Bira, böbrek taşını yasaklamaz

21.01.2023
1.094
Bira, böbrek taşını yasaklamaz

Bevliye uzmanı Ayhan Karaköse biranın böbrek taşını yasakladığı bilgisinin yanlış olduğunu ifade etti. Taş idrar yollarında mineral tuzlarının çökerek birikmesi neticeyi oluştuğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. …

Bevliye uzmanı Ayhan Karaköse biranın böbrek taşını yasakladığı bilgisinin yanlış olduğunu ifade etti.

Taş idrar yollarında mineral tuzlarının çökerek birikmesi neticeyi oluştuğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Ayhan Karaköse “Taş, genellikle böbreklerde oluşmakla beraber mesanede de oluşabilmektedir. Genetik yatkınlık, beslenme ve coğrafi özelliklerde taş yaradılış sebeplerindendir. Ülkemizde Doğu Anadolu ve Ege Bölgesi’ nde, öteki bölgelere kıyasla daha çok taş hastalığı görülmektedir” dedi.

Taş düşürme sıklığı ehemmiyetli olduğuna dikkati sürükleyen Yrd. Doç. Dr. Karaköse “10 sene içinde yalnızca bir kere ufak bir taş düşüren hastada detaylı bir incelemeye pek gerek yoktur. Ancak özellikle sık aralıklarla taş düşüren veya taş oluşturan hastalarda detaylı tahlil yapılması zorunludur. Bu incelemelerde taş yaradılışına yol açan ve düzenlenebilecek nedenler incelenmektedir. Misalin bağırsaktan kalsiyum emilimi fazla ise buna göre perhiz verilmelidir. Böbrekten kalsiyum atılımı fazla ise perhizde kısıtlamaya gerek yoktur. Her iki gidişatta da kalsiyum taşı olmasına karşın birine perhiz kısıtlaması öbürüne ise böbreğe tesirli idrar söktürücü ilaç kullanılmaktadır. İdrarın PH’ının değiştirilmesi dahi taşların önlenmesinde ve eritilmesinde tesirlidir. Perhiz uygulamasında ise balanslı beslenme, bol ölçüde akışkan tüketimi, kırmızı et, tuz ve un kısıtlanması ehemmiyetlidir. Ayrıca eşlik eden metabolik hastalıkların diyabet, yüksek tansiyonhakimiyet altına alınması, taş yaradılış tehlikesini eksiltmektedir” dedi.

Taş yaradılışını yasaklamak için günde en az 2.5 litre idrar çıkaracak biçimde su harcanması gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Ayhan Karaköse “Bazı hastalar bira içmenin taş hastalığını önlediğini ve taş düşürmeyi basitleştirdiği gibi yanlış bir inanış içinde bize müracaat etmektedir. 1970’li yıllarda Polonya’ da yapılan bir çalışmada daha çok bira ve tereyağı harcayanlarda daha az böbrek taşı olduğu tespit etilmiştir. Ancak daha sonra yapılan hiçbir çalışmada bu belirtiler doğrulanmamıştır. Bu iddia bilimsel olarak doğru kabul edilmemektedir. Doğrusu, taşı olan hastaların bol su içmeleridir” dedi.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.