Ekmek

01.10.2023
321
Ekmek

Temel besin maddelerimizden biri olan ekmek bilhassa karbonhid­rat bakımından çok zengindir. Başta ekmek olmak üzere karbonhidrat­lı besin maddelerinin vücudumuzun çalışmasındaki fonksiyonlarını şöy­le sıralayabiliriz: Enerji kaynağıdırlar: Vücudun enerji …

Temel besin maddelerimizden biri olan ekmek bilhassa karbonhid­rat bakımından çok zengindir. Başta ekmek olmak üzere karbonhidrat­lı besin maddelerinin vücudumuzun çalışmasındaki fonksiyonlarını şöy­le sıralayabiliriz:

Enerji kaynağıdırlar:
Vücudun enerji ihtiyacının önemli bir kısmı karbonhidratlar tarafından karşılanır. Bu besinler­den enerji oluşumu kolay ve ekonomiktir. Enerji oluşumu esnasında artık madde kalma­dığı İçin vücut yorulmaz.

Ketosizi önlerler:
Yeterli karbonhidrat alınmazsa enerji da­ha çok yağlardan karşılanır ve keton cisim denilen maddeler normalden daha fazla oluşur.

*Protein ihtiyacını azaltırlar.
*Karbonhidratlar ve metabolizma ara ürünleri, vücutta çeşit­li maddelerin sentezinde kullanılırlar.
*İItiva ettikleri posa sayesinde bağırsağın boşalmasına yar­dımcı olurlar.
*Vücudumuz için pek çok faydası olan ekmekte % 45-50 karbonhidrat, % 35-40 su, % 6-7 protein, % 0,3-1,2 yağ, % 2-3 şeker ve % 0,3-1,5 oranında selüloz (ham lif) bulu­nur.

Ekmek E vitamini bakımından çok zengindir. Bu sebeple kalp ve dolaşım hastalıklarına iyi gelir. Yaşlılığın ortaya çıkardığı düzen­sizliklerin giderilmesine yardımcı olur. Ayrıca ekmekte, B1 vitamini ve fosfor, demir, sodyum, potasyum, magnezyum gibi birçok mi­neral de vardır.

Ekmek özellikle sabah ve öğle yemeklerinde yememiz gereken besin değeri yüksek ve ekonomik bir gıdadır. Ancak ke­peği ayrışmamış (tam un­dan) yapılanı tercih edilmeli­dir.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.