Çocuklarda astım alerjik kökenli

04.09.2023
357
Çocuklarda astım alerjik kökenli

Çocukluk çağının ehemmiyetli hastalıklarından ‘Astım’ın bulgularının ve bronşlardaki fazla duyarlılığın, alınacak çevre ihtiyatları ile apaçık derecede eksilmesinin mümkün olduğu, çevre önlemlerinin beceriksiz kaldığı gidişatlarda ise …

Çocukluk çağının ehemmiyetli hastalıklarından ‘Astım’ın bulgularının ve bronşlardaki fazla duyarlılığın, alınacak çevre ihtiyatları ile apaçık derecede eksilmesinin mümkün olduğu, çevre önlemlerinin beceriksiz kaldığı gidişatlarda ise hastalarda havayolu ile akciğerlere çekilip bronşları rehabilitasyon eden sprey ilaçlar kullanıldığı bildiriliyor.

Uzmanlar, astımı, “Hava yollarının muhtelif uyaranlara çoğalmış cevabının söz mevzusu olduğu, yineleyici, kendiliğinden veya rehabilitasyon ile tamamen veya kısmen geri dönüşümlü öksürük, hırıltı, soluk darlığı gibi bulgularının yer aldığı bir hastalık” olarak tarif ediyor.

Astımın, çocukluk çağında yüzde 90 oranında alerjik orijinli olduğunu vurgulayan uzmanların belirttiğine göre, sene boyu maruz kalınan ev içi alerjenlerin bronşlarda yol açtığı alerjik iltihabi vaziyet, soğuk hava, egzersiz, viral solunum yolu enfeksiyonları, kimyevi buğular, hava lekeliliği ve sigara dumanı gibi nonspesifik uyaranlarla temas neticeyi astım bulguları ortaya çıkıyor.

Astım teşhisi alan çocukların çoğunun, yaşamın ilk 2 senesinde bulgu verdiğinin tespit edildiğini, ilk senelerde öksürük ve hırıltının ana uyaranının viral solunum yolu enfeksiyonları olduğunu ifade eden uzmanlar, bu yaşlarda akciğerlerin gelişiminin henüz bitirilmemiş ve ufak hava yolu çaplarının dar, kıkırdak dokunun az olmasının, yineleyici bronş daralmasına katkıda bulunduğunu dikkat topluyor.

Uzmanlar, 4-5 yaşlarında akciğerlerin gelişiminin bitirilmesi ile erken yaşlarda astım bulguları gösteren bir hayli çocukta muayenehane olarak düzelme kollandığını, düzelmeyen bir grup hasta ve daha geç astım teşhisi almış çocukların bir kısmının da ergenlik çağında muayenehane bir iyilik yarıyılına girdiklerini kaydoluyor.

NASIL TEŞHİS EDİLİR?
Öksürük, hırıltı veya soluk darlığı bulgularının ve gece makûslaşmasının şiddetle astımı düşündürdüğünü vurgulayan uzmanlar, uyuduktan sonra veya sabaha karşı takribî 30 dakika zamanla devam eden ve bronş genişletici ilaçlara pozitif cevap veren öksürüğün, aksi kanıt edilene kadar astım kabul edilmesi gerektiğini bildiriyor.

Uzmanlar, astımda akciğer işlevlerinin ölçülmesinin, gerek teşhis gerekse rehabilitasyona cevabın değerlendirilmesi açısından büyük ehemmiyet taşıdığını da andırdırıyor.

Astıma neden olması olası alerjinin hangi maddeye karşı büyüdüğünün tespit edilmesinde ten testleri kullanıldığını ifade eden uzmanlar, ön kol ön suratına veya sırta delme metodu ile uygulanan bu testte, ciltteki kızarma ve kabarmanın şiddetine göre değerlendirme yapılıp, hastanın neye alerjisi olduğunun tespit edildiğini belirtiyor.

Uzmanlar, alerji ten testi uygulamasının mümkün olmadığı 3 yaş altı çocuklar, yaygın alerjik egzaması olan hastalar, antihistaminik kapsayan ilaç kullanmakta olanlar, ciltte dermografismus ismi verilen cilde bastırma neticeyi kabarma tepkini verenlerde, kanda spesifik immünoglobulin E seviyeyi tanımlanması usulüyle alerjen tespiti yapılabildiğini kaydoluyor.

Tüm alerjik hastalıklarda olduğu gibi astımda da birinci basamak rehabilitasyonun, alerji geliştirilmiş maddeden uzak durmak olduğunu vurgulayan uzmanlar, “Uygun teklifler güzergahında alınacak çevre ihtiyatları ile hastalık bulgularının ve bronşlardaki fazla duyarlılığın apaçık derecede eksilmesi muhtemeldir” diyorlar.

Uzmanlar, çevre önlemlerinin yeterli olmadığı gidişatlarda, hastalarda havayolu ile akciğerlere çekilip bronşları rehabilitasyon eden sprey ilaçlar kullanıldığını bildiriyor. Bunların, yalnızca bronşları gevşetici özelliğe sahip hafifleticiler ve alerjik cerahatin alana getirdiği fazla bronş duyarlılığını eksiltmek yoluyla rehabilitasyon edici özelliğe sahip olanlar olarak ikiye parçaladığını ifade eden uzmanlar, son senelerde bu emele müteveccih kana karışma oranı en aza indirilmiş, kortizonlu ilaçlara has yan tesirleri ağızdan alınanlara mukayeseyle çok az olan yeni nesil kortizon bazlı sprey ilaçlar geliştirildiğini de kaydoluyor.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.