Ayakta dik duruş
Sanskritçede sama “denk” ve sthiti ise “kalmak” veya “denge” anlamına kazanç. Bu sebeple Samasthiti “kendi benliğinizle bir olmak” veya vücudun zekâ, duygular ve soluk ile …
Sanskritçede sama “denk” ve sthiti ise “kalmak” veya “denge” anlamına kazanç. Bu sebeple Samasthiti “kendi benliğinizle bir olmak” veya vücudun zekâ, duygular ve soluk ile denge ve geçim içinde olması anlamına kazanç.
Verimleri: Bu duruş sakinleştirici ve “topraklama” tesiri yapan bir duruştur. Ayakta yapılan birtakım zorlayıcı pozisyonlardan sonra dinlenme duruşu olarak da kullanılır.
Metot: Ayaklarınız kalça genişliğinde sarih ve birbirine paralel duracak biçimde ayakta durun. Ağırlığınızın her iki ayağınıza denk böldüğünden emin olun. Gözlerinizi kapatın ve bu duruş süresince kapalı tutun. Dizlerinizi hafifletin onları kırmayın, yalnızca diz kapaklarınızın geriye çekilmiş ve kilitlenmiş olmadığından emin olun. Dişlerinizi sıkmadığınızdan ve dilinizin damağınıza yapışkan değil, rahat bir biçimde ağzınızın tabanında durduğundan emin olun. Omuzlarınızı hafifletin. Omuzlarınız usulca kulaklarınızdan uzaklaşarak alta düşüyorlarmış gibi olmalıdır. Kulak memeleriniz ile omuzlarınız arasında oluşan boşluğu sezin. Kollarınızdan alta doğru inen o yumuşaklığın bileklerinizi geçerek ellerinize ve oradan parmak uçlarınıza ve omurganız süresince alta doğru ilerlediğini zeka gözünüzle takip edin. Evvel mide adalelerinizi ve daha sonra kalça adalelerinizi hafifletin. Bacaklarınızdan inerek dizlerinize ve ayaklarınıza uzanan yumuşaklığı izleyin. Ayaklarınızın toprağa kök saldığını hayal edin. Gün içinde yaşadığınız kasvet ve rahatsızlıkların beyninizden omurganıza geçtiğini ve oradan alta inerek bacaklarınıza ve oradan da ayaklarınıza eriştiğini, sonra ayak tabanlarınızdan çıkıp gittiğini sezin. Bu duruşu ne kadar uzun yaparsanız, yatıştırıcı tesiri o kadar çoğalacaktır. Yoga seansınıza başlamak için son derece uygun bir duruştur. Egzersiz süresince soluk alışverişleriniz kumpaslı ve sakin olmalıdır.