Çocuğunuzda Yüksek Kolesterol Olabilir
Prof. Dr. Timur Timurkaynak, sıcaklar ve tatil mevsimi nedeniyle, sıcaklara karşı dikkatli olmak ismine bilgiler paylaştılar.
“Tatil kalbe iyi kazanç” diyen Prof. Dr. Timur Timurkaynak, kalp ve tansiyon hastalarına sağlıklı tatilin reçetesini yazdı: Tatile gitmeden evvel kesinlikle kalp hakimiyetinden geçin. Saat 10:30 ila 15:30 arasında, güneşe çıkmayın.
Öğle saatlerinde kısa bir şekerleme iyi kazanç. Akışkan kaybına karşı bol su ve soda için. Yüzerken çok açılmayın, ayaklarınızın dokunduğu yerlerde suratın. Kardiyoloji uzmanı olan yerlerde tatil yapmayı seçim edin. Bacakta kabarıklık ve halsizlik başladıysa hekiminizi arayın!
Yaz aylarının gelmesiyle beraber tatil telaşı başlarken, fazla sıcaklarda zorunlu tedbirleri almayan tansiyon ve kalp hastalarını bazı riskler de bekliyor.
Tatilin kalp için çok bereketli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Timur Timurkaynak, “Tatil, ruhen ve kalben hafifletir, gençleştirir. Ruhunuza iyi gelen her şey kalbinizi de besler, gençleştirir” diyor. Ancak zorunlu temkinler alınmadığı takdirde kalp ve tansiyon hastaları açısından bazı mahzurlar olabileceğine dikkat toplayan Prof. Dr. Timurkaynak, bazı minik ama tesirli temkinlerle tatilden sağlık depolamış bir halde dönülebileceğini söylüyor.
Prof. Dr. Timurkaynak, Tatil Tasarıyı Yapanlar İçin 10 Tesirli Sağlıklı Tüyosu Veriyor:
Evvel Hekim Sonra Tatil: Tatile çıkmadan evvel kesinlikle kalp hakimiyetinden geçin. Böylece tatile gitmeden evvel rastgele bir sağlık meseleniz varsa evvelden temkinini almış ve tatilde rastgele bir tatsızlık yaşamamış olursunuz. Ayrıca tatilden döndükten sonra kışa hazırlık için tekerrür hekim hakimiyetinden geçmenizde fayda var.Kısa Şekerlemeler İyi Kazanç: Sıcak ve nemli hava kalbiniz için yük oluşturur. Bu sebeple saat 10:30 ila 15:30 arasında, güneş ışınlarının en tesirli olduğu saatlerde güneşe çıkmayın. Serin ve gölgede istirahat edin. Öğle saatlerinde kısa bir şekerleme iyi kazanç.İdrar Söktürücü Kullananlar Dikkat: Sıcak sebebiyle beden tuz ve su kaybeder. İdrar söktürücü ilaç kullanan tansiyon ve kalp yetmezliği hastaları, bu sebeple çok daha dikkatli olmalı, hekimlerine danışarak gerekirse ilaç dozlarını eksiltmelidirler. Aksi halde akışkan kaybı çoğalışı sebebiyle tansiyon düşebilir ve böbrek işlevleri bozulabilir.Akışkan Kaybına Karşı Su Ve Soda: Sıcak sebebiyle terleme neticeyi kaybedilen akışkan ve tuz kesinlikle yerine konmalı, bol akışkan tercihan su ve soda alınmalı. Baş dönmesi, göz kararması gibi şikayetler ortaya çıkarsa tansiyon çok düşmüş olabilir; ilaç dozları hekime danışılarak azaltılmalı.Yüzdüğünüz Deniz Boyunuzu Aşmasın: Denize giden kalp ve tansiyon hastaları, yüzerken çok açılmamalı, ayakların yere dokunduğu yerlerde yüzmeli.Akdeniz Mutfağı Ömrü Uzatır: Ağır yağlı yemekten ve fazla içkiden kesinlikle uzak durulmalı, yaz meyve ve sebzeleri ile zeytinyağlı hafif yemek ve salatalar seçim edilmeli. Unutmayın, Akdeniz mutfağı yaşam uzatan tek mutfaktır.Sıcakta Spor Kalbe Hasar: Sıcak ve nemli havalarda fazla ve ağır egzersiz yapılmamalı. Sabah erken ve akşam saat 17’den sonra yapılan yüzme, yürüyüş ve egzersiz hareketleri en uygun yaz sporlarıdır.İshal Varsa Evvel Bol Akışkan Sonra Hekim: Yaz aylarında sıkça tesadüfülen gıda zehirlenmeleri neticeyi ortaya çıkan ishal, akışkan kaybına neden olarak, böbrek işlevlerinizi bozabilir ve tansiyonu düşürebilir. Zaman kaybetmeden bol akışkan alınmalı ve hekime başvurulmalı.Bacakta Kabarıklık Başladıysa Hekime: Göğüs sızısı, soluk darlığı, baş dönmesi, yorgunluk, halsizlik, ivedi yorulma, çarpıntı ve bacaklarda şişlik gibi şikayetler olursa kesinlikle zaman kaybetmeden hekiminize danışın.Doktoru Olan Yerlerde Tatil Yapın: Tatil yapacağınız bölgedeki sağlık kurumularda kardiyoloji uzmanı olup olmadığını ve 24 saat süresince koroner anjiyo yapılıp yapılmadığını bilin. Bu merkezlerin telefonlarını kesinlikle kaydolun.