Biberonlardaki gizli tehlike!

28.02.2023
925
Biberonlardaki gizli tehlike!

TARIM ve Köyişleri Bakanlığı, kanserojen olabileceği kuşkusu üzerine, biberon imalinde Bisfenol A’nın BPA kullanımını yasakladı. Bir ay içerisinde lüzumlu tertip etmeleri yapmayan iş yerleri ve satış yerlerinin …

TARIM ve Köyişleri Bakanlığı, kanserojen olabileceği kuşkusu üzerine, biberon imalinde Bisfenol A’nın BPA kullanımını yasakladı.

Bir ay içerisinde lüzumlu tertip etmeleri yapmayan iş yerleri ve satış yerlerinin faaliyetine izin verilmeyecek.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın Türk Yiyecek Kodeksi Yiyecek Maddeleri ile Temasta Bulunan Plastik Madde ve Malzemeler Bildiriyi’nde yaptığı farklılık, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre referans numarası ”13480” olan ”2,2-Bis4-hidroksifenilpropan”, Türk Yiyecek Kodeksi TGK-Bebek Yöntemleri ve TGK-Devam Yöntemleri Beyannameleri’nde bebek mahsullerinde kullanılan polikarbonat madde ve malzemelerin imalinde kullanılamayacak.

KULLANIM ALANLARI
BPA, damacana, bazı fırın kapları, biberon gibi sertleştirilmiş polikarbonat PC maddelerde kullanılıyor. BPA’nın ”endokrin bozucu” tesiri dolayısıyla kansere neden olabileceği istikametindeki iddialar üzerine, AB bir vakit evvel biberonlarda BPA kullanımını yasaklamıştı. BPA’nın kansere neden olabileceği doğrultusunda, hali hazırda bilimsel olarak kesin bir tespit yapılmadığı, ancak AB’de EFSA’nın bu kuşkular üzerine biberonlarda kullanım yasağı getirdiği, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın da bu yasak kararına uyduğu belirtildi.

POLİKARBON DAMACANALAR PAKE ÇIKMIŞTI
Hacettepe Üniversitesi Yiyecek Araştırma Merkezi HÜGAM, PC damacanalarda bulunan ve ”endokrin bozucu” tesiri dolayısıyla kansere neden olabileceği belirtilen Bisfenol A’nın BPA içme suyuna geçme tehlikesini incelemiş ve bu tehlikenin, insan sıhhatine tesiri açısından ”yok denebilecek seviyede” olduğunu ortaya koymuştu.

Dünyada ilk kez Türkiye’de yapılan ve geçen yıl Eylül’de sonuçlandırılan araştırmaya göre, polikarbonat PC damacanalarda bulunan BPA, damacana 35 derecede 60 gün bekletilse dahi, beynelmilel seviyede tanımlanan sağlık limitlerinin 200′de biri kadar suya geçiyor. Tespit Etilen suya geçiş seviyeyi ile bir insanın PC damacanalardan sıhhati tehdit eder seviyede BPA alabilmesi için, günde 60 damacana, bir bebeğin de 6 damacana su içmesi gerektiği belirtildi.

DÜNYADA 2.5 TON BPA KULLANIMI VAR
HÜGAM Müdür Takviyecisi ve araştırma grubunun başkanı Prof. Dr. Yaşar Kemal Erdem, takribî 3 ayda bitirilen ve piyasadan alınan misallerin de kullanıldığı araştırma neticesinde, PC damacanalardaki BPA’nın suya geçiş oranlarını test ettiklerini, bu oranların, beynelmilel sağlık limitlerinin çok altında kaldığını tespit ettiklerini belirtmişti.

Prof. Dr Erdem’in verdiği bilgiye göre, dünya genelinde 2,5 milyon ton BPA kullanımı var. Epoksi reçineler, konserve kutu lakları, PVC borular, PC ambalajlar, havacılık, otomotiv, yapı malzemeleri gibi çok yaygın bir alanda kullanılan BPA’nın zayıf östrojenik özelliğe sahip olduğu öğreniliyor ve bu sebeple endokrin bozucu olarak nitelendiriliyor.

AB mevzuatında ve Türk Yiyecek Kodeksi’nde, BPA bileşiğine ait spesifik migrasyon geçiş limiti 0,6 mg/kilogram ile hudutlandırılmış. Başka Bir Deyişle polikarbonat PC ambalajlarda satışa sunulan veya ambalaj materyali içerisinde BPA bulunan, insan beslenmesine müteveccih rastgele bir yiyecek maddesinde BPA migrasyonu söz mevzusu ise BPA derişiminin, o besinin kgında 0,6 miligramı geçmemesi gerekiyor.

Kaynak: http://www.haberturk.com/saglik/haber/638893-biberonlardaki-saklı-risk

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.