Bademcik İltihabı – Tonsillit

18.02.2023
932
Bademcik İltihabı – Tonsillit

Her yaşı etkilemesine karşın özellikle 5 yaşından minik çocuklarda görülen bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Boğmaca bulguları, tanı ve rehabilitasyon usulleri.

Bordetella pertussis adlı bakterinin neden olduğu boğmaca hastalığında en besbelli bulgu, hastalığın kendine özgü öksürük nöbetleridir. 1-3 yaşlarındaki çocukların bu hastalığa daha sık tutuldukları tespit etilmiştir. Fakat bebeklerin ve erişkinlerin de hastalığa tutulma ihtimali vardır. Haykırma, öksürme ve hapşırma sırasında mikroplar havaya verilir ve solunum yoluyla bulaşır. Bulaşma ihtimali, hastalığın nezle halinde başladığı yarıyıla rastlar. Fakat öksürük sürdüğü sürece bulaşıcı kalitesini korur. Mikroplar gırtlakta ve solunum borusunda balgamlı bir irin oluşturur.

Kuluçka Evresi

1-3 hafta, vasati 15 gündür.

Bulguları

Belirtiler üç kısımda araştırılabilir:

Nezleli ön devreKramp halindeki öksürük devresiİyileşme devresi

İlk devrede üşütme neticeyi oluşan hastalıklardaki bulguları gösterir ve hafif ateş yapar. 1-2 hafta müddet içinde hastalık kendini belirli etmez. Bu devre, hastalığın en bulaşıcı olduğu devredir. İlk iki haftada burun akıntısı, konjonktivit ve öksürük kollanır, ateş görülmez.

Özellikle akşamları nöbetler halinde baş gösteren öksürük devresi vasati 5 hafta sürer. Öksürük kramplar halindedir ve öksürük nöbetlerinin sonunda kusma görülebilir. Öksürük nöbetleri başlar başlamaz kesin teşhis konur. Nöbetler evvel birkaç defa güçlü öksürük halinde başlar, bunu derin soluk alma izler. Öksürük sesi ıslığa eş ve boğucudur. Nöbetlerin sayısı ve şiddeti hastalığın seyrine göre farklı olur. Yirmi dört saat içinde, çoğunluğu geceleri olmak üzere elli öksürük nöbetinin sayıldığı hadiseler görülmüştür. Şayet çocuğun alt dişleri çıkmamışsa, dişetlerinin yanında minik bir tümör yaradılışı görülebilir. Öksürük nöbetleri arasında hastada bir gevşeme görülür. Hastalık 2-3 haftada tamamen geçer.

Seyri

Bütün hastalık süresi, yan tesirler görülmediği takdirde 8 haftadır, ama altı ay sürdüğü de görülmüştür. Hafif geçen boğmacalarda öksürük nöbetlerine pek tesadüfülmez. Büyüklerde öksürük nöbeti hiç görülmez ve hastalık hasarsızdır. Boğmaca hastalığında en sık görülen yan tesir zatülcenptir ve bebeklerde vefat sebebi olabilir. Boğmaca geçtikten sonra yerini bronşit alabilir. Kan dolaşımı sisteminde görülebilecek bozukluklar sebebi ile beyinde arıza vazgeçebilir ve felç, kas krampları ve kasılmaları, sağırlık, âmâlık gibi vaziyetler ortaya çıkabilir.

Rehabilitasyon

Hastanın 3-4 hafta için öteki bireylerden izole edilmesi gerekir. Bir yaşındaki çocuklara antibiyotik rehabilitasyonu uygulanır. Antibiyotik rehabilitasyonu, ilk 7-15 günlük nezle yarıyılında verilirse verimli olur. En sık eritromisin kullanılır. Seçenek antibiyotik olarak ampisilin, kloramfenikol, tetrasiklin de kullanılabilir. Hastalığın ağır izlediği gidişatlarda sağlık kurumu rehabilitasyonu salık verilir. Ateş düşmediği sürece hastanın yatakta dinlenme gerekliliği vardır. Hasta odası güneşli olmalı ve sık sık havalandırılmalıdır. Oda ıslatılmalıdır. Ateş düştükten sonra hasta bol bol sarih havaya çıkartılmalı, ama sağlam çocuklardan uzak tutulmalıdır.

Kuru gıdalar gıcık yaparak öksürüğe neden olabileceği için genellikle sulu yiyeceklerin verilmesine ve bu yiyeceklerin vitamin güzergahından zengin olmasına dikkat etmelidir. Öksürük neticeyi kusma olabileceği dikkate alınarak yemeklerin nöbetten on beş dakika sonra verilmesi uygundur.

Korunma

Çocukları boğmacalı hastalara yanaştırmamalıdır. Boğmaca aşısının verimleri hala müzakere mevzusudur, ama genellikle uygulanır ve bir dereceye kadar bağışıklık sağlar, hastalığın hafif izlemesinde verimli olur.

 

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.