Yemek için besinleri güvenli saklamak

27.09.2023
322
Yemek için besinleri güvenli saklamak

Yemek için hangi tür yiyeceği seçerseniz seçin, onların güvenli olduğundan emin olun. Güvenli besin, yiyeceklerin sağlıklı olması ve zararlı bakteri, virüs, parazit ve kimyasal kir­leticileri …

Yemek için hangi tür yiyeceği seçerseniz seçin, onların güvenli olduğundan emin olun. Güvenli besin, yiyeceklerin sağlıklı olması ve zararlı bakteri, virüs, parazit ve kimyasal kir­leticileri barındırmaması anlamına gelir. Gıda imalatçıları, yetiştiricileri, üretici­leri ve süper marketler yiyeceklerinizin satıldıkları dönemde mümkün olduğu kadar güvenli olmasından sorumludur. Siz evinizde gıda güvenliğini sağlamak ve en güvenli yiyecekleri yediğinizi garantiye almakla sorumlusunuz.

Yiyeceklerin olabildiği kadar güvenli olmasını sağlamanızın birkaç yolu vardır:
Yemekleri hazırlamadan ve servis yapmadan önce sıklıkla ellerinizi yıkayın.
Yemeden önce çiğ meyve ve sebzeleri yıkayın.
Tezgahın üstünü, yüzeyini, lavaboyu, süngerle düzenli olarak temizleyin.
Çiğ etlerle pişmiş etleri birbirinden uzak tutun.
Donmuş eti, oda sıcaklığında tezgahın üzerinde değil buzdolabında, akan soğuk suyun altında ya da mikrodalga fırında yumuşatın.
Yiyecekleri her zaman güvenli ısıda pişirin.
Sıcak yemeği sıcak (60 C° ya da üzerinde) ve soğuk yiyecekleri soğuk (5 C° yada altında) olarak servis yapın.
Artmış yemeği yedikten hemen sonra soğutun ve onları üç ya da dört gün içinde tüketin.
Şüpheli herhangi bir yemeği yemeyin. Güvenli olduğundan emin değilseniz atın.

Et, kümes hayvanları ve yumurtalı yemeklerin uygun ve güvenli şekilde pişip pişmediğini belirlemenin en iyi yolu, onların iç ısılarını test eden besin termomet­resi kullanmaktır. Birçok alışveriş merkezinde bulunan termometre, yiyeceğinizin tam olarak pişmiş ve güvenli olmasını garantiye almanızı sağlayacaktır.

Makul seçim yapın
Makul seçim yapmak; doymuş yağ ve kolesterolü düşük ve toplam yağı orta düzeyde olan bir diyet seçmek, orta düzeyde şeker alacağınız içecek ve yiyecek­leri seçmek, az tuzlu yemek hazırlamak ve yalnızca aşırıya kaçmadan alkollü içe­cek içmek anlamına gelir.

Doymuş yağı ve kolesterolü düşük bir diyet secin
Diyette yağ yemeye ihtiyacımız olduğunu bilmek size şaşırtıcı gelebilir. Yağlar, gerekli yağ asitlerini sağlar ve vücuttaki yağda eriyen vitaminlerin (A, D, E ve K vitaminleri) emilmesine yardımcı olur. Ancak insanlar çok fazla yağ yemeye yöneldiği için sorunlar artar.
Yağ (özellikle de her ikisinin de kandaki kolesterol düzeyini artırdığı bilinen doymuş yağ) ve kolesterolü yüksek diyetler; kalp hastalığı, felç, obezite ve çeşitli kanser türleri riskini artırmaktadır. Tersine doymamış kaynaklardan (çoğunlukla bitkisel yağlar) yağ tüketmek, kandaki kolesterol düzeyini artırmaz. Her türden çok fazla yağ yemek de obezitenin bir nedenidir.

Fazla yağlı yiyecekler ve fazla yağlı diyetlerle ilgili sorundan dolayı öneriler, yağdan gelen toplam kalorinin %30′dan fazla olmayacağı bir diyet seçmenizi söyler. Bu %30 yağın %10′undan daha fazla olmayan miktarı doymuş yağ kay­naklarından gelmelidir.

Doymuş yağlar en fazla, çok yağlı süt ürünleri (tam yağlı süt ve peynir), yağlı taze ve işlenmiş etler, kümes hayvanları derisi ve yağı gibi hayvansal kaynaklardan gelen gıdalar­da ve ayrıca hurma ve hindistancevizinde bulunur. Ayrıca kolesterol; yalnızca hayvansal ürünlerde, en çok da karaciğer ve diğer organ etlerinde, yumurta sarısında, süt ve süt ürünleri yağlarında, tavuk derisinde, yağlı ette ve bazı deniz ürünlerinde bulunur. Doymamış yağ en çok bitkisel yağlarda, fındıkta, zeytinde, avakadoda ve lüfer, somon gibi yağlı balıklarda bulunur. Bunların hepsi yağ olarak ele alınır. Bazıları diğerlerinden daha sağlıklı seçimlerdir ancak her durumda alımları sınırlıdır.

Tavsiyeler, bireylerin günde 300 miligramdan daha az kolesterol almaları yönündedir.

Bu tavsiyeleri izlemeniz için aşağıda yağ ve kolesterol alımınızı nasıl azaltacağınız yer almaktadır:
Etin yağı ve süt yağı, tereyağı, krema ve yumurta sarısı gibi hayvansal kaynaklardan tükettiğiniz yağ miktarını azaltın. Yağsız et dilimleri tercih edin.

Yemeden önce tavuk ve kümes hayvanlarının derisini çıkarın. Süt, yoğurt, peynir ve süzme peyniri gibi süt ürünlerinin az yağlı olanlarını seçin. Çok yağlı hazır atıştırma yiyeceklerin alımını sınırlayın.

Bisküvi, kek, pasta, donat (yağda kızartılıp üstü şekerle kaplanmış halka biçiminde çörek), margarin ve pişmiş yağ gibi gıdaları sınırlayın.

• Doymuş yağ ve kolesterol kaynaklarını bilin.
• Katı margarin yerine az yağlı yumuşak margarin kullanın.
• Yağ ya da tereyağı yerine sıvı pişirme yağı kullanın.
• Kızarmış yiyeceklerden uzak durun; onun yerine fırında pişmiş, ateşte pişmiş, haşlanmış ya da ızgara yiyecekleri tercih edin.
• Margarin, tereyağı gibi katı yağların yerine zeytin yağı, şalgam tohumu yağı ya da diğer bitkisel yağları kullanın.
• Ayrıca mantıklı olun ve benzer ürünleri karşılaştırın.

Akıllı bir müşteri olun. Ne satın alacağınızı ve ne yiyeceğinizi bilin. Birçok bir­birine benzer görünen ürünler gerçekten besin içeriği açısından hiç de benzer değildir. Etiketleri okuduğunuzdan emin olun, böylece seçtiğiniz ürünün içinde ne olduğunu gerçekten anlarsınız.

Doymuş yağ oranı yüksek besinler, kandaki kolesterol düzeylerini artırır. Bunlar en çok hayvansal kökenli besinlerde bulunur. Ayrıca diyet kolesterolü, kandaki kolesterol düzeylerini artırabilir ve bunlar yine hayvansal kökenli besinlerde bulunur. Doymamış yağlar ise kandaki kolesterol düzeyini yükseltmez ve başlıca bitkisel kaynaklarda bulunur. Akıllıca bir seçim olmasına rağmen bunlar hâlâ %100 yağdır.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.