Saç kaybında diyetin hormonal etkileri
İlaçlar gıdalarınız, gıdalarınız ilaçlarınızdır. Besinler, saç dökülmesi de dahil olmak üzere tam rahatsızlıkların rehabilitasyonu için uygulanan ilaç ya da nebatsal terapinin faalliğinde çok derin bir rol …
İlaçlar gıdalarınız, gıdalarınız ilaçlarınızdır.
Besinler, saç dökülmesi de dahil olmak üzere tam rahatsızlıkların rehabilitasyonu için uygulanan ilaç ya da nebatsal terapinin faalliğinde çok derin bir rol oynar. Gıdaların tıbbi, iyileştirici ve sistemde farklılık yapma özelliklerini kullanarak, erkek tipi kellikte başlıca kabahatli olan DHT de dahil olmak üzere, hormon seviyelerinizi hakimiyet edebilir ve böylece saç dökülmesini hakimiyet altına alabüirsiniz.
Ben bunu yapmayı muvaffak oldum: Saç kaybını kontrol eden Propecia finasteride ilacının ve nebatların faalliğini çoğaldıracak ve bazı hormonların saçıma ters tesir etmesini önleyecek özel bir perhiz uyguladım.
Bu kısımda hormonlarınızın perhizle nasıl tertip edilebileceğini, bilim adamlarının besinler, sağlık ve saç kaybı arasında ne gibi ehemmiyetli bağlantılar bulduğunu ve kalbinizi, tüm beden sıhhatinizi ve formunuza gözetirken, saçlarınıza da bereketli olacak bir beslenme biçimini nasıl basitçe uygulayabileceğinizi bileceksiniz.
Hormonlar bedeninizi nasıl hakimiyet eder?
Hormonları düşündüğümüzde, genellikle iki temel cinsiyet hormonu olan testosteron ve östrojen kazanç usumuza. Bu hormonlar yalnızca cinsiyet özelliklerimizi, faize sistemimizi ve cinsel iştahımızı tertip etmekle kalmaz, tam sıhhatimizi gözetmede de ehemmiyetli bir rol oynarlar.
Her çeşit hormon, bedendeki tam çalışan mekanizmaları, en kolayından en zoruna kadar tam beden işlevlerini ve aynı zamanda duygularımızı da sevgi, fobi, kaygı, stres, neşe vd. tertip ederler.
Beden, hücreler arasındaki bağlantıyı iki biçimde sağlar: Biri, nöron sınan asap lifleri yoluyla dolaşöhret ve nabız atışına benzeyen elektriksel vuruşlarla, ötekiyi ise endokrin sistemi ile taşınan kimyeviler yoluyla. İşte bu ikinci usulde, kimlegal sistem, hormonlan ulak olarak kullanır.
Nöronlardan geçen elektriksel ileti mesajımının sürati, şimşek çakmasınınkinden fazladır; neredeyse anındadır. Beyin bacağa hareket etmesini söyler ve o anda bacak hareket eder.
Endokrin sistemde ise bağlantı daha gevşektir. Bu kimyevi sistemde bezler hormonlan kan dolaşımına salgılarlar ve kan dolaşımı da onları tam bedene taşır. Bu hormonların gidecekleri yere ulaşmaları birkaç dakikayla, birkaç saat arasında değişen bir vakti bulabilir.
Endokrin sistemdeki bezler tam bedene yayılmıştır.
* Hipofiz bezleri beynin ön kısmının hemen altında bulunur.
* Tiroid ve paratiroid bezleri boynun ön kısmında, göğüs kemiğinin hemen üstündedir.
* Adrenalin bezleri böbreklerin üstüne yapışkan olarak dururlar; her böbreğin üstünde bir bez vardır.
* Pankreas karın bölgesinde midenin arkasındadır.
* Yumurtalıklar yalnızca bayanlarda bulunur göbeğin hemen altında pelvik bölgededirler.
* Testis bezleri yalnızca erkeklerde bulunur testislerde yer almaktadır.
Hormonların çok az ölçüyü dahi çok eforludur ve incelikli bir giderekme ve balansa sahip çok rakamdaki beden sisteminden birisine salgılanırlar. Beyindeki hakimiyet merkezi olan hipotalamus, yatma, yeme ve faize de dahil olmak üzere bedenin temel işlevlerini kumpaslar. En ehemmiyetli görevlerinden biri, hipofiz bezini hakimiyet etmek yoluyla endokrin sistemi hakimiyet altında yakalamaktır. Hipofiz bezinin görevi, bir uzvun ya da bir bölgenin muhakkak bir hormona olan lüzumu ile alakalı iletileri aldıktan sonra o hormonu salgılamak ya da endokrin sistemdeki başka bir bezin istenilen hormonu üretmesine ve salgılamasına neden olacak bir madde salgılamaktır.
Bir erkeğin testislerinden salgılanan hormonlar, adrenalin bezlerinden salgılananlarla beraber, fiziksel ve cinsel özelliklerden, faize ile alakalı işlevlere kadar tam “erkeksi” özelliklerden mesuldürler. Testisler, erkek cinsel hormonu olan testosteronu üretirler. Andıracağınız gibi testosteron, 5-alfa-redüktaz enziminin desteğiyle dehid-rotestosterona DHT dönüşür. Erkek tipi kellik genine sahip olan erkeklerde, saç foliküllerini küçülterek neticede vefatlarına ve saç kaybına neden olan madde, DHT’dir. Yediklerimiz de testosteron ve DHT seviyelerini tesirler; bu surattan gıdalarımızı tıbbi özelliklerine göre seçerek ve saç üzerinde istenmeyen tesirleri olabilecek hormonal vakalar zincirini başlatacak gıdalardan sakınarak saç dökülmesini önlemek muhtemeldir.
Testisler ayrıca, ergenlik çağından itibaren penisin gelişmesi, beden kıllarının çıkması, sesin kalınlaşması ve adalelerin yoğunluğunun çoğalması gibi ikinci derece erkeksi özellikleri geliştiren hormonlar olan androjenleri de üretirler. Androjenler kortikosteroidler olarak sınıflandırılırlar ve yalnızca testisler tarafından değil adrenalin bezleri tarafından da üretilirler.