Menopoz egzersizin yararı olur mu ?
7 Aralık 1994 tarihli The New York Times gazetesinin sağlık köşesinde, günde iki km yürümenin kemik kaybını ertelemeye destekçi olduğu belirtildi. Tufts Üniversitesi, Jean Meyer …
7 Aralık 1994 tarihli The New York Times gazetesinin sağlık köşesinde, günde iki km yürümenin kemik kaybını ertelemeye destekçi olduğu belirtildi. Tufts Üniversitesi, Jean Meyer Yaşlılıkta Beslenme Araştırma Merkezi Başhekimi Dr. Elizabeth Krall bir sene süren araştırma neticesinde günde iki km yürüyen kadınların bacak kemiklerinin, haftada iki km yürüyenlerle göre yüzde yedi, tüm beden kemiklerinin de, yüzde dört daha yoğun olduğunu açıklamıştır.
Yürüyenlerin bacaklarındaki kemik kaybı çok daha yavaş oluyor. Kumpaslı olarak her gün iki kmden fazla yürüyen kadınların daha uzun seneler kemik kaybına uğramayacakları araştırmalarla ispatlanmıştır.
Amerikan Tıp Birliği tarafından yayınlanan 28 Aralık 1994 tarihli araştırmada, menopoz sonrasında kadınların haftada iki defa ağırlık çalışarak kalça ve omurgalarmdaki kemik yoğunluğunu artırabilecekleri ispatlanmıştır.
Tufts Üniversitesi, Jean Meyer Yaşlılıkta Beslenme Araştırma Merkezinden Dr. Miriam E. Nelson ve takımı bir sene süren araştırma süresince, elliyle yetmiş yaş arası otuz dokuz kadını gözlem altında yakaladılar. Araştırmaya katılan kadınların ortak özellikleri hareketsiz yaşam şekli özümsemiş, en az beş sene evvel menopoz geçirmiş ve bir sene evvel östrojen veya kemik yoğunluğunu artıran ilaçlardan kullanmamış olmalarıydı.
Kadınlar kalça ve omurgalarmdaki kemik yoğunluğunu, adale eforunu ve balansı tanımlamak emeliyle araştırmanın başında ve sonunda kemik yoğunluğu testinden geçirildiler.
Grubun içinden seçilen yirmi kadın haftada iki defa bir uzman himayesinde beşer dakikadan ısınma hareketleri, kondisyon bisikletinde egzersiz ve kırk beş dakika süren ağırlık çalışması yaptılar. Öteki on dokuz kadın hiçbir şey yapmadı.
Bir sene sonunda hareketsiz kalan kadınların kemik yoğunluğu yüzde iki eksilirken, egzersiz yapanlarda kemik yoğunluğunun vasati yüzde bir buçuk çoğaldığı gözlemlendi. Bu neticeleri beş senelik bir süreçte değerlendirirseniz, çok ehemmiyetli bir hasılat olduğunu görürsünüz. Egzersiz yapan gruptaki kadınlar yalnızca kemik yoğunluklarını artırmakla kalmayıp, efor da kazandılar. Sırt ve kol adaleleri yüzde yetmiş altı oranını kuvvetlendi. Ayrıca bu grup günlük yaşamda da çok daha etkin bir yaşam şekli özümsemeye başladı.
Egzersiz yapan gruptaki kadınlar balanslarını yüzde on dört oranında artırırken, öteki grupta yüzde sekizlik bir denge kaybı görüldü. Bu neticelerin yalnızca bir seneyi içerdiğini unutmayın. Kadınlarda menopoz sonrası kalça kırılmasının en yaygın sebebi denge kaybıdır.
Bunlar iyi haberler, ama ben kimilerinizin, “Ben dişi Arnold Schvvarzenegger gibi olmak istemiyorum,” dediğinizi dinler gibi oluyorum. Ağırlık kaldırma sözü dahi bir hayli kadına itici gelebilir. Ağırlık çalışmasında ters istikametten gelen bir ağırlık kası kasarak uyarıyor ve büyümesini sağlıyor. Bunun neticeyi adaleler kemikleri uyarıp, yoğunluk ve mineralleri kaybetmemesini sağlıyor.
Kondisyon salonlarında son teknoloji mahsulü her türlü alet vardır. Ya da, isterseniz, el ve ayak bileklerinize ağırlıklar bağlayıp konutunuzda da muhtelif egzersizler yapabilirsiniz. Ağırlık çalışmaya başlamadan evvel kesinlikle bir sağlık hakimiyetinden geçin. Vücudunuza birden yüklenmeyin. Kondisyon salonundaki aletlerin üstündeki kullanma direktiflerini oku-yun veya, bu işin uzmanlarından takviye isteyin. Efor geliştirme mevzusundaki video kasetlerden de yararlanabilirsiniz.
Unutmayın ki, yalnızca egzersiz yapmak kemik yoğunluğu kaybını önlemeye yetmez. Kesinlikle kalsiyum desteği veya, natürel yollarla kalsiyum da almalısınız. Kitabın bu mevzuyla alakalı “Natürel Vitamin Kaynaklan” isimli sekizinci bölümünden faydalanabilirsiniz.