Tehlikeli Sinyal Kalp Yetmezliği
Çok sigara içmek by-pass yaşını 30a indirdi
Son senelerde sigara içme oranlarının hem erkeklerde hem de bayanlarda çoğalması, daha öncekinden 60-65 yaşlarında sık yapılan by-pass tıkanın damarların çıkarıp yenisiyle değişitirilmesi operasyonu operasyonlarının, 40 lı hatta, 30lu yaşlarındaki bireylere yapılmasına neden oluyor. Acıbadem Eskişehir Sağlık Kurumu Başhekimi ve Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Ali Özatik, Son senelerde 30-40lı yaşlarında by-pass operasyonu olanların rakamında çoğalış görüyoruz. Bunda sigara içme oranlarının çoğalması, genç yaşlarda sigaraya başlanılması ve beslenme alışkanlıklarının bozulmasının tesirli olduğu biliniyor diyor.
Kalp hastalıkları mevzusunda merak edilenler hakkında balakalar veren Doç. Dr. Mehmet Ali Özatik, sık sualler sualleri şöyle cevaplıyor:
Kalp hastalığı gençlerde nasıl izliyor?
İnsanlar genç yaşlarda bu hastalığın kendilerinde olacağına inanmıyor, gencim bana bir şey olmaz diye düşünüyor. Oysa gençlerde kalp hastalıkları görülüyor üstelik daha badireli ve ağır izliyor. Genç yaşlardaki krizlerde hasta kaybı daha fazla oluyor. Belli yaş grubundan sonra kan şekeri, tansiyon, kolesterol seviyelerini, ailesel tehlike etmenlerini, kilo etkenini, sigara kullanımını dikkat almak gerekiyor. Bu yalnızca erkekler için değil bayanlar için de sözkonusu. Zira bayanlardaki sigara içme oranları da erkeklere yanaştı.
Kalp hastalığının belirtileri nelerdir?
Hastaların yarısında hiçbir şikayet olmadan kalp krizi ortaya çıkabiliyor. Daha doğrusu bir belirti görülmüyor. Belli yaş gruplarında kumpaslı hakimiyetlerin yapılması gerekiyor. Bu sebeple 35-40lı yaşlarda kalbe müteveccih genel sağlık hakimiyetlerinin detaylı bir biçimde yapılması büyük değer taşıyor. Bu hakimiyetlerin içinde efor testi, kalp ultrasonografisi ve kan testlerinin kesinlikle bulunması gerekiyor.
Stent mi, by-pass mı daha çok yapılıyor?
Bu iki yöntem birbirinin seçeneği değildir. Burada en değerli ve ehemmiyetli olan hastaya özel yaklaşımda bulunulmasıdır. Kimi hasta stente uygundur ve uzun ömürlü bir biçimde stentten fayda görür, kimi stentten değil by-passtan fayda görür. Oysa ki cemiyete stent daha cazip ve aktif bir rehabilitasyon yöntemi sanılıyor ama ehemmiyetli olan hastanın vaziyetine uygun, hastaya özel yaklaşımda bulunulmasıdır. Acıbadem Eskişehir Sağlık Kurumunde biz hastalarımızı iki kardiyolog, iki kalp cerrahından oluşan bir konsey ile değerlendirerek ortak karar alıyoruz, hangi hastaya hangi rehabilitasyonun uygun olduğuna karar veriyoruz.
Yaşlılarda operasyon tehlikeli midir?
Artık ileri yaşlardaki kalp hastalarını da rahatlıkla operasyon ediyoruz. Şayet hastanın etkin bir yaşamı varsa, ağır sağlık meseleleri yoksa operasyon olabilir. Yaşlılarda kalp hastalığına bazı başka hastalıklar da eşlik edebilir. Bu eşlik eden hastalıklarından dolayı o operasyonun tehlikesinin yükselmemesi gerekli. Şahıs ileri akciğer hastasıysa, damarları diyabetten dolayı yıkım olmuşsa, kalbi zararlanmışsa bu hastanın operasyonu daha tehlikeli olmasına karşın bu tehlikeleri eksiltici yöntemlerle misalin hastayı yattırmadan veya kalbi durdurmadan operasyon etmek muhtemel. Hastanın akciğeri iyi gidişattaysa, fizik yaşı iyiyse, damar yapısı kaliteliyse ve kalbi iyi gidişattaysa bu hasta yaşına bakılmaksızın operasyon edilebiliyor.
Kalp sıhhati için nasıl spor yapılmalıdır?
Ne yazıkki cemiyetimizde kumpaslı spor alışkanlığı yok. Bu sebeple günlük yaşantımızdaki bazı anları bu anlamda iyi değerlendirmek zorunlu. Bu emelle,
Bulabildiğiniz her an ve etrafta spor yapmaya özen gösterin.
Bulunduğunuz bina çok katlı olsa bile inip çıkarken merdiven kullanın.
Parkta yürüyün.
Şehir içinde her yere araba kullanacağınız yerde, gideceğiniz yere biraz uzakta parkedip yürümeye özen gösterin.
Yürüyüşü de sporu da belli tempoda yaparsanız verimini görüyorsunuz. Yavaş yavaş ve temposuz yürümeniz, sporun sağladığı bereketleri sağlamıyor
Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Ali Özatik