Bu aralar sizin de başınız ağrıyor mu?
Havalar tetikleyici olabilir… HABERTURK.COM SAĞLIK HABERLERİ SERVİSİ Son yarıyıllarda havanın bir ısınıp bir soğuması pek çok hastalığı da birliktesi getimekle beraber; şiddetli baş ağrılarına neden oluyor. Tazyik, …
Havalar tetikleyici olabilir…
HABERTURK.COM SAĞLIK HABERLERİ SERVİSİ
Son yarıyıllarda havanın bir ısınıp bir soğuması pek çok hastalığı da birliktesi getimekle beraber; şiddetli baş ağrılarına neden oluyor. Tazyik, ısı, nem ve rüzgar gibi tek bir hava özelliğinin ani metamorfozu veya bu özelliklerinden birkaçının beraber ani metamorfozu, ağrıyı başlatabiliyor. Uz. Dr. Abdullah Özkardeş, hava başkalaşımlarının baş ağrısını tetikleyici tesiri hakkında bilgi verdi.
Hava koşullarına karşı duyarlılıktan bahsedildiğinde, akla gelen ilk şey, baş ağrıları veya migrendir. İki gidişat birbirinden esasta faklıdır. Baş ağrısı, gerilim, stres, enfeksiyon, madde bağımlılığı var olan bir hastalığın neden olduğu bir yakınmadır. Migrenin ise kendisi tıbbi bir gidişattır ve migren ağrılarına neden olur.
Yevmiye yaşamın yüksek temposu başınızı ağrıtabilir
Çağdaş hayatın koşuşturması ve telaşı, tüm algılarımızı son limitlerine kadar güçler. İş yaşamı, her geçen gün daha müsabakacı hale gelmektedir. Devamlı hengame, sakin bir an kavramını neredeyse yok etmiştir. Tam bunlara ek olarak; içki, nikotin ve kafein gibi maddelerin fazla tüketimi de söz mevzusudur. Tam bu etkenler milyonlarca bireyin her gün başağrısı sürüklemesine neden olmaktadır. Bu ağrılar, bugünün dünyasında, en yaygın sağlık problemlerinden biri haline gelmiştir. Gerilim tipi baş ağrısı sürükleyen hastaların yarısından daha aşırısı, sosyal yaşamlarının ve işlerinin besbelli olarak etkilendiğini ifade etmektedirler. Baş ağrısından yakınan hastaların çoğunluğu, reçetesiz satılabilen ağrı kesicilere basitçe erişmeleri sebebiyle kendi kendilerini rehabilitasyon etmektedirler.
Baş ağrıları genellikle ehemmiyetsiz bir gidişat olarak idrak edilir ve ‘ne de olsa başağrısı öldürmez’ diye düşünülür. Bu görüş altta ehemmiyetli bir tıbbi gidişat yoksa doğrudur. Ama baş ağrısı, çok ciddi bir hastalığın ikaz belirtisi de olabilir.
Migren hamleleri hayatınızı çekilmez kılabilir
Migren ağrısının belirtileri bir baş ağrısından daha fazladır. Temel yakınma genellikle başın bir yanını etkileyen, şiddetli ve nabız kişiliği gösteren başağrısıdır. Bulantı, kusma, hengame ve ışığa karşı duyarlılık genellikle ağrıya eşlik eder. Bir migren hamleyi birkaç saatten birkaç güne kadar sürebilir. Bazı hastalarda bir migren hamlesinden once, “aura” diye adlandırılan görme bozuklukları veya surat, kol ve ellerde tembellik hissi olabilir. Senelerce migrenin sebebinin beyindeki kan akımında farklılıklar olduğuna inanılmıştır. Tetikleyici bir neden kan damarlarını daraltır ve neticede beyine az kan gitmesiyle beyine giden oksijen ölçüyü eksilir. Beden bu riske karşı, kan damarlarını genişleterek yanıt verir. Bunlara ek olarak, bu hadiseler sırasında, bazı kimyevi maddeler sarihe çıkarak, beyin dokusunda inflamasyon ve şişmeye neden olurlar ve ağrıyla alakalı asap uçlarında duyarlılık çoğalır.
Bayanların başı daha çok ağrıyor
Nedeni ne olursa olsun, bu rahatsızlık dünya üzerinde milyonlarca insanı etkilemektedir. Batı ülkelerinde, cemiyetin %10-18’i migren saldırılarından yakınmaktadır. Bunların %60-75’i ise bayandır.
Hava koşulları, baş ağrısını ve migreni tetikleyen pek çok etrafsal etkenden biri olarak öne çıkar. Tazyik, ısı, nem ve rüzgar gibi tek bir hava özelliğinin ani metamorfozu veya bu özelliklerinden birkaçının beraber ani metamorfozu, ağrıyı başlatabilir. Bazı bilim adamları, havadaki ani farklılığın insan bedenindeki kimyevi balansı değiştirebileceğine inanırlar.
Stres, baş ağrısının ve migrenin en yaygın tetikleyici ve başlatıcı etkenidir. Hava farklılıkları ikinci sıradadır. Ağrının başlaması ve hava koşulları arasında paralel bir ilişki bulunmaktadır. Değişen hava koşullarındaki karışıklık, ağrı ve hava koşulları arasında ilişkileri kavramayı güçleştirmektedir. Hava tazyikinde ani düşme, bulutların kalınlaşması, nem çoğalışı, ısıdaki metamorfozlar ve rüzgarın şiddetlenmesi, öbür hava özelliklerinden daha çok migren hamlelerini tetiklemekte ve varolan ağrıyı makûslaştırmaktadır. Aksine yüksek hava tazyiki ile beraber olan kuru bir hava ve parlak güneş ışığı baş ağrısını yatıştırabilmektedir.
Havadaki tazyik farklılıkları baş ağrısının başlıca nedeni
İnsanlarda kemiklerin aralarında “sinus” denilen hava boşlukları vardır. Havanın barometrik tazyiki düştüğünde, sinus içindeki hava genişler ve burun boşluğuna açılan ufak kanallarla fazla ölçüyü boşaltılır. Şayet kanallarda soğuk algınlığı gibi bir sebeple tıkanıklık varsa, sinus içindeki tazyik ağrı oluşturacak kadar çoğalacak ve baş ağrısı veya migreni tetikleyebilecektir. Aynı biçimde barometrik tazyik farklılıkları, akışkan dolu beden boşluklarını da etkileyebilmektedir.
“Hastalık rüzgarı”na dikkat!
Hastalık rüzgarı diye adlandırılan rüzgar, bazı insanlarda migreni ve başağrısını başlatabilmektedir. Uğuldayan rüzgar ve bu rüzgarda tıkırdayan pencereler asapları ayaklandırabilir. Ilık, sıcak ve çok kuru dağ ve çöl rüzgarları, ağız ve burun boşluğundaki ıslak yüzeyleri kurutur, hava yollarını uyarır. Ve böylece başağrısı ve migren tetiklenebilir.
Baş ağrısından korunmak için…
Baş ağrılarını kısmen de olsa hakimiyet altına almak için; uyku kumpasına, sağlıklı beslenmeye, stresten uzak kalmaya, egzersiz yapmaya, içki ve sigaradan uzak durmaya dikkat edilmelidir. Ayrıca ağrıyı oluşturan tetikleyici etken tesbit edilebiliyorsa bunlara maruz kalmamak gerekir. Misalin ıslak saç ağrı sebebi oluyorsa, banyo sonrası saçı kurutma cihazı ile iyice kurutmak gerekir. Hava koşullarını değiştirmek muhtemel değildir; fakat olmsuz tesirleri eksiltilmeye çalışılabilir. Etrafın ısısını ve nemi ayarlamak, rüzgara maruz kalmamaya çalışmak ehemmiyetlidir.
Kaynak: http://www.haberturk.com/saglik/haber/621995-bu-aralar-sizin-de-basiniz-agriyor-mu