Gebelik Ve Egzersiz

09.07.2023
537
Gebelik Ve Egzersiz

Kadının hayatında en çok stres yaratan gidişatların başında hamilelik kazanç. Hamilelik hem psikolojik hem de fiziksel olarak bayanda çok büyük farklılıklara neden olur. Bu 280 …

Kadının hayatında en çok stres yaratan gidişatların başında hamilelik kazanç. Hamilelik hem psikolojik hem de fiziksel olarak bayanda çok büyük farklılıklara neden olur. Bu 280 günlük yarıyılda yapılacak egzersizler hem genel sağlık açısından hem de doğuma hazırlık açısından oldukça ehemmiyetlidir.Hamilelikte egzersize başlamak için genelde yapılanın aksine son 3 ayı beklemek afakidir. Gerçeğinde ideali hamilelik tasarlandığında egzersizlere de başlamaktır. Bu sayede birey kendini daha rahat sezer ve hamilelik fikrine daha kolay hazırlanabilir. Hamilelik esnasında yapılan kumpaslı egzersiz bireyin duruş bozukluklarının giderilmesine destekçi olur, eylem ve doğum esnasında misyon yapan adale gruplarını kuvvetlendirir, hamileliğe bağlı bazı rahatsızlıkları giderir ve halsizlik, bitkinlik şikayetlerini eksiltir.

Hamilelik esnasında 3 adale grubunun çalıştırılması ehemmiyetlidir. Bunlar sırt, karın ve kasık adaleleridir.

Karın adalelerinin güçlendirilmesi artan ağırlığın daha kolay taşınmasına destekçi olur
Pelvis adalelerinin kuvvetlenmesi doğum esnasında vajinanın daha kolay esnemesi ve dolayısı ile ileriki yarıyılda rahim sarkması, idrar yakalayamama gibi problemlerin daha az görülmesine destekçi olur.
Sırt adalelerinin kuvvetlendirilmesi bel ağrılarını eksiltir ve duruş bozukluğu olmasını maniler.
Hamilelikte ne cins egzersizler yapılabilir?
Geçmiş yarıyıllarda hamile bayanların kendilerini çok fazla yormamaları ve muhtemel olduğunca istirahat etmeleri fikri egemendi. Oysa egzersiz ile istirahat birbirini bitiren etkenlerdir ve egzersiz bitkinlik nedeni değildir. Hamile bir kadının yapabileceği egzersizler bireyin hamilelik evveli genel sağlık vaziyetine ve etkinliğine bağlıdır. Hamilelikte bazı sprolar şu biçimdedir.

Yürüyüş: Hamilelik evveli spor yapmayanlarda yürüyüş iyi bir başlangıç biçimidir.
Koşu: Hamilelik vaktince her an koşu yapılabilir. Çok fazla terlememek ve yeterli ölçüde akışkan almak ehemmiyetlidir. Koşu esnasında çok fazla yorulmamak gerekir.
Yüzme: Hamilelik esnasında yapılabilecek en hoş spordur. Yüzme esnasında suyun kaldırma eforu sayesinde denge müthiş bir biçimde sağlanır ve bedendeki pekçok adale grubu çalıştırılmış olur.
Dalış: Hamilelikte önerilmez
Tenis: Hamilelik evveli faal biçimde tenis oynayanlar hamileliği tehdit eden rastgele bir anormal vaziyet olmadıkça bu spora devam edebilirler. Hamilelik ilerledikçe denge sağlamak eforlaşacağından son yarıyıllarda pek önerilmez.
Kayak: Yüksek hızlarda düşme riski bulunduğundan hamilelik esnasında gerek su kayağı gerekse kar kayağı tekliflemez. Ayrıca büyük oranda balansa bağlı sporlar olduğundan hamileliğin ileri yarıyıllarında mahzurludur.
Dağcılık, trekking: Yüksek yerlerde oksijen konsatrasyonu eksildiğinden erken doğuma neden olabilir. Düşme riski yüksektir. Bu sebeple önerilmez.

Teklifler
Terleme ve soğuma son derece ehemmiyetlidir. Egzersize yavaş yavaş başlamalı ve aynı biçimde birden vazgeçmek yerine yavaş yavaş sonlandırılmalıdır. Hakikat ehemmiyetli olan kumpaslı olarak egzersiz yapmaktır. Uzun bir zaman spora ara vermek yalnızca bitkinlik yaratır ne hamilelik ne de genel sağlık vaziyeti açısından ehemmiyet talep etmez. Spor esnasında vücüdu çok fazla zorlamamak gerekir.

Gerek egzersizden evvel gerekse sonra bol ölçüde akışkan almak lüzumludur. Bu bedenin su sarihi yaşamasına mani olur.

Ağrı
Kanama
Baygınlık hissi
Kumpassız kalp atımları
Kasık ağrısı
Yürümede eforluk
Düşme
Göz kararması
gibi gidişatların varlığında hemen spora son verilmeli ve hekim ile temasa geçilmelidir.

Kaynak:
Bu yazı Dr. Alper Mumcu’dan www.mumcu.com alınmıştır

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.