Bel ölçünüz kalbinizi etkiliyor

25.08.2023
384
Bel ölçünüz kalbinizi etkiliyor

Daha uzun ve sıhhatli bir yaşam sürmenin anahtarının yaşam şeklinde yapılacak ufak farklılıklarda gizli olduğunu belirten Kalp Hastalıkları Uzmanı Dr. Levent Saraç, sıhhatli bir yaşam …

Daha uzun ve sıhhatli bir yaşam sürmenin anahtarının yaşam şeklinde yapılacak ufak farklılıklarda gizli olduğunu belirten Kalp Hastalıkları Uzmanı Dr. Levent Saraç, sıhhatli bir yaşam sürmek isteyen kalp hastalarının yakınlarına da büyük görevler düştüğünü söyledi.

Kalp sıhhati açısından gerçek yapılması gerekenin hasta olmadan korunmak olduğunu belirten Kalp Hastalıkları Uzmanı Dr. Levent Saraç, kalp sıhhati için en kolay yollardan birinin sıhhatli gıdaları harcamak olduğunu vurguladı. Kolesterolü zorunlu seviyeye düşürmek ve kalp hastalıklarından korunmak için tereyağı, iç yağı gibi hayvansal kaynaklı yağlardan uzak durmak gerektiği belirten Dr. Saraç, “Zeytinyağı, ayçiçek, mısırözü, soya gibi nebatsal yağları seçim edin. Kırmızı eti olası olduğunca yemeyin. Et seçimleriniz balık, hindi, tavuk olsun. Son zamanlarda devekuşu eti de artık piyasada mevcuttur ve önerilmektedir. Beslenmenizde, fasulye, mercimek, bezelye gibi kolesterolsüz protein kaynaklarına yer verin. Yağsız veya az yağlı, süt ve süt mahsulleri harcayın. Konsantre süt, karaciğer, işkembe gibi sakatatlardan, sosis, sucuk, salam gibi besinlerden uzak durun” dedi.

Sebze ve meyvelerin, hem lif hem de vitamin ve mineral kaynakları açısından çok zengin yiyecekler olduğunu, düşük kalorili olan sebze ve meyvelerin ayrıca kalp hastalıklarına karşı gözetici maddeler kapsadığını, bu sebeple muhtemelse günde 5 porsiyon sebze ve meyve harcamaya özen gösterilmesi gerektiğini belirten Dr. Saraç, “Beslenmenizde beyaz un yerine işlenmemiş buğday unu kepekli seçim edin. Misalin tercihleriniz kepekli makarna, kepekli pirinç olabilir. Porsiyonlarınızın balanslı olmasına dikkat edin. Perhiz-sıhhatli beslenmeye çocuk yaşlarda başlanması gerektiğini unutmayın. Köfte-pilavdan başka yemek yemeyen çocuklarınıza bamya, fasulye, salata, meyve yemesini öğretin. Çocuklarınızı fast-food, hamburgerden uzak tutun. Unutmayın, 60 yaşında kalp hastası olduktan sonra perhiz yapmak kalp sızısını geçirmez” ihtarında bulundu.

MENOPOZU GECİKTİRİN
Yağların karın etrafında bir araya gelmesinin özellikle kalp-damar hastalığı tehlikesini çoğaldırdığı ve bel etrafının kadınlarda 88, erkeklerde 102 santimi geçmemesi gerektiği belirtilen açıklamada, “Fazla kilolarınızdan kurtulmaya çalışın. Bunun için öğün aralarında atıştırmalara, süratli yemek yemeye son verin. Yavaş ve tutarlı kilo vermenin daha sıhhatli ve kalıcı olduğunu unutmayın. Kilo kaybı sıhhatli bir yaşam için ilk adımdır. Kilo vermek, kan tazyikini, kan şekerini, kan yağlarını ve erken vefat tehlikesini eksiltir” denildi.

Östrojen hormonunun kadınları damar sertliğine karşı gözettiğinin altını çizen Dr. Saraç, “Ancak menopozla beraber östrojen hormonu ortadan kalktığı için kadınlarda anormal bir damar sertliği süreci başlar. Bu sebeple kadın hastalıkları uzmanlarının menopozu geciktirmek için rehabilitasyon uygulaması gerekmektedir. Her ne kadar bu hormonun meme kanseri tehlikesini çoğaldırdığına ait müzakereler olsa da, yapılan çalışmalar bu olasılığın ufak olduğunu gösteriyor. İstatistiklere göre, kanser olma tehlikeyi ile koroner kalp hastalığı tehlikeyi karşılaştırıldığında, kanser tehlikeyi çok düşüktür. Araştırmalara göre, Amerika’da her sene 250 bin kadın koroner kalp hastalığından yaşamını kaybediyor. Meme kanserinden can verenlerin rakamı ise 45 bin etrafındadır. Kısacası koroner kalp hastalığında tehlike daha büyük. Ayrıca östrojen rehabilitasyonu sırasında 6 ayda bir mamografi sürükleterek östrojen hormonu yardımının negatif tesirlerine karşı temkin alınabilir” biçiminde konuştu.

Miskinlik sedanter hayat ve fazla stresten uzak durmanın kalp sıhhati açısından çok ehemmiyetli olduğunun altını çizen Dr. Saraç, “Kumpaslı egzersiz kalp hastalıkları ve kalp krizinden sizi korur. Kalbinizi, kemiklerinizi ve kaslarınızı kuvvetlendirir. Ancak 35 yaşından sonra yoğun efor gerektiren bir spora başlayacaksanız, saklı kalp hastalığı tehlikesine karşı kesinlikle iyi bir kalp hakimiyetinden geçin. Egzersizin en ideali uzun yürüyüşlerdir. Kandaki makûs kolesterolünüzün yakılması için 5 kmyi 45 dakikada tempolu biçimde yürüyün. Egzersizler sırasında ara vermeyin, kesintili yaptığınız yürüyüşün kalp sıhhatinize pozitif bir katkısı olmaz. Efor sırasında göğüs sızısı, halsizlik, kramp, soluk darlığı gibi şikayetlerle karşılaşırsanız egzersize şipşak ara verin” dedi.

İŞİNİZDE SINIRLARINIZI ZORLAMAYIN
İş ve iş mevzusunda hiçbir zaman maharet ve imkânların zorlanmaması gerektiğini, özellikle aile firmalarında kalp krizi meselesiyle sık karşılaşıldığını ifade eden Dr. Saraç, zengin aile çocuklarının yurt dışında çok iyi eğitim alarak, genç yaşta firmanın üst seviyede idaresine getirildiğini, ancak mesleksel tecrübeyi olmadığı için bu bireylerin kendisini sürekli ailesine ispatlama gayreti içine girdiğini ve stres altında kendilerini zorladıklarını ifade etti. Saraç, “En nihayetinde de omuzlarına yüklenen ağır mesullük bu bireylerin evvel ülser, sonra kolit olmasına, en sonunda da kalp krizi geçirmesine neden olur. Bunun cemiyetimizde çok misali vardır. Bu sebeple çocuklarınıza hazır olmadıkları mesullükleri vermeyin” biçiminde konuştu. Saraç, kalp sıhhatinin hakimiyet altında yakalanması için yapılması gerekenlerin altını şu biçimde çizdi:

“Aile geçmişinizde kalp hastası varsa, kiloluysanız, diyabet veya yüksek tansiyon hastasıysanız, sigara kullanıyorsanız 30, değilseniz 40 yaşından sonra şu testleri yaptırın: Total kolesterol, HDL iyi mizaçlı kolesterol, LDL makûs mizaçlı kolesterol, tigliserid ve kan şekeri. Kan yağları dıeha sıhhatli veşında kumpaslı olarak yüksek tansiyonunuzu öl0n. Kilo kaybı sağçtürün. Koroner kalp hastalığından korunmak için hekim nasihatiyle birinci guruptakiler 30, ikinci guruptakiler 40 yaşından sonra günde 100 mg aspirin almalıdır. Hastalığınızı, aileniz veya etrafınızla alakalı meselelerinizi bir Liyezon Psikiyatri uzmanı ile görüşün. Liyezon Psikiyatri uzmanı, organik bir hastalığın kalp hastalıpınızın psikolojiniz üzerinde yaptığı bozuklukları inceler”.

İnsanın kendisiyle, yaşamla, ailesiyle, eşiyle, arkadaşlarıyla barışık olması gerektiğine değinen Dr. Saraç, “Çok seri karar veren, süratli süratli konuşan, merdivenleri birkaç basamak birden çıkmaya çalışan, sabırsız biriyseniz A tipi karakter yavaşlayın. A tipi şahsiyette kandaki adrenalin seviyesi çok yükselir, bu da spazma neden olur. Tehlikenizi eksiltmek için daha yumuşak, sakin hareket eden, huzurlu biri olmaya özen gösterin. Kalbiniz için içki verimlidir demiyoruz. Fakat şayet alkol meşrubatsanız seçiminiz faydalı kolesterolü yükselttiği öğrenilen kırmızı şaraptan yana olsun günde bir su kadehi. Fakat kırmızı şarap içmiyorsanız içinde kalbi gözetici maddeler kapsayan üzümü çekirdekleriyle beraber yiyebilirsiniz. Üzüm çekirdeği toz ve kapsül olarak satılmaktadır” dedi.

KALBİ BİTKİN OLANLARA NASİHATLER
Kalbi bitkin olanlara önerilerde bulunan Dr. Levent Saraç, ihtarlarını şu biçimde sıraladı:
“Sigara içmeyin, sigara içilen etrafta dahi bulunmayın, kumpaslı olarak bir kardiyoloji uzmanının hakimiyetinde olun, rehabilitasyonunuz ilaç, balon-stent veya operasyon olabilir, hepsinin pozitif, negatif yanlarını, uzun yarıyıl neticelerini hekiminizle tartışın, mübalağa etilmiş fizik etkinliklerden kaçının, bir kardiyak rehabilitasyon programına başlayın, seks mevzusunda sevgilinizi değil eşinizi, otel odasını değil konutunuzu seçim edin. Seksin kalbe rastgele bir hasarı yok. Ancak koroner kalp veya kapak hastasıysanız ya da kalp yetmezliğiniz varsa seks yapmanızda bir mahzur olabilir. Bu sebeple zorunlu tedbirleri aldıktan sonra seks yapmalısınız. Kalbinize iyi gelen seks değil aşık olmaktır, başka bir deyişle hoşlanmaktır. Aşık olunca mutluluk hormonu olan endorfin salgılanır. Bu hormon adrenalinin aksine kalbe iyi kazanç. Evvel eşinize ve çocuklarınıza, sonra işinize, sonra ülkenize aşık olun. Kalbinize iyi gelecektir. Bir Hayli kere konuşulduğu gibi haftada şu kadar seks yapmak kalbe iyi kazanç biçiminde nasihatler mahzurludur, aralıksız kullanmanız gereken ilaçlarınızı bakımsızlık etmeyin, özellikle yüksek tansiyon ilaçlarınızın yedeğini bulundurun, kan yağlarınızı 3 ayda bir hakimiyet ettirerek inceleme raporunda yazan bayağı hududunun altında tutun. By-pass operasyonu olmuşsanız her sene bir efor testi, 5 sene sonra bir hakimiyet anjiyosu yaptırın. Bu, hem yapılan by-pass’ları hem de öteki damarlarınızın gidişatını gösterrcektir, kan yağlarınızı hakimiyet için perhizin yetmediği gidişatlarda kesinlikle ilaç kullanın. Bu ilaçların bazı yan tesirleri olabilir ama bir kardiyolog hakimiyetinde uygulanması meseleyi çözer”.

Kalp hastalığı problemi olan hastaların sosyal yaşamdaki negatiflikleri eksiltmesi gerektiğini belirten Dr. Saraç, “Aile ve sosyal yaşamınızı bir kere daha gözden geçirip hayatınızdaki negatiflikleri en aza indirin, hastalığınız için ailenizi ve etrafınızı yargılamayın, kalp hastaları genellikle 3 düzeyli bir süreçten geçer. Özellikle gençler hasta ols. Kilo kaybı sağduklarını bildiklerinde bunu yalanlama meylindedir. Bir vakit sonra göğüslerine gelen sızılar onlara hastalıklarını kabul ettirir. Hastaların 2′nci yarıyılında ciddi bir yargılama yarıyılı başlar. Evvel eş, akrabalar sonra işveren, iş, ülke hastalıktan mesul yakalanır. Bunun ardından yargılama bir anda kendisine döner ‘Ben iyi bir insan değilim, kendime iyi bakamadım ve Yaradan beni cezalandırdı.’ Hastalığın 3′şöhretçi yarıyılında hasta rehabilitasyon edilir, iyi bir stent ya da by-pass yapılır. Ama buna karşın bunalım yarıyılı başlar. Hastada ‘Yarım adam oldum, tamamen iyileşebilecek miyim?’ gibi evhamlar olur. Bu vaziyette bir liyezon psikiyatri uzmanından dayanak almak uygun olur” biçiminde açıklama yaptı.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.