Şeker ilaçlarında tehlike
İkazlar İlaç kutularının üzerinde ‘siyah kutu’ içinde yazılacak. Yetkililer kalp yetmezliği riski olan hastalara bu ilaçların yazılmasından korkuyor. GlaxoSmithKline ve Takeda şirketlerinin ürettiği diyabet ilaçlarının üzerinde …
İkazlar İlaç kutularının üzerinde ‘siyah kutu’ içinde yazılacak. Yetkililer kalp yetmezliği riski olan hastalara bu ilaçların yazılmasından korkuyor.
GlaxoSmithKline ve Takeda şirketlerinin ürettiği diyabet ilaçlarının üzerinde kalp yetmezliğine neden olabileceği veya mevcut hastaların durumunu kötüleştirebileceğine dair ikazlar yer alacak.
FDA’nın yaptığı açıklamaya göre, Glaxo’nun Avandia, Avandaryl ve Avandamet; Takeda’nın Actos ve Duetact isimli ilaç kutularının üzerinde ikazlar ‘siyah kutu’ içinde yer alacak. Siyah kutu, ABD’de reçeteli ilaçlar için en güçlü ikaz türü.
Daha önce ilaçlar piyasaya sürülürken daha hafif ikazlar eşliğinde pazarlanıyordu. Sağlık yetkilileri doktorların kalp yetmezliği riski olan hastalara bu ilaçları yazma olasılığından korkuyor.
FDA tarafından alınan bazı raporlarda kalp yetmezliği semptomları gösteren bazı hastaların ilaçları almaya devam ettiği ve yaşamını yitirdiği bildiriliyor.
Geçtiğimiz yıl 3 milyar dolar düzeyinde olan Avandia’nın satışları kalp krizi tehlikesi yaratmasından dolayı şimdiden düştü. Geçtiğimiz ay kurulan bir komisyon bu riskin olduğu sonucuna vardı ve ilaca yeni ikazlar eklenmesini uygun bulduğunu açıkladı.
Avandia’nın jenerik ismi rosiglitazone. Avandamet ise rosiglitazone ile metmorfin’in kombinasyonu. Metmorfin Türkiye’de Glucophage markası ile pazarlanıyor. Avandryl ise rosiglitazone ile glimepiride karışımından oluşuyor.
Türkiye’de başka isimler altında pazarlanan Actos’un da jenerik ismi pioglitazone. Duetact da pioglitazone ile glimepiride’in birleşmesinden oluşuyor.
Avandia ve Actos thiazolidinedione türevinde ilaçlar olup, vücudun şekeri enerjiye dönüştüren hormonu olan insüline karşı daha duyarlı olmasını sağlamak üzere tasarlanmış ilaçlar sınıfında yer alıyor.
BBC’nin internet sitesinde, temmuz sonunda yer alan habere göre, tip 2 şeker hastalığı tedavisinde kullanılan ‘Actos’ ve ‘Avandia’ adlı ilaçlar, 78 bin hasta üzerinde yapılan araştırmaya göre, kalp yetmezliği riskini ikiye katlıyor.
East Anglia Üniversitesi’nden araştırmacılar, ilaçların neden olduğu sıvı tutulmasının risk artışına sebep olabileceğini açıkladı. Bu iki ilaç, geçtiğimiz yıl sadece İngiltere’de 1.5 milyon hastaya kullanması için reçete edildi.
ABD’li bilimadamları da Mayıs 2007′de ‘Avandia’ adlı ilacın kalp krizi ve ölüm riskini artırdığını açıklamıştı.
New England İlaç Dergisi’nde yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, ilacın kullanımının ölüm riskini yüzde 64, kalp krizi riskini ise yüzde 43 oranında artırdığı belirtilmişti.
http://www.haberturk.com/haber.asp?id=32441&cat=220&dt=2007/08/16