Spor yaparken kalbe dikkat!

28.02.2023
933
Spor yaparken kalbe dikkat!

Yard. Doç. Dr. Türkmen, spor yaparken “canından olmamak ve sakatlanmamak” için bazı kaidelere dikkat edilmesi gerektiğini belirtti Dokuz Eylül Üniversitesi DEÜ Spor Bilimleri ve Teknolojisi Akademi …

Yard. Doç. Dr. Türkmen, spor yaparken “canından olmamak ve sakatlanmamak” için bazı kaidelere dikkat edilmesi gerektiğini belirtti

Dokuz Eylül Üniversitesi DEÜ Spor Bilimleri ve Teknolojisi Akademi Müdür Dayanakçısı Yrd. Doç. Dr. Suphi Türkmen, ”DEÜ Sağlık Kurumu acil servisine her hafta halı saha maçında sakatlanan ya da kalbinden rahatsızlanan 7-10 birey geliyor” dedi.

Suphi Türkmen, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, iş adamı Sabri Hakkı Ulukartal gibi 30′lu, 40′lı yaşlarında olmasına rağmen spor yaparken kalp krizi geçirerek hayatını yitiren çok rakamda insan olduğunu söyledi.

Spora başlamadan evvel altyapının oluşturulması lüzumluluğuna dikkati sürükleyen Türkmen, öncelikle bireyin elektrografi sürükletmesi gerektiğini, böylece kalpte bozukluk olup olmadığının anlaşılabileceğini vurguladı.

Kalp veya tüm beden için bilgisayarlı tomografi de çekilebileceğini ifade eden Suphi Türkmen, şöyle konuştu:

”Su kaybı, varisler dahi spor yaparken vefata neden olabilir. Toplardamarda pıhtının atılması ve beyne, kalbe gitmesi neticeyi kalp krizi yaşanabilir. Her 7 doğandan 1′inin kalbi delik oluyor. Genelde beden bunu tamir ediyor ancak edemeyebiliyor da. Dolayısıyla spor yapan şahıslar rahatsızlığını öğrenmiyor. Bu cins meseleler ancak muayenelerle anlaşılabiliyor. Diyabet gibi hastalıklar kalbe, böbreğe hasar veriyor. Bu hastalıklar da spor mevzusunda dikkatli olunmasını gerektiriyor. Dolayısıyla bir makine ile kalbi dinlemek yetmiyor.”

Uzun seneler ara verdiği spora yine başlayan bireyin damarlarının genişlediğini ve kalbinin zayıfladığını da kaydolan Yrd. Doç. Dr. Suphi Türkmen, fazla stres, bitkinlik, bedene yüklenme, beslenme balanssızlığı, sigara ve içki alışkanlığının da spor sırasında kalp krizi tehlikesini artırdığını anlattı.

HALI SAHA MAÇLARINA DİKKAT
Sakatlık ve kalp rahatsızlıkları açısından en büyük tehlikelerden birinin de haftada bir yapılan halı saha maçları olduğunu vurgulayan Türkmen, ”En büyük risklerden biri halı saha maçları. DEÜ Sağlık Kurumu acil servisine her hafta halı saha maçında sakatlanan ya da kalbinden rahatsızlanan 7-10 birey geliyor. En ideal spor dalları yüzme, yürüme, koşu, jogging. Ancak ağırlık kaldırma, yakın çaba sporları daha tehlikeli. Futbol da bir çaba sporudur” dedi.

Salonlarda yapılan aerobik çalışmalarına da dikkat edilmesi gerektiğini bildiren Türkmen, çok rakamda bireyin salonda aynı anda spor yaptığını, civarın oksijensiz kaldığını, bunun da sağlık açısından tehlike oluşturduğunu ifade etti.

Pilates, fitness gibi sporların da bazı salonlarda şuurlu yapılmadığını kaydolan Türkmen, salonlardaki koşu bandına çıkıp 30 dakika yüksek tempoda koşmamak gerektiğini, sürati kademeli olarak ayarlanarak en fazla 20 dakika koşu yapılabileceğini söyledi.

Sporcu olmayan birinin haftada 3 gün, 20-40 dakika arası egzersiz yapmasının sağlıklı olacağını belirten Türkmen, spor yapmadan 2,5 saat evvel sindirim harekâtının bitirilmiş olması, yemekten hemen sonra spor yapılmaması gerektiğine sözlerine ilave etti.

Anadolu Ajansı

Kaynak: http://www.haberturk.com/saglik/haber/748593-spor-yaparken-kalbe-dikkat

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.