Milyonlarca Ebola Aşısı Üretiliyor

01.06.2023
621
Milyonlarca Ebola Aşısı Üretiliyor

Ebola için 36 şehirde 45 sağlık kurumu Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı kılavuzda Ebola kuşkusu taşıyanların gideceği 36 şehirde 45 sağlık kurumu tanımlandı; tehlikeli bölgelerden yapılan uçuşlar evvelinde yolcuların taramadan geçirilmesi istendi

Sağlık Bakanlığı, Batı ve Orta Afrika aynaklı ebola salgınına karşı “Ebola Olay Yönetimi Kılavuzu” hazırlayarak 81 ile gönderdi. Türkiye’nin 25 bölgeye dağılıp ebola virüsü kuşkusu taşıyanların muayene ve rehabilitasyon edilmesi için 36 şehirde 45 Sağlık Kurumu tanımlandığı kılavuzda 2014 seneyi içinde Liberya, Gine, Sierra Leone ve Nijerya’da ebola salgını yaşandığı ifade edilen kılavuzda, 12 Ağustos haysiyetiyle toplam olay rakamının bin 848 olduğu; bunun bin 13’namın ise vefat ile sonuçlandığı bildirildi.

Sağlık Kurumular tanımlandı
Rehbere göre Türkiye’de, Ebola ile alakalı referans sağlık kurumular da tanımlandı. Kılavuzda Türkiye 25 bölgeye parçalayarak, Ebola virüsü kuşkusu taşıyanların muayene ve rehabilitasyonu için 36 şehirde 45 sağlık kurumu tespit edildi. Bölgeler,  Adana, Ankara bilkent, Ankara Etlik, Antalya, Aydın-Denizli, Bursa,Diyarbakır, Elazığ-Malatya, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul Anadolu Kuzey, İstanbul Fatih, İzmir Güney, İzmir Kuzey, Kayseri, Kocaeli, Konya, Mersin, Samsun, Sivas-Tokat,Şanlıurfa, Trabzon, Trakya ve Van olarak sıralandı.

Sağlık Kurumular arasında ise İstanbul Haydarpaşa Numune, İstanbul Haseki, Ankara Atatürk ve İzmir Tepecik eğitim ve Araştırma Sağlık kurumuları da yer aldı. Sağlık Kurumular arasında çocuk hastalıkları sağlık kurumularına da özellikle yer verildi.

Uçuş evveli tarama
Kılavuzda, Türkiye’ye Ebola görülen bölgelerden gelen seyahat vasıtalarında Sivil Havacılık tarafından alınması gereken ihtiyatlar da tanımlandı. Ebola virüsü görülen bölgelerden Türkiye’ye yapılacak uçuşlar evvelinde, tüm yolcuların “Ebola” taramasından geçirilmesi; ateşi tespit edilen hadiselerin ise uçuş evveli hekim veya Sağlık otoritesinden “seyahat edebilir” evrakı alması vaziyetinde seyahatine izin verilmesi istendi.  Uçakta Ebola hastası kuşkusu yaşanması vaziyetinde ise şu tedbirlerin alınması önerildi:
“Hasta yolcu ile sadece tek bir kabin memurunun ilgilenmesi ve bu kabin memurunun başka rastgele bir hizmette görev almaması sağlanmalıdır. Kabin personeli için N95 maske, gözetici gözlük, surat siperliği, akışkan geçirmez önlük ve pantolon-tulum ve akışkan geçirmez kundura gözetici kullanması sağlanmalıdır. Ayrıca üst üste iki adet kalın lateks eldiven giyerek hasta yolcu ile temas etmelidir.”
Kılavuzda, Ebola görülen bölgelerden gelen uçaklardaki yolculara, Ebola’nın, o bölgede görüldüğünü, ateş veya ciddi baş sızısı, adale sızısı, fazla halsizlik, bulantı, kusma, ishal, karın sızısı olması vaziyetinde acilen bir sağlık kuruluşuna müracaat etmesi ve uçakta anons yapılması da istendi.

Dünya virüse karşı alarma geçti
Başta Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa olmak üzere pek çok ülke Ebola virüsüne karşı tedbirlerini sıkılaştırdı. Havaalanlarında tehlikeli bölgelerden gelen yolcular, ateşleri ölçülmeden ülkeye sokulmuyor

Kan ve öteki beden akışkanları yoluyla bulaşan Ebola virüsü dünya çapında bir hayli ülkeyi ihtiyatlar almaya zorladı.
Amerika Birleşik Devletleri’de beş havalimanında başlatılan Ebola hakimiyetleri çerçevesinde salgının bulunduğu Afrika ülkelerinden gelen yolcuların ateşleri ölçülüyor. Sağlık görevlileri bu sırada hastaya değmeden ateş ölçebilen termometreleri kullanıyor. Hastanın ateşinin yüksek çıkması vaziyetinde şahıs, Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Hakimiyet ve Korunma Merkezi’nin CDC Atlanta’daki merkezine yönlendiriliyor. Daha sonra daha detaylı bir test uygulanıyor. Yetkililer günde 150 yolcunun ateşinin ölçüldüğünü açıkladı.
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama da Ebola salgını hakkında hükümet temsilcileriyle Beyaz Saray’da görüşmeler yapmak için resmi bir seyahatini iptal etti.
Fransız yetkililer de başşehir Paris’te bulunan Charles de Gaulle Havalimanı’nda yolcuları hakimiyet etmeye başladı.
Dünya Sağlık Teşkilatı’ne göre bugüne dek takribî 9 bin şahıs bu hastalığa tutuldu. Bunlardan 4 bin 447’si yaşamını kaybetti.

Suallerle Ebola

İngiltere merkezli yayın kuruluşu BBC suallerle Ebola hakkında öğrenilmesi gerekenleri derledi. İşte hastalık hakkında başlıca öğrenilmesi gereken ayrıntılar:
1-Ebola nedir?
Kökü meyve yarasalarına katlandığı düşünülen virüs ilk olarak 1976 senesinde, bugünkü Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin hudutları içinde yer alan Ebola Nehri’nin yakınlarındaki bir salgın sırasında keşfedilmişti.
2- Virüs nasıl bulaşıyor?
Ebola virüsü taşıyan birinin kanı veya beden akışkanıyla, yaralı cilt, ağız ya da burun üzerinden doğrudan bir temas hakikatleştirenlere bulaşıyor. Ayrıca mikrop bulaşmış yatak ekibi, kıyafetler ve yüzeylerden de dağılabiliyor. Hastalık bulguları iki ila 21 günde çıkıyor. Bulgular iyice büyüyünceye kadar virüs bulaşmıyor.
3- Bulguları nelerdir?
Hastalığın erken bulguları ani ateş, adale sızısı, bitkinlik, baş sızısı ve boğaz sızısı olarak öğreniliyor. Bunları kusma, ishal, döküntü ve iç-dış kanama izliyor. Kanama tükürükte, gözlerde, burunda ve dışkıda da olabiliyor. Hasta akışkan kaybı veya çoklu uzuv yetmezliği nedeniyle ölüyor.
4- Nasıl önlemler alınmalı?
Ebola hastalarının beden akışkanlarından sakınmak gerekiyor. Kamusal alanda mikroplu olma olasılığı bulunan hiçbir şeye değilmemesi gerekiyor. 

132 yolcu aranıyor
Amerika Birleşik Devletleri’de Ebola’ya tutulan bir hemşirenin 132 yolcunun bulunduğu bir uçakta seyahat etmesine izin verildiği ortaya çıktı. Amerikalı yetkililerin ilgisizliği tenkit mevzusu oldu.

 Hemşire Amber Vinson’ın 29 uçağa binmeden evvel Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Hakimiyet ve Korunma Merkezi CDC yetkilileriyle bağlantıya geçerek ateşi olduğunu söylediği ortaya çıktı. Ancak yetkililer Vinson’ın ateşinin düşük olduğunu söyleyerek uçabileceğini belirtti. Ancak uçuşun ardından hemşireye Ebola teşhisi kondu. Şimdi, hemşire ile beraber Cleveland’den Dallas’a uçakla seyahat eden 132 yolcu hakimiyetler için aranıyor.

Kaynak : Milliyet

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.