Dünya Kalp Gününde Kalbinizi Koruyacak 9 Öneri
İkramlardan Tadımlık Alın, Ayıp Olmasın Diye Sıhhatinizi Kaybetmeyin
Oruç yarıyılı bitiyor ve birbirinden lezzetli yemeklerin yer aldığı bayram sofralarının hazırlıkları başlıyor. 1 ay boyunca özlemle bilave edilen kahvaltı sofraları, öğle yemekleri ve akşamüstü tatlılarının zamanı geldi. Ama dikkat büyük bir coşkuyla bilave ettiğiniz bu yemekler bayramı kabusa dönüştürebiliyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Dağdelen, bayramda kalp ve damar sıhhatinize dikkat etkeniz gerektiği mevzusunda uyarıyor.
Ramazan Bayramında birçok konutta özel yemekler pişiriliyor, konuklar için en özel tatlar hazırlanıyor. Oruç meblağken bu özel tatlardan uzun saatler uzak kalanların ilk işi de bayramda bol bol yemek yemek oluyor. Gidilen her konuklukta yapılan her ikramı büyük bir iştahla yemek ilk etapta sizi mutlu etse de sonrasında ciddi sağlık meselelerini beraberinde getirebiliyor. 1 ay boyunca az yemek yemeye alışan mideye, bayramda birden ve yoğun bir biçimde yüklenmek, kalp, damar ve tansiyon gibi hastalıklara neden olabiliyor. Bu sebeple özellikle Bayramda, oruç yakaladığınız günlerde uzun saatler yemek yemediğinizi unutmanız ve klasik beslenme kumpasına geri dönmeniz gerekiyor. Zira oruç müddetince aç kaldığınız günleri düşünmek, yeme isteğini çok daha fazla artırıyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Dağdelen, bayramda özellikle kalp ve damar sıhhati için dikkat edilmesi gereken noktalara dikkat topluyor.
Ayıp olmasın diye yapılan her ikramı yemeyin
Beslenmede yapılan en ehemmiyetli kusurlardan bkocaman acıkmadan yemek yemek. Şayet gittiğiniz bir ziyarette aç değilseniz sunulan ikramı geri çevirmekten çekinmeyin. Ayıp olmasın diye yediğiniz her yemek size sağlık meseleyi olarak geri dönebiliyor. Bayramda ikram edilen pasta, börek gibi karbonhidrat açısından zengin besinler midenin yükünü çoğaldırıyor ve bedendeki insülin balansını bozuyor. Ayrıca tansiyonun aniden yükselmesine ve kalp spazmına neden olabiliyor. Bu meseleler genellikle yemekten birkaç saat sonra ortaya çıkıyor.
İkramlardan birer çatal alın
Bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlardan yalnızca birer çatal alın. Özellikle karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek yiyecekler harcıyorsanız, gün içerisinde kesinlikle sebze ve meyve cinsi gıdalarla, akışkan meşrubatları da almaya dikkat edin. Aksi takdirde 3 günlük bayram müddetince çok süratli kilo alabilirsiniz.
Bayram ziyaretine yürüyerek gidin
Bayramın sağlıklı bir biçimde geçebilmesi için beslenmenin yanı gizeme egzersize de önemsemek gerekiyor. Daha çok ziyaretlerle geçen bayram günlerinde spora zaman ayırabilmek her zaman çok da olası olamayabiliyor. Bu sebeple muhtemelse ziyaretlere yürüyerek gidin. Şayet gideceğiniz yer uzaksa taşıttan erken inin ve yürüyün. Bu biçimde günde 30 dakikanızı egzersize ayırın.
Kalp hastalarında yüksek tansiyon ve kalp krizi tehlikesine dikkat
Sağlıklı insanların yanı gizeme özellikle kalp hastalarının bu günlerde beslenmelerine ekstra dikkat etmeleri gerekiyor. Bedende kalbin tüm uzuvlara ve adalelere uygun oranda pompaladığı kan, fazla yemek sebebiyle 2-3 katına çıkıyor; sonrasında kalbe, böbreklere ve beyine giden kan ölçüyü ise eksiliyor. Bu gidişat özellikle kalp hastalarında damar tıkanıklıklarının ve pıhtılaşma mekanizmasının çoğalmasına, kalp krizlerinin de tetiklenmesine neden olabiliyor. Ayrıca yemeklerle birlikte alınan tuz ölçüsünün de çoğalması bireyin tansiyonunun yükselmesine zemin hazırlıyor.
Tok mideyle uyumayın
Bayramlarda sık yapılan kusurlardan bir değişiği de geç saatlere kadar bir şeyler atıştırmak. Ancak unutulmamalıdır ki sağlıklı bir beden için uyurken aç olmanız gerekiyor. Tok mideyle uyumak, birçok sağlık meselesini de beraberinde getirebiliyor. Bu sebeple uyumadan 2-3 saat evvelinde yemeğe nokta koymak gerekiyor. Zira yatıncaya kadar yemek yemek, sabaha doğru soluk darlığı, göğüs sızısı gibi şikayetlerle birlikte kalp krizi hamleleri de geçirmenize neden olabiliyor.
günlük bayram tatilinde kumpasınızı değiştirmeyin!
Özellikle yılbaşı, bayram gibi özel günlerde kalp, damar hastalıklarıyla tansiyon şikayeti yaşayan hasta sayısında büyük bir çoğalış yaşanıyor. Bu gidişatın en ehemmiyetli sebeplerinin başında insanların tatilde klasik günlere oranla çok daha sağlıksız bir yaşam sürmeleri geliyor. Uyku kumpasları bozuluyor, fazla yemek yiyor ve çok hareketsiz bir yaşam sürüyorlar. Tüm bu faktörler kısa süreli de olsa bayram gibi kısa tatil yarıyıllarında meselelerin çoğalmasına neden oluyor. Böyle bir süreçte göğüste, kolda, karın üst bölgesinde ya da sırtta daha evvel sezmediğiniz bir yanma veya sıkışma hissi dinlerseniz kesinlikle bir uzmana başvurmalısınız; bu gidişat kalp krizinin ön belirtisi olabiliyor.