Az nefes al, genç kal
Hem genç kalmak hem de uzun yaşamak elinizde. Nasıl mı? Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ÇOMÜ Sağlık Akademiyi Öğretim Azası Prof. Dr.Günhan Erdem, “Çok fazla soluk alıp …
Hem genç kalmak hem de uzun yaşamak elinizde. Nasıl mı?
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ÇOMÜ Sağlık Akademiyi Öğretim Azası Prof. Dr.Günhan Erdem, “Çok fazla soluk alıp verildiğinde hücre içi oksidasyonu artıran oksijen, ihtiyarlamaya ve ihtiyarlama bulgularının ortaya çıkmasına neden olur” dedi.
Prof. Dr. Erdem, bedenin natürel birfonksiyonu olan ihtiyarlamanın geciktirilmesi ya da nitelikli ömür süresininuzatılmasının, ihtiyarlamanın temel mekanizmasını bilmeden geçtiğinisöyledi.
İhtiyarlamanın temelinde oksijenden kaynaklanan oksidasyonun uyuduğunu korunan Prof. Dr. Erdem, şunları kaydoldu:
“Oksijenin, yenilen besinlerde bulunan yağ, protein, şeker gibienerji kaynaklarındaki enerjiyi sarihe çıkarmasının yanında zararlıetkisi de vardır. Başka Bir Deyişle bizim için hayati ehemmiyet taşıyan oksijen, aynızamanda toksik bir maddedir.
Soluduğumuz havada takribî yüzde 21oksijen, yüzde 78 oranında azot var. Azot gazı, atmosferde oksijenin buzararlı tesirini tamponlar. Böylece kanımızda çözünen oksijen miktarıdüşer. Şayet saf oksijen solursak, kesinlikle bir zaman sonra can veririz.”
“BEDENE GİREN FAZLA OKSİJEN, SURATI KIRIŞTIRIYOR”
Prof. Dr. Erdem, bedene fazla oksijenin girmesinden bağ dokudaki moleküllerin etkilendiğini, bunların suyla etkileşiminin istenildiği gibi olmaması sebebiyle ise yüzde buruşuklukların alana geldiğini bildirdi.
İhtiyarlamanın geciktirilmesi için “antioksidan” denilen etkenlerin devreye sokulması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Erdem, sözlerineşöyle devam etti:
“Çok fazla soluk alıp verdiğimiz zaman hücre içi oksidasyonu artıran oksijen, ihtiyarlamaya ve ihtiyarlama bulgularının ortaya çıkmasına neden olur. Antioksidanlar, oksitleyici unsuru doğrudan hedef alarak, süratli bir biçimde tepkimeye girip onu maniler ya da oksitleyici casusun yıkım ettiği natürel molekülleri onarabilir.
Bu biçimde onların daha öncekisi gibi çalışmasını sağlayabilir. Beden bazı antioksidanları kendisi yapabiliyor, ancak dışardan almamız gereken antioksidanlar da bulunuyor.
Bunlar C ve E vitaminleri, selenyum gibi antioksidan metabolizmada misyon alan elementlerdir. Bu vitamin ve elementlerin perhiz yoluyla kumpaslı olarak alınması buruşuklukları yasaklayabilir.”
Prof. Dr. Erdem, otomatik bir tempoda reelleşen soluk alış verişinde 2
soluk arasındaki zamanın uzatılmasının ihtiyarlama bulgularını geciktirmede ve ömrün uzamasında ehemmiyetli rol oynadığını bildirdi.
Anadolu Ajansı
Kaynak: http://www.haberturk.com/haber.asp?id=51268&cat=220&dt=2008/01/14