Çocuklarda beslenmeye dikkat!

16.05.2023
649
Çocuklarda beslenmeye dikkat!

Bu mevzuda anne ve babalara ehemmiyetli roller düşüyor… Araştırmalara göre çocuklara nasıl beslenmeleri gerektiğini öğretme oranı çok düşük. Genelde menetme veya cezalandırma/ödül sistemi ile yiyecekleri tanıyor …

yemek
Bu mevzuda anne ve babalara ehemmiyetli roller düşüyor…

Araştırmalara göre çocuklara nasıl beslenmeleri gerektiğini öğretme oranı çok düşük. Genelde menetme veya cezalandırma/ödül sistemi ile yiyecekleri tanıyor çocuklarımız. Amerika Obezite Birliği 6 – 11 yaş grubu çocukların yüzde 15.5’i için obeziteden kaynaklanan kalp hastalıklarını en büyük öldürücü neden olarak açıkladı. Bundan korunmak için en büyük efor ise anne babaların elinde bulunuyor. Anne babalar çocuk beslenme tutumu için rol model oluyorlar. Çocukluk ve ergenlik yarıyılında artan yağ hücreleri kanser, kalp ve obezite yolunda çocuklara fazla kısmet vazgeçmiyor. Çocuklara ne kadar erken yaşta beslenme ve egzersiz anlatılır ve uygulanırsa o kadar iyi ve bunu yapmak tamamen anne – babanın hakimiyetinde. Bu nedenle alttaki bilgileri kesinlikle umursayın.

Çocuklar çok;
* Hareketsiz kalıyor,
* Yoğun ders programları olabiliyor,
* Besleyici olmayan ama yüksek kalorili gıda harcıyor,
* Şekerli meşrubat ve gıda harcıyor

Çocuklar az;
* Fiziksel etkinlik yapıyor,
* Posa, C vitamini, kalsiyum ve demir alıyor,
* Süt mahsulleri harcıyor,
* Enerji tüketiyor.

Aromaterapi yağları ne işe verim ?
Amerika’da yakın zamanda yapılan bir çalışmaya göre aromaterapi yağları fizyolojik tesir ve fayda göstermiyor. Ancak bazı insanların sevincini iyileştitriyor. Araştırmada en popüler iki aromaterapi yağının, limon ve lavantanın yara iyileşmesi, bağışıklık gidişatı, kan tazyiki, stres hormonları veya ağrı hakimiyetinde düzelme sağlayıp sağlamadığına bakıldı ve bu yağların galibiyetsiz olduğu görüldü.

Limon yağı duygu gidişat üzerinde minik bir tesir gösterdi ancak fizyolojik tesirleri analizin yanı gizeme üç psikolojik test uygulayan analistlerin dediğine göre lavanta yağı sudan dahi daha az faaldi. Analistler bu iki yağın neşeyi artırmanın ötesinde fizyolojik bir tesir gösterip göstermediğine baktıklarında bu mevzuda çok fazla araştırma yapılmadığını da gördüler. Analistlerin bu çalışma için seçtiği limon ve lavanta aromaterapide en çok kullanılan iki yağ. Analistler 56 kadın ve erkeği davet ederek koku duyularının ne kadar iyi olduğuna dair bir taramadan geçirdiler. Bazı katılımcılar aromaterapinin aktifliğine inanırken değişiklerinin rastgele bir doğrultuda bir fikri yoktu. Katılımcılar limon yağı, lavanta yağı veya suya daldırılmış pamuk topları burunlarının altına yapıştırılmış biçimde üç buçuk günlük etkinliklere katıldılar. Bu arada muhtelif fizyolojik ve psikolojik testlere tabi yakalandılar. Seanslar sırasında kan tazyikleri ve kalp atış süratleri ölçüldü, ayrıca kan misali verdiler. Gönüllüler her seans sırasında üç kere duygu gidişat ve stres ölçen psikolojik testleri yanıtladılar. Tecrübeyle alakalı pozitif ve negatif ifadeleri değerlendirildi.

Neticeler limon yağı duygu gidişatı düzenlerken lavanta yağının böyle bir tesiri olmadığını gösterdi. Ve her iki koku da stres, ağrı hakimiyeti ve yara iyileşmesine tesir etmedi. Aromaterapi yağları sizi mutlu ediyorsa sevincini çıkarın ama daha aşırısını beklemeyin.

Bahar bitkinliği için enerji dayanağı
İnsan bedeni tüm hücreleriyle çalışmak için enerjiye gereksinim dinler. NADH Nikotinamid Adenin Dinükleotid, yemeklerden aldığımız glikoz ve soluduğumuz oksijenle birleşerek tüm hücrelerimiz için ATP enerjisi sarihe çıkarır. ATP, ömür boyu usumuzun içindeki en derin düşüncelerden kalp atışına kadar her şeyi çalıştırır.

Tıpkı hava ve yiyecek gibi, NADH olmaksızın beden hücreleri can verir. Kümes hayvanları, et ve balık açısından eksik beslenme veya ihtiyarlama ile birlikte bedendeki NADH seviyeleri düştükçe, beden bitkin ve dejeneratif hastalıklara sarih hale kazanç.
NADH yardımının kronik bitkinliği eksiltmeye, jet lag tesirini rahatlatmaya, fiziksel ve akılsal dayanıklı-lıkla bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeye dayanakçı olduğu düşünülüyor. Bahar bitkinliğine karşı destek olarak da kullanılabilir.

Milliyet

Kaynak: http://www.haberturk.com/haber.asp?id=61251&cat=220&dt=2008/03/14

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.