Ekmek
Temel besin maddelerimizden biri olan ekmek bilhassa karbonhidrat bakımından çok zengindir. Başta ekmek olmak üzere karbonhidratlı besin maddelerinin vücudumuzun çalışmasındaki fonksiyonlarını şöyle sıralayabiliriz: Enerji kaynağıdırlar: Vücudun enerji …
Temel besin maddelerimizden biri olan ekmek bilhassa karbonhidrat bakımından çok zengindir. Başta ekmek olmak üzere karbonhidratlı besin maddelerinin vücudumuzun çalışmasındaki fonksiyonlarını şöyle sıralayabiliriz:
Enerji kaynağıdırlar:
Vücudun enerji ihtiyacının önemli bir kısmı karbonhidratlar tarafından karşılanır. Bu besinlerden enerji oluşumu kolay ve ekonomiktir. Enerji oluşumu esnasında artık madde kalmadığı İçin vücut yorulmaz.
Ketosizi önlerler:
Yeterli karbonhidrat alınmazsa enerji daha çok yağlardan karşılanır ve keton cisim denilen maddeler normalden daha fazla oluşur.
*Protein ihtiyacını azaltırlar.
*Karbonhidratlar ve metabolizma ara ürünleri, vücutta çeşitli maddelerin sentezinde kullanılırlar.
*İItiva ettikleri posa sayesinde bağırsağın boşalmasına yardımcı olurlar.
*Vücudumuz için pek çok faydası olan ekmekte % 45-50 karbonhidrat, % 35-40 su, % 6-7 protein, % 0,3-1,2 yağ, % 2-3 şeker ve % 0,3-1,5 oranında selüloz (ham lif) bulunur.
Ekmek E vitamini bakımından çok zengindir. Bu sebeple kalp ve dolaşım hastalıklarına iyi gelir. Yaşlılığın ortaya çıkardığı düzensizliklerin giderilmesine yardımcı olur. Ayrıca ekmekte, B1 vitamini ve fosfor, demir, sodyum, potasyum, magnezyum gibi birçok mineral de vardır.
Ekmek özellikle sabah ve öğle yemeklerinde yememiz gereken besin değeri yüksek ve ekonomik bir gıdadır. Ancak kepeği ayrışmamış (tam undan) yapılanı tercih edilmelidir.