Yanlış oturmalar boyun sızısına yol açıyor

28.11.2022
1.210
Yanlış oturmalar boyun sızısına yol açıyor

Masa başında çalışanlarda yaygın olarak görülen boyun ve sırt sızılarının uzun süreli yanlış oturuşlardan kaynaklandığı bildirildi. Sosyal Sigortalar Kurumu Vakıf Gureba Hastanesi Nöroloji uzmanlarından Dr. Ali Akben, boynun …

Masa başında çalışanlarda yaygın olarak görülen boyun ve sırt sızılarının uzun süreli yanlış oturuşlardan kaynaklandığı bildirildi.

Sosyal Sigortalar Kurumu Vakıf Gureba Hastanesi Nöroloji uzmanlarından Dr. Ali Akben, boynun baş ile gövde arasında yer alan ehemmiyetli bir bölge olduğunu belirterek, tam bedeni etkileyecek meselelere yol açabilen boyun rahatsızlıklarına karşı olabildiğince dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Dr. Akben, beden hareketlerini, dinlemeyi, yürümeyi sağlayan omuriliğin boyundan alta doğru devam ettiğini ancak, tam ehemmiyetine karşın bu bölgenin sıhhatinin ilgisizlik edildiğini belirterek, “Genellikle önem verilmeyen boyun bölgesinde 7 adet alt alta dizilmiş kemik, otuz kadar adale, bu kemikler arasından çıkıp omuz, kol ve sırta dağılan 8 adet asap ve 4 adet de büyük kan damarı vardır. Boyundaki bu yoğun yapıda oluşacak bir ekip farklılıkların ilk belirtisi ise boyun sızısı olarak karşımıza çıkmaktadır. Yaygın olarak görülen boyun sızılarının en ehemmiyetli nedenleri arasında duruş, oturuş kusurları gelmektedir. Uzun süreli yanlış oturuşlar boyun ve sırt sızılarının en başta gelen nedenidir. Bir yere fazla uzanma, uyurken başın yastıktan düşmesi, fazla stres ve gerilim; ayrıca darbeler, atletik faaliyetler, sığ suya dalma, iş yaralanmaları ve trafik kazaları da boyun sızılarına yol açabilmektedir” dedi.

Eskime, yırtılma neticeyi olan boyun disklerindeki fıtıklaşmalar ve bu fıtıkların asap köklerine yaptığı baskıların da boyun sızılarına neden olabildiğini ifade eden Dr. Akben, “Kesintisiz oturarak çalışmak vaziyetinde olanların olası olduğunca dik oturmaları ve sık sık ayağa kalkarak hareket etmeleri gerekir. Uzun süreli vasıta kullanmak vaziyetinde olanların boyun adalelerinde kasılma olacağından, emin aralıklarla istirahat edilmesi zorunludur. Tam bedende olduğu gibi boyunda da ani hareketler risklidir. Uzun süreli sabit kalan boyun adalelerini ani biçimde sağa sola döndürmekten sakınmalıyız” diye konuştu.

Boyun sızılarının rehabilitasyonunda muhtelif usuller kullanıldığına işaret eden Dr. Ali Akben, ilaçlı rehabilitasyonun yanında, gerektiğinde boyunluk kullanıldığını ya da akupunktur veya lazer rehabilitasyonu uygulandığını söyledi. Dr. Akben, boyun sızılarının rehabilitasyon edilmemeleri halinde zamanla müzminleşeceğini ve insan yaşamını negatif etkileyeceğini kaydol

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.