Peynir dişin çürümesini önlüyor
Uzmanlar, şekerli, yapışık besin yendikten sonra dişlerin fırçalanmasının olası olmadığı gidişatlarda ağzın suyla çalkalanmasını ya da bir kadeh su içilmesini öneriyor. Yeniden uzmanlar, şekerli besin …
Uzmanlar, şekerli, yapışık besin yendikten sonra dişlerin fırçalanmasının olası olmadığı gidişatlarda ağzın suyla çalkalanmasını ya da bir kadeh su içilmesini öneriyor. Yeniden uzmanlar, şekerli besin yendikten sonra ağza atılacak bir parça peynirin, şekerin dilleri çürütme tesirini giderme açısından da son derece ehemmiyetli olduğunu belirtiyor.
Türk Dişhekimleri Birliği TDB web sitesinde diş sıhhati için önerilen beslenme biçimi anlatıldı. Besin maddeleri, şekerli ve asitli besinler ile dişler üzerine yapışıp kalan, kolay arınılamayan maddelerin diş sıhhati için mahzurlu olduğunu bildiren TDB, bunları tamamen kesmek yerine belli bir kumpas içinde harcamanın daha doğru olacağını kaydoldu. Şekerli, yapışık ya da asitli besinlerin 3 ana öğün içinde harcanmasını öneren TDB, “Öğün aralarında elma, havuç gibi sert dişleri arınıp dişetine masaj yapacak besinler yenmelidir. Şekerli, yapışık besin yendikten sonra dişlerin fırçalanması olası değilse ağız suyla çalkalanmalı ya da bir kadeh su içilmelidir. Yeniden şekerli besin yendikten sonra ağza atılacak bir parça peynir, şekerin dişi çürütme tesirini gidermesi açısından son derece ehemmiyetlidir” ihtarında bulundu. Sitede diş çürüğünün daha öncekine oranla daha fazla görüldüğü vurgulanarak şu bilgiler verildi:
“Özellikle Türkiye gibi büyümekte olan ülkelerde diş çürüğüne daha öncekine oranla daha sık tesadüfülüyor. Bunun sebebi beslenme alışkanlıklarının değişmesidir. Daha Önceki insanlar sert besinlerle beslendikleri için natürel yollarla dişlerde bir paklik sağlanırdı. Günümüzde hazır besin sanayisinin büyümesiyle beraber bu cins besinlerin tüketimi de arkasıydı. Bisküvi, şeker, çikolata, kola gibi her an elimizin altında olan bu besin maddeleri dişlerin üzerine yapışıp kalan ve asit oluşturan maddeler oldukları için günümüzde diş çürüğü çoğalışının başlıca mesulleri olarak kabul ediliyorlar. Diş arkadaşı olarak kabul edilen besin maddelerinin başında proteinler kazanç. Bedenimizin temel yapı taşını oluşturan bu maddeler hem dişlerin gelişimi sırasında, hem de dişler sürdükten sonra diş sıhhati açısından da kesinlikle harcanması gereken besin maddeleridir. Yüksek protein içeriğinin yanı gizeme diş sıhhatindeki ehemmiyeti açısından peynir, özellikle şekerli besin tüketimi sonrası şiddetle nasihat edilen bir gıdadır. Yer fıstığı da içeriğindeki fosfat sebebiyle çerez cinsi gıdalar arasında diş arkadaşı olarak nitelendirilen bir gıdadır. Arıtılmış edilmemiş tahıl beyaz undan yapılmış ekmek yerine kepekli esmer ekmek diş sıhhati açısından seçim edilmelidir.”