Meme Kanserinden Korunmak İçin Yürüyün

10.03.2023
869
Meme Kanserinden Korunmak İçin Yürüyün

Sağlik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser cinsi olduğuna dikkat çekilerek, Türkiye’de her sene takribî 30 bin kadında meme kanserinin görüldüğü …

Sağlik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser cinsi olduğuna dikkat çekilerek, Türkiye’de her sene takribî 30 bin kadında meme kanserinin görüldüğü bildirildi.

Açıklamada, meme kanserinin kadınlarda vefatlara yol açan kanser cinsleri arasında ilk sırada yer aldığı vurgulanarak, kadınların meme sıhhatine özen göstermelerinin hayatlarını kurtaracağı kaydedildi.

Meme kanserinden korunmada erken teşhisin çok ehemmiyetli bir yer yakaladığı belirtilen açıklamada, “20 yaşın üzerindeki tüm bayanlar ayda bir defa kendi meme hakimiyetlerini yapmalı. Bunun için en ideal yöntem, kadınların ‘kendi kendilerine elle’ yapacakları muayenedir. Kadınlar kendi kendilerine elle yapacakları hakimiyetlerde, memelerinin dokusu ve yapısı mevzusunda fikir sahibi olacakları için memelerinde oluşacak rastgele bir farklılığı hemen fark edeceklerdir” denildi.

MEME UCUNDA FARKLILIK VARSA DİKKAT
Açıklamada, meme kanserinde en sık görülen bulguların, memede sızısız bir kitlenin ortaya çıkması ve meme yapısında oluşan biçim farklılığı olduğu vurgulanarak şu görüşler dile getirildi:

“Kadınlar kendi kendilerine meme muayenelerini, adet bitim tarihinde yapmalı. Zira regle adet yarıyılında meme dokusu yumuşak olur ve rastgele bir kitlenin varlığı kolayca fark edilir. Adetten natürel ya da cerrahi sebeplerle kesilme hali söz mevzusu ise, bu muayene her ayın aynı günü yinelenmeli. Hormon rehabilitasyonu alan kadınlar ise, bu muayene için en uygun günün hangisi olduğu mevzusunda hekimlerine danışmalı. Kadınlar kendi kendilerine meme muayenelerini ayna karşısında dikkatli bir gözlemle yapmalı. Ayna önünde yapılan hakimiyetlerde, memede ele gelen sertlik veya kitle, meme başlarının pozisyonlarında farklılık, kalınlaşma, kızarıklık veya yara olması, memenin rengi, dokusu veya biçiminde farklılık, meme teninde kalınlaşma, şişme veya renk farklılığı, meme ucundan akıntı, meme veya meme başında içeriye doğru çekilme gidişatı tespit edilirse şipşak bir hekime müracaat etilmeli.“

2 SENEDE BİR MEME HAKİMİYETİ KOŞUL
Açıklamada, kadınlarda ileri yaşın meme kanseri açısından tehlike etmenlerinin başında yer aldığı vurgulanarak, “Yeni meme kanseri tanısı konan kadınların yüzde 70’i 50 yaş üzerindedir. 50 yaş üzerinde olan kadınlarda meme kanseri görülme sıklığı yaşı 50 yaşın altında olan kadınlardan 4 kat daha fazladır. Her kadın 20 yaşından itibaren her ay uygun yarıyılda kendiliğindene meme muayenesi yapmalı. 20-40 yaş arası her kadın 3-4 senede bir hekim tarafından meme muayenesi yaptırmalı. 40 yaşa gelmiş her kadın hakimiyet emelli mamografi sürükletmeli. 40-50 yaş arası her ay kendiliğindene meme muayenesi ve 2 senede bir hekim muayenesi yaptırmalı” denildi.

Kız kardeşi veya annesi meme kanserine tutulan bir kadının hastalık tehlikesinin değişik kadınlardan 2-5 kat daha fazla olduğu belirtilen açıklamada, yanlış beslenme, kiloluluk, sigara ve içki kullanımının meme kanseri açısından tehlike etmenleri arasında yer aldığı ifade edildi.

Annelerin bebeklerini emzirmelerinin hem kendileri hem bebekleri için sayısız verim kapsadığını, emziren annelerde meme kanseri görülme oranının değişik annelere göre oldukça düşük olduğu kaydedilen açıklamada, meme kanserinden korunmak için bedenin ağırlığının hakimiyet altında yakalanması, doğru yiyeceklerle beslenmeye özen gösterilmesi, stres eksiltilmesi, içki ve sigaradan uzak durulması, spor yapılması ve haftada üç dört defa yarım saat yürüyüş yapılması gerektiğine işaret edildi.

http://www.haberturk.com/haber.asp?id=1794&cat=220&dt=2006/10/02

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.