Çocuklarda disleksi hastalığı
Özel öğrenim bozukluğu olarak adlandırılan “Disleksi” hastalığı, hocalar ve veliler tarafından zekâ geriliği ile karıştırılıyor. “Hekimce.com” isimli internet sitesinden alınan bilgilere göre, Türkiye’de yalnızca ilkokul çağında, …
Özel öğrenim bozukluğu olarak adlandırılan “Disleksi” hastalığı, hocalar ve veliler tarafından zekâ geriliği ile karıştırılıyor.
“Hekimce.com” isimli internet sitesinden alınan bilgilere göre, Türkiye’de yalnızca ilkokul çağında, takribî 1 milyon Dislektik çocuk bulunuyor. Uzmanlar, “Çocuğunuz okumayı yazmayı-bilemiyorsa, sağıyla solunu ayırt edemiyorsa hemen zekâ geriliği biçiminde açıklamayın. Bu vaziyet ‘Disleksi’ ya da değişik tanımıyla özel bilme bozukluğundan kaynaklanıyor olabilir” diyor.
Dislektik çocukların büyük çoğunluğu bayağı veya basmakalıpın üzerindeki seviyede zekâya sahip. Disleksi’nin sebebi henüz bütün olarak öğrenilemiyor, ancak beyne ait duygusal veya tutumsal bozukluktan kaynaklanan akademik maharetlerde gerilik olarak belirleniyor. Hastalık oğullarda, kızlara oranla 4 kat daha fazla görülüyor. Türkiye’de ise bu cins çocuklar genellikle hiperaktif dikkat dağınıklığı olan çocuklarla karıştırılıyor.
Çoğunlukla bayağı ya da üstün zekâlı çocukların “geri zekâlı” damgasını yemesine neden olan Disleksi, genellikle mektep çağında fark edilebiliyor. Türkiye’de yeni yeni tanınan bu hastalığın, hocalar ve veliler tarafından yeterince öğrenilmemesi hastalığın rehabilitasyonunu daha da güçleştiriyor.