Bebeğinize 7 Günde Uyumayı Öğretin
Bebeklerin kendilerine izin verildiği takdirde uyku alışkanlığını kazandığını belirten uzmanlar, alınacak kolay temkinlerle 7 gün içerisinde bebeğin yatmayı bildiğini ifade ediyorlar. Bebeğinize yeni bir kumpas …
Bebeklerin kendilerine izin verildiği takdirde uyku alışkanlığını kazandığını belirten uzmanlar, alınacak kolay temkinlerle 7 gün içerisinde bebeğin yatmayı bildiğini ifade ediyorlar. Bebeğinize yeni bir kumpas kurup bunu uygulamak, ağlayan bebeği soğukkanlılaştırmak ve sabırlı davranmak, annelerin sabahlamasına son veriyor.
İHA muhabirinin www.superanne.com sitesinden derlediği bilgilere göre 7 günde bebeğin uykularını kumpasa sokacak çözüm:
“1. Gün: Yeni Bir Kumpas Kurun: Uzun saatler süren öğle uykusu sebebiyle bir hayli bebeğin günü ve gecesi birbirine karışıyor. Böylece bebek uykuda olması gereken bir saatte reyin oynamayı seçim ediyor. Şimdi bu gidişatı düzeltmenin zamanı geldi. Son araştırmalar bebeklerin gece ile gündüzü ayırt edebildiğini ortaya koyuyor. Bunun için ona lüzumlu ipuçlarını vermeniz yeterli. Yarından başlayarak onu sabah erkenden kaldırın ve her gün aynı saatte uyandırmaya özen gösterin. Yatağını pencerenin yakınına koyun ve perdeleri aralık vazgeçin. Gün ışığı onun uyanmasına takviyeci olacaktır. Öğle uykusuna yatırdığınız zaman dahi hava kararmadan evvel onu uyandırın. Böylece gün ışığında uyanması gerektiğini, gece ise yatması gerektiğini kavrayacaktır. Bebeğinizi akşamları da aynı saatte yatağına yatırın. Gerekirse loş ışıkta ona kitap okuyun veya şarkı söyleyin.
2. Gün: Uygulamaya Devam: Dün başladığınız rutin programa devam edin. Hemen pes etmeyin. Geceleri karnı acıktığı için ağlamaya devam edebileceğini unutmayın. Onu emzirmek ya da beslemek zorunda kalıdığınızda bunu hafif karanlık bir civarda yapın. Özellikle geceleri bebeğinizi nelerin gevşettiğini iyi gözlemleyin. Ilık banyonun bir çocuk için serinkanlılaştırıcı, bir başkası içinse bütün tersi olabileceğini usunuzdan çıkarmayın. Gece yatırdığınızda müzik dinletmek ya da ninni söylemek gibi rutin alışkanlıklar kazandırın.
3. Gün Ağlama Başlıyor: Ağlamak çocukların en büyük silahı. Anne ve babaların da katlanamadığı bir vaziyet. Ancak, sabırlı olun ve kendi kendinize şunu mırıldanın: “Netice uyku olacak” Onu yattırmaya çalışırken ağlaması karşısında kaygılanmayın. Vazgeçin koyduğunuz uyku kaidelerine alışsın. Program farklılıkları 6 aylıktan ufak çocukları çok daha fazla üzüyor. Bebeğiniz en fazla 15-20 dakika ağlar ama makûs uyku alışkanlığı senelerce sürebiliyor. Unutmayın ki bu çocuğunuzla sizin aranızdaki bir savaş. Onunla ilgilenmeyin ama kendi merakınızı gidermek için 5-10 dakikada bir kapı aralığından onu hakimiyet edin. Susması için ışıkları açmayın, yataktan çıkarmayın ya da biberon vermeyin, aksi takdirde ertesi gece de dakikalarca ağlayacağından emin olun.
4. Gün Ağlama Savaşı Sürüyor: Geçen gece oldukça uzun sürdü değil mi? Bu gece azıcık daha rahat geçecek. Ama öğrenil ki o yeniden de ağlamaya devam edecek. Ancak, bu defa daha kısa sürecek, bize inanın. Bunun için kaidelerinizin kesin olduğunu ona kanıtlamanız gerekiyor. Sabırlı davranmaya devam edin. Ona karşı yumuşak olduğunuz hissini uyandırmayın. Yoksa geçen geceye göre 2 kat daha fazla ağlayacaktır. Sakın ona bu kozu vermeyin.
5. Gün Bebeğiniz Durgunlaşıyor: Bebeklerin çoğu 3-5 gün içersinde bu programa alışıyor. Dolayısıyla, bu gece belki de bahtlı geceniz. 5 dakikada bir onu hakimiyet etmeyin, en az 15 dakika aralıklarla odasına uğrayın. Bazı bebekler odaya sık sık girilmesinden rahatsız oluyor. Bu sebeple kapı aralığından onu izleyin. Hem unutmayın ki bu gece daha az ağlıyor. Uyku problemlerinin arasında sıkça tesadüfülenlerin başında gece emzirmesi ve alt değiştirme geliyor. Natürel ki size bunları yapmayın demiyoruz ama olası olduğunca kısa ve suskun olmasına özen gösterin. Altını değiştirirken dahi netlikle ışıkları açmayın. Gereginden çok emzirmeyin. Böylece hem onu rahatsız etmemiş olursunuz, hem de yine altını değiştirmek, zorunda kalmazsınız
6. Gün Bebeğiniz Uyuyor: Olağanüstü gibi geliyor değil mi? Sakın, bu mutluluğu günlerdir uyguladığınız kaideleri rafa kaldırarak bozmayın. Yatmasını acayip karşılayarak onu sık sık hakimiyet etmeyin, Rahatlayın. Onu sıcak yakalayan bir pijama giydirin.Böylece üstünü açmasını kendinize tasa etmeyin. Bebek monitörünün sesini kısın ve yalnızca çok gereksinimi olduğunda onu duyun. Galibiyetinizi gölgeleyecek tutumlarda bulunmamaya özen gösterin.
7. Gün Uyku Sırası Sizde: Kendinize bir iyilik yapın ve bu gece derin bir uyku çekin. Son 6 gündür belki çok uykusuz kaldınız ama buna dokundu değil mi? Çocuğunuza muhteşem bir armağan verdiniz: Kumpaslı uyku alışkanlığı. Hiç kuşku yok ki, bu program hastalık, tatildeki otel odası gibi faktörler sebebiyle zaman zaman aksaklığa uğrayacaktır. Oysa unutmayın ki, hiç uyku problemi yaşamamış bebekler dahi bu gidişatlarda mesele çıkarıyor. Uyku problemi yine baş gösterecek olursa tasarıyı en baştan yine uygulayın, ikinci sefer ilkinden çok daha kolay olacaktır”.