3 milyon kişi bu hastalıkla savaşıyor!
Türkiye’de Batı’dan Doğu’ya doğru gitgide çoğalıyor. Türk Muayenehane Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Antalya’da 13-17 Mart tarihlerinde hakikatleşecek Klimik Kurultayı’nde Hepatit B …
Türkiye’de Batı’dan Doğu’ya doğru gitgide çoğalıyor.
Türk Muayenehane Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Antalya’da 13-17 Mart tarihlerinde hakikatleşecek Klimik Kurultayı’nde Hepatit B ve gebelik başta olmak üzere muhtelif mevzular ele alınacak.
Türkiye’de takribî 3 milyon bireyin hepatit B virüsü ile enfekte olduğunun hipotez edildiği, hastalığın görülme sıklığının bölgelere göre değişmekle yüzde 2-8 arasında olduğu ve yapılan çalışmalarda Hepatit B görülme sıklığını Batı’dan Doğu’ya gidildikçe çoğaldığı belirtilen açıklamada, Diyarbakır’da Hepatit B görülme oranının yüzde 10′lara eriştiği anlatıldı.
ANNE ADAYI GEBELİĞİ BOYUNCA KUMPASLI TAKİP EDİLMELİ
Gebelik esnasında gebenin viral yükü yüksek ise anne karnında bebeğe enfeksiyonun geçişini yasaklamak için rehabilitasyonun başlaması gerekebileceğini belirten Demir, ”Gebelik sırasında hepatit B vaziyetinin bilinmesi, bebeğin korunması için zorunlu temkinleri alınmasında basitlik sağlayacaktır. Bu sebeple bütün hamileler hepatit B açısından taranmalıdır. Enfeksiyonlu annelerden doğan bebeklere hepatit B aşısının yanı gizeme hepatit B immunoglobulin de yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Nazlım Aktuğ Demir, hastalığın yaygınlığı ile hepatit B’nin berişme yolları arasında yakın ilişki olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
”Türkiye’de hepatit B’nin başlıca berişme yolu aile içi geçiş. Gebelerde anneden bebeğe geçiş daha az görülmekte. Hepatit B virüsünün berişmesi, aile içinde çocukluk ve ergenlik yarıyılda gerçekleşmektedir. Türkiye’de kronik karaciğer hastalıklarının demografik profili de bu kanıyı desteklemektedir. Bu gidişat yeni doğanların, çocukların aşılanmasının ve ailelerin beriş yolları hakkında bilgilendirilmesinin ehemmiyetini göstermektedir. Hepatit B’nin berişme tehlikesinin yüksek olduğu bireyler bu virüsün yaygın olduğu bölgede doğanlar, hepatit B virüsü taşıyan bireylerle aynı konutta yaşayanlar, uyuşturucu kullananlar, birden fazla cinsel partneri olan veya cinsel yolla berişen bir hastalık hikayesi olanlar, eşcinsel erkekler, cezaevinde kalan tutuklular, diyaliz hastaları ve sık kan nakli yapılan bireylerdir.”
Anadolu Ajansı
Kaynak: http://www.haberturk.com/saglik/haber/824859-3-milyon-kisi-bu-hastalikla-savasiyor