Zayıflama ilaçları psikolojik bağımlılığa yol açabilir

04.03.2023
887
Zayıflama ilaçları psikolojik bağımlılığa yol açabilir

Bu mahsuller mucize yaratmıyor. GAZETE HABERTURK/ CEYDA ERENOĞLU- YAZI DİZİSİ BU MAHSULLER MUCİZE YARATMIYOR ZAYIFLIK cemiyette neredeyse hepimize empoze edilen çok ehemmiyetli bir olgu haline gelmiş gidişatta. Cılız …

Bu mahsuller mucize yaratmıyor.

GAZETE HABERTURK/ CEYDA ERENOĞLU- YAZI DİZİSİ
BU MAHSULLER MUCİZE YARATMIYOR
ZAYIFLIK cemiyette neredeyse hepimize empoze edilen çok ehemmiyetli bir olgu haline gelmiş gidişatta. Cılız olmak ve ince görünmek kaderine yapmayacağımız şey yok. İstiyoruz ki her şey çok tez değişsin ve cılız olma arzuyu reele dönüşsün. Oysa Obeziteyle Çaba Derneği’nin yaptığı araştırma, zayıflattığı iddiasındaki mahsullerin mucize yaratmadığını gösteriyor. Üstelik içlerinde tesirli kimyevi veya nebatsal yardımları barındıran bu mahsullerin doğru bir zayıflama programı içinde kullanılması halinde dahi zayıflamadaki zafer oranının oldukça düşük olduğu görülüyor.

Eda Arduman’Muayenehane Psikolog
‘ZAYIFLAMADA SÜRAT VE NETİCE ODAKLIYIZ
TAVIR Bilimleri Enstitüsü’nden Muayenehane Psikolog Eda Arduman, “İnsanlar her şeyin basitleştiği bu yarıyılda meselelerini süratli bir biçimde sonuçlandırmayı seçim ediyorlar” diyor. Sürat ve netice odaklı olma çağdaş dünyanın bir hakikati haline gelmiş gidişatta. Arzulanan bir gidişatı uğraşarak ve direnerek asıllaştırma görüşü giderek terk ediliyor. Katlanma yetisi eksildikçe, insan emek vererek kalıcı kilo verme yerine bedenden su attıran bir ilaçla geçici zayıflamayı seçim eder hale geliyor. Oysa bedenden atılan su geri alınıyor ve şahsın daha önceki kilosuna dönmesi ile hayal kırıklığı yaşaması netleşiyor. Bu gidişat hem şahsın özgüvenini deviriyor hem de şahsı naçarlık ve yalnızlık duygusu içinde gitgide artan bir mucize bekleyişine itiyor

ŞİŞMANLIK ÖZGÜVENİ SARSIYOR
Eda Arduman’a göre obezitenin gerisinde psiko-biyolojik nedenler uyuyor. Bazı insanlar yemek yemeyi doyma değil bir yatışma vasıtayı olarak görüyor. Bu bireyler için yemek, açlık hissini gideren bir eylem olmasının yanında asap sistemi için de bir tertip edici olarak idrak ediliyor. Bu sebeple zayıflama çabasında hekimin yanında, diyetisyen ve bazen de psikoterapist bulunması gerekiyor.

Prof. Dr. Ziya Mocan

‘BİREY MESELELERİNİ BÖYLE AŞIYOR’
Ümraniye Eğitim ve Araştırma Sağlık Kurumu İç Hastalıkları Bölüm Başkanı Zayıflama mahsullerinin içinde bulunan maddeler şahısta doğrudan madde bağımlılığına yol açmaz. Misalin kafein gibi maddelerin neden olduğu bağımlılık organik değil, psikolojiktir. Dolayısıyla, “Zayıflama mahsullerinin içinde bulunan kafein şahısta organik bir bağımlılığa yol açar” görüşü yanlıştır. Ancak meseleleri çözmede ilaca müracaat etme söz mevzusu olduğunda aspirin ve zayıflama ilacının birbirinden çok farkı olduğu söylenemez. Bu yolda kullanılan her ilaç, şahısta psikolojik bağımlılığa yol açabilir. Bu bağımlılık şahsın karşılaştığı güçlükleri çözmesinde maddelerden faydalanma meylini artırarak, şahısta madde bağımlılığı mevzusunda yatkınlığa yol açabilir.

Prof. Dr. Serap Besili Pamukkale Üniversitesi Çocuk Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı

ÇOCUKLARDA GEREKLİ HALLERDE KULLANILMALI
ÇOCUKLUK çağında görülen obezite olaylarında temel tedavi, yaşamtarzı farklılığı olup, ilaç tedavisi müzakereli bir mevzudur. Yetişkin yaşta obezite tedavisinde kullanılan ilaçların, çocukluk yaş grubunda eminliği ile alakalı uzun süreli takip çalışmaları yoktur. Ancak ergenlik yarıyılında ve sonrasında; yaşamtarzı farklılığına karşın kilo verilemiyor ve obeziteye bağlı ciddi riskler oluşuyorsa bazı ilaçların uzman hekim hakimiyeti altında kullanılması gerekebiliyor.

ENSÜLİN MUKAVEMETİ VARSA İLAÇ TEDAVİSİ
Çocuklarda ensülin mukavemetinin, perhiz ve egzersiz ile hakimiyet altına alınamadığı gidişatlarda ensülin duyarlılığını artıran ilaçların kullanılması gerekebiliyor. Ancak çocuğun obezite tedavisinin zaferli neticeler verebilmesi için beslenme biçimini ve fiziksel etkinliği bir tavır şekli haline getirmesi gerekiyor.

http://www.haberturk.com/saglik/haber/535546-zayiflama-ilaclari-psikolojik-bagimliliga-yol-acabilir

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.