Anne adayları ölümle burun buruna

15.05.2023
710
Anne adayları ölümle burun buruna

Her sene 586 bin kadın hamilelik ve doğuma bağlı sebeplerden dolayı hayatını yitiriyor Türkiye’de de bebek vefat süratinin 1978’de binde 43, anne vefat süratinin yüz binde …

hamile
Her sene 586 bin kadın hamilelik ve doğuma bağlı sebeplerden dolayı hayatını yitiriyor

Türkiye’de de bebek vefat süratinin 1978’de binde 43, anne vefat süratinin yüz binde 150 dolaylarından, bugün bebek vefat süratinin binde 33’e ve anne vefat süratinin ise yüz binde 25-30’a düştüğü kaydedildi.

Dünyada her sene yüzde 99’u büyümekte olan ülkelerde olmak üzere 586 bin kadının, hamilelik ve doğuma bağlı sebeplerden dolayı hayatını yitirdiği belirtildi. Dünyadaki tüm doğumların yüzde 85’inin, tüm çocuk ve yeni doğan vefatlarının yüzde 95’inin ve anne vefatlarının yüzde 99’unun büyümekte olan ve geri kalmış ülkelerde olduğu ifade edildi.

Kavaklıdere Bayındır Sağlık Kurumu Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Doç. Dr. Kemal Göl, kadının, hamilelik yarıyılında ve hamilelikten sonra tıbbi açıdan özel bakıma lüzumu olduğunu, tıbbi hakimiyetlerin ilgisizlik edilmemesi gerektiğini söyledi. Bu yarıyıllarda alana gelen hastalıkların, geri dönüşü muhtemel olmayan neticeler doğurabileceğini hatta anne ve bebek vefatıyla sonuçlanabileceğini ifade eden Göl, “Ne yazık ki anne vefatlarının tamamına yakını uygun tıbbi bakım ile önlenebilir vefatlardır” dedi.

Göl, Türkiye’de dahil olmak üzere büyümekte olan ülkelerde en ehemmiyetli anne vefat sebebinin, doğum sonu kanamalar, hamilelikte yüksek tansiyon ve doğum sonu veya hamilelik yarıyılında görülen enfeksiyonlar olduğuna dikkati çekti.

Her sene yüzde 99’u büyümekte olan ülkelerde olmak üzere dünyada toplam 586 bin kadının, hamilelik ve doğuma bağlı sebeplerden dolayı hayatını yitirdiğini belirten Göl, “Dünyadaki tüm doğumların yüzde 85’i, tüm çocuk ve yeni doğan vefatlarının yüzde 95’i ve anne vefatlarının yüzde 99’u büyümekte olan ve geri kalmış ülkelerde olmaktadır” diye konuştu.

“TÜRKİYE’DE VEFAT ORANLARI DÜŞÜYOR”
Göl, “Türkiye’de doğumların takribî yüzde 15-20’sinin, hamilenin başında hiçbir sağlık personeli olmadan uygunsuz koşullarda, konutta ananesel ebeler dayanağıyla veya kendi başına yapıldığını, kayıtlara dahi işlenemediğini” dile getirerek, şunları kaydetti:
“Ülkemizde, bebek vefat sürati binde 33 ve anne vefat sürati ise yüz binde 25-30 dolaylarındadır. Hedef bu kıymetlerin 10’un altına düşürülmesidir. Anne vefat süratinin azami olduğu bölge yüz binde 68.3 ile Kuzeydoğu Anadolu ve Doğu Karadeniz olarak bulunmuştur. Anne vefat süratinin en düşük olduğu bölge ise yüz binde 12.4 ile Batı Anadolu’dur. Bu oran kentlerde yüz binde 28.2 iken kırsal bölgelerde yüz binde 53.7 olarak hesaplanmıştır.Milli anne Vefatları Çalışması 2005

TC Sağlık Bakanlığının yaptığı muhtelif çalışmalar ve kampanyalarla aşı, ishal, tehlikesiz analık, yeni doğan resusitasyon programı vb bu kıymetler çok yakın geçmişteki bedellerine oranla keskin olarak düşmüştür. Bebek vefat sürati 1978’de binde 43, anne vefat sürati ise yüz binde 150 dolaylarından bugünkü kıymetlere düşmüştür.”

“SIK ARALIKLARLA DOĞUM YAPMAK VEFAT TEHLİKESİNİ ARTIRIR”
Göl, takribî 1 yıl gibi sık aralıklarla doğum yapmanın, 1-5 yaş arası çocuklarda vefat tehlikesini yüzde 70-80 oranında artırdığını belirterek, 18 yaşından genç doğum yapan annelerde de bebek doğum ağırlığının düştüğüne ve vefat tehlikesinin yüzde 24 çoğaldığına dikkati çekti.

İlk doğum yaşının 18’e ertelenebilmesinin, bebek vefat tehlikesini yüzde 20-30 eksilteceğini kaydeden Göl, Türkiye’de 15 yaşında anne olanların tüm evli ve anne olan kadınlara oranının yüzde 1.8, 17 yaş için yüzde 8.8 ve 19 yaş için yüzde 23 olduğunu söyledi. Göl, bu oranın yüksek olduğunu belirterek, “Oysaki 15-25 yaşlar arası doğumlarda anne vefat tehlikeyi 25-35 yaş arası doğumlara oranla 4 kat daha fazladır” dedi.

“KUMPASLI HAMİLELİK TAKİBİ KOŞUL”
Hamile takibinin yapılmadığı gidişatlarda, anne vefatlarının yasaklanamadığını vurgulayan Göl, hamilelik yarıyılındaki kumpaslı hakimiyetlerle, hem bu yarıyılda hem loğusalık yarıyılında büyüyebilecek karmaşıklıkların erken tanı ile rehabilitasyon edilebilineceğini kaydetti.

Göl, her kadının muhtemel olduğunca hamile kalmayı tasarladığı anda hamile kalmadan evvel bir sağlık kuruluşuna müracaat etmesi, gereken tahlilleri yaptırması gerektiğini belirterek, şu tekliflerde bulundu:
“Anne ve bebek vefatlarının makul seviyelere indirilebilmesi, takipsiz hamileliklere ve sağlık personeli dayanağı olmadan yapılan doğumlara bağlı büyüyebilen ölü doğumların, sakatlıkların, spastik bebeklerin, kalıcı problemlerin olmaması için her kadın hamile kalmadan 3 ay evvelinden başlamak kaydıyla hamilelik vaktince kumpaslı muayene olmalı ve doğumu kesinlikle bir sağlık kuruluşunda yaptırılmalıdır. İlk hamilelik yaşının 18 yaş üzerinde yakalanabilmesi, hamilelikler arası vaktin en az 2 sene olması ve aile başına çocuk sayısının 2 veya 3 ile kısıtlanabilmesi başka çocuk istemeyen ailelerde çağdaş aile tasarılaması usulleri ile ve sağlık personelinin bu hizmet hakkında motive edilebilmesi ile ülkemizde anne ve yeni doğan vefatları, doğumlara bağlı büyüyen sakatlıklar ehemmiyetli oranda eksilecektir.”

Anadolu Ajansı

Kaynak: http://www.haberturk.com/haber.asp?id=63404&cat=220&dt=2008/03/26

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.