Erken yaşta damar tıkanıklığı artıyor

04.05.2023
685
Erken yaşta damar tıkanıklığı artıyor

Sigara, stres, şeker hastalığı, obezite ve hipertansiyonun özellikle erkeklerde büyük tehlike oluşturuyor. Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Sağlık Kurumu Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Azası Prof. Dr. Hasan …

sigara
Sigara, stres, şeker hastalığı, obezite ve hipertansiyonun özellikle erkeklerde büyük tehlike oluşturuyor.

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Sağlık Kurumu Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Azası Prof. Dr. Hasan Gök, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, yapılan araştırmalara göre, Türkiye’de vasati yaşam vaktinin 65-70, gelişmiş ülkelerde ise 83-85 sene olduğunu söyledi.

Gelişmiş ülke yurttaşlarına göre Türk insanının 10-15 sene daha az yaşadığını ifade eden Gök, bunun bir hayli etmene bağlı olduğunu bildirdi.

Gök, gelişmiş ülkelere göre Türkiye’de kalp damar hastalığının 15 sene daha erken ortaya çıktığını belirterek, şunları kaydoldu:
”Kalp damar hastalıkları batı cemiyetinde 50 ile 60, Türkiye’de ise 30 ile 40 yaşları arasında görülüyor. Türkiye’de yaşayanlar emekli olur olmaz kalp ve damar hastalıklarıyla gayret ediyor. Kalp hastalıkları ve damar tıkanıklıkları akşamdan sabaha büyüyen bir vaziyet değil. Esası çocukluk senelerinde atılıyor. Bunu yaşam stili tanımlıyor. Özellikle gençlik senelerinde fazla harcanan fast food besinler, kalp ve damar rahatsızlıkları için büyük tehlike oluşturuyor.”

DAMARLARI TIKAYAN ETMENLER
Gök, şeker hastalığının da kalp ve damarları negatif etkilediğini belirterek, Türkiye’de şeker hastalığının görülme tehlikesinin yüzde 7 ortamında olduğunu, bir hayli bireyin şeker hastası olduğunu dahi öğrenmediğini söyledi.

Bir de saklı diyabetin olduğunu dile getiren Gök, ”Bunun da oranı yüzde 5-6. Yani Türkiye’de her surat bireyden 12-13′şanda şeker hastalığı görülüyor. Bu şahıslar tehlike altında. Bununla beraber kalp ve damar hastalıklarını tetikleyen en büyük etmen obezite. Bayanlarda yüzde 40, erkeklerde yüzde 32 ortamında obezite var” dedi.

Sigaranın da damarları tıkayan ehemmiyetli bir etmen olduğunu vurgulayan Gök, şöyle devam etti:

”Türkiye’de yaşayan 18-20 yaşın üzerindekilerin yüzde 60′ı sigara içiyor. ABD’de hekimlerde sigara içme oranı yüzde 1′in altında iken, bizde bu oran yüzde 35 ortamında. Fazla tuz tüketimine bağlı ortaya çıkan hipertansiyon da damarları zorluyor. Sigara, stres, şeker hastalığı, obezite ve hipertansiyon özellikle erkeklerde erken yaşta damarların tıkanmasına yol açtığı için kalp krizi tehlikesini artırıyor. 35 yaşındaki bir bireyin fazla sigara tüketimi ve stres suratından damarlarının tıkanması çok üzücü.”

STRESLİ İŞ ORTAMI
Bayanların menopoza kadar bu mevzuda ciddi bir mesele yaşamadığını belirten Gök, ”50 yaşın altında erkeklerde kalp ve damar hastalıklarına tutulma oranı bayanlara göre 8 kat fazla. Bunda erkeklerin stresli iş civarında bulunmaları da büyük etmen. Vakalara, yaşananlara azıcık daha elastik ve müsamahalı yanaşmak gerekiyor. Stresi ortadan kaldırmak hakikatinde çok da güç değil” dedi.

Bu mevzuda idareyicilerin azıcık daha duyarlı olmaları gerektiğini vurgulayan Gök, ”Belediyelere de görevler düşüyor. Yürüyüş ve egzersiz için yerlerin yapılması gerekiyor. Yaşam stilindeki bazı farklılıklarla kalp ve damar hastalığı tehlikeyi eksiltilebilir” diye konuştu.

Kaynak: http://www.haberturk.com/haber.asp?id=91811&cat=220&dt=2008/08/17

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.