Tatlıyı algılayabilmemizin iyi ve kötü yanları
Sadece insanlara özgü pek çok yeteneğimiz olmasına rağmen genetik olarak goril ve maymunlarla yakından bağlantılıyız. Yeryüzünde tatlıyı ayırt edebilen ve rengi görebilen tek hayvan türü …
Sadece insanlara özgü pek çok yeteneğimiz olmasına rağmen genetik olarak goril ve maymunlarla yakından bağlantılıyız. Yeryüzünde tatlıyı ayırt edebilen ve rengi görebilen tek hayvan türü primatlardır. Doğa bize renkli ve tatlı meyveleri görme, tutma, yeme ve bunun zevkini çıkarma yeteneği vermiştir.
Meyveler beslenmemizin önemli bir parçasıdır. Sağlığımızı korumamızın vazgeçilmez bir gerekliliğidirler. Sayısız çalışmada, meyve tüketiminin bazı kanserlerden korunmadaki en güçlü silahımız olduğu gösterilmiştir; özellikle ağız, yemek borusu, akciğer, prostat ve pankreas kanserlerinden.’ Doğal tatlı ihtiyacımız bizi, bizim için ideal bir şekilde “tasarlanmış” olan meyvelere yönlendirir. Taze meyvelerin güçlü, şifa verici faydalan vardır.
Araştırmacılar meyvelerde yaşlanmayı ve beynin yıpranmasını önlemede eşsiz etkileri olan maddeler bulmuşlardır. Bazı meyveler, özellikle yaban mersini, antosiyaninler ve yaşlanmaya karşı etkileri olan diğer bileşenler açısından zengindir. Araştırmalar, meyve tüketiminin bütün kanser türlerinden kaynaklanan ölümleri azaltmada, diğer bütün yiyeceklerden daha etkili olduğu konusunda kanıtlar sunmaya devam etmektedirler.4 Meyve yemek sağlığınız, mutluluğunuz ve uzun bir ömür için son derece gereklidir.
Ne yazık ki, tatlıya olan ihtiyacımız taze meyvelerle değil, şekerleme, dondurma gibi şeker içeren ürünlerin tüketilme-siyle tatmin edilmektedir. ABD Yiyecek ve İlaç Kurumu tipik bir Amerikalının günde 32 çay kaşığı ek şeker tükettiğini tahmin etmektedir.5 Bu inanılmaz yüksek miktar bir günde tüketilmektedir.
Tatlı ihtiyacımızı, vücudumuza sadece enerji veren karbonhidratlarla değil, hastalıkları önleyen besinler içeren doğal meyve ve diğer bitkisel gıdalarla karşılamamız gerekmektedir.