Göğüs kanserinde beslenme uyarısı: ‘Her sağlıklı besin faydalı olmayabilir’
Göğüs kanseri, dünya genelinde her 14 saniyede bir bayanı etkiliyor. Medipol Sıhhat Grubu’ndan Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Sina Ferahman, yanlış beslenme alışkanlıklarının bu tabloyu ağırlaştırdığını belirterek, “Sağlıklı sandığımız birtakım besinler bile fazla tüketildiğinde hormon istikrarını bozup göğüs kanseri riskini artırabiliyor” dedi.
Meme kanseri, dünya genelinde her 14 saniyede bir bayanı etkiliyor. Medipol Sıhhat Grubu’ndan Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Sina Ferahman, yanlış beslenme alışkanlıklarının bu tabloyu ağırlaştırdığını belirterek, “Sağlıklı sandığımız birtakım besinler bile fazla tüketildiğinde hormon istikrarını bozup göğüs kanseri riskini artırabiliyor” dedi.
HABERE İLİŞKİN GÖRÜNTÜ İÇİN TIKLAYIN İZLE
Her gün mutfağımızda yer verdiğimiz birtakım yiyecekler, farkında olmadan göğüs kanseri riskini artırabiliyor. Medipol Sıhhat Grubu’ndan Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Sina Ferahman, “Keten tohumu, soya, badem üzere sağlıklı kabul edilen besinlerin ölçüsüz tüketimi hormon istikrarını etkileyebilir” ikazında bulundu.

EVDEKİ BESLENME ALIŞKANLIKLARI RİSKİ ARTIRIYOR
Dünyada her 14 saniyede bir bayana göğüs kanseri tanısı konduğunu hatırlatan Doç. Dr. Ferahman, hastalığın kadınlarda en sık görülen kanser tipi olduğunu vurguladı. Göğüs kanserlerinin yaklaşık yüzde 85’inin hormon bağımlı olduğunu belirten Doç. Dr. Ferahman, “Bazı besinler bedendeki östrojen gibisi tesirle bu hormonları taklit eder. Bu da kanser hücrelerinin büyümesini hızlandırabilir” sözlerini kullandı.

“KETEN TOHUMU, SOYA VE KURU YEMİŞLER ÖLÇÜLÜ TÜKETİLMELİ”
Doç. Dr. Ferahman, sağlıklı besinlerin bile çok tüketildiğinde risk oluşturabileceğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Salam, sucuk üzere işlenmiş etler, trans yağlar, cipsler, gazlı içecekler ve rafine şekerler aslında riskli. Fakat keten tohumu, soya, badem ve kaju üzere besinler de yüksek östrojen içerikleri nedeniyle dikkatli tüketilmeli. Keten tohumu günde bir kaşığı, soya bir porsiyonu, badem ve kaju ise bir avucu geçmemeli.”
KURU MEYVELER VE AÇIKTA SATILAN KURUYEMİŞLERE DİKKAT
Açıkta satılan kuru meyve ve kuruyemişlerin de aflatoksin ismi verilen kanserojen husus içerebileceğini hatırlatan Ferahman, “Bu eserleri emniyetli yerlerden almak, uzun müddet açıkta bırakmamak çok kıymetli. Küçük beslenme değişiklikleriyle göğüs kanseri riskini azaltmak mümkün” diye konuştu.