduğunu anımsatan Keskinel, Dünya Sağlık Teşkilatı’nün her sene o yıl sık görülen virüs tiplerini tanımlayarak buna göre aşı hazırladığını dile getirdi. Grip aşısının uygulandıktan 10-15 gün sonra tesirini gösterdiğini belirten Keskinel, “Bu sebeple güz başlarında yapılması önerilmektedir. Tüm kış süresince yapılmasının bir mahzuru yoktur, erken yapılmasının sebebi, bağışıklığın bir an evvel başlamasının sağlanmasıdır. Bu arada, çoğunlukla gözetici olsa da grip aşısı yapılması, bireyin o sene asla grip olmayacağı anlamına gelmez. Aşının gözeticiliği, yüzde 60-80 arasında değişmektedir. Ayrıca grip aşısı gribe eş öteki hastalıklardan nezle gibi gözetmemektedir.” diye konuştu.
65 yaş üzerindeki insanlar, astım bronşit gibi hastalık taşıyanlar, kronik kalp ve damar hastaları ile şeker hastaları ve kan hastalığı taşıyanların grip aşısını kesinlikle yaptırması gerektiğini ifade eden Keskinel, 6 aydan ufak çocuklara grip aşısının netlikle yapılmaması gerektiği ihtarında bulundu. Keskinel, “Aşı, tavuk yumurtasında hazırlandığından yumurta alerjisi olanlara, aşının içeriğine alerjisi bulunanlara, Guillain-Barré Belirtiyi ismi verilen nörolojik bir hastalığı olanlara ve 6 aydan ufak bebeklere uygulanmamalıdır. Grup aşısı yapılacağı zaman ateşli bir hastalık geçirmekte olanların da, rahatsızlıkları düzelene kadar aşıyı ertelemesi önerilmektedir.” ifadelerini kullandı.