Kuş Gribi Hortladı Mı?
Bingöl’de aniden ölen serçeler kuş gribi korkusuna yol açtı Uzmanlar, yılbaşından sonra yeni bir salgının gelebileceği uyarısında bulundu. Bingöl’de, bir ağaçtan aniden yere düşen ve öldükleri …
Bingöl’de aniden ölen serçeler kuş gribi korkusuna yol açtı Uzmanlar, yılbaşından sonra yeni bir salgının gelebileceği uyarısında bulundu.
Bingöl’de, bir ağaçtan aniden yere düşen ve öldükleri anlaşılan kuşlar, incelenmek üzere Elazığ veteriner kontrol Araştırma Enstitüsüne gönderildi.
Hastane Caddesi’ndeki bir ağaçtan 5 tane serçe aniden yere düştü. Kuşların yere düştüğünü gören vatandaşlar, kuş gribinden şüphelenerek durumu İl Tarım Müdürlüğüne haber verdi.
Olay yerine gelen hayvan sağlığı uzmanları, kuşların incelenmesi için Elazığ Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsüne gönderdi.
Ani ölümlerin elektrik akımından kaynaklanmış olabileceğini tahmin eden
yetkililer, kuş gribi ihtimalinin zayıf olduğunu bildirdiler.
İl Tarım Müdürü Vekili Nurettin Kıyas, içinde bulunulan mevsimde kuş gribi görülme olasılığının yüksek olduğunu ifade etti.
YILBAŞINDAN SONRA DİKKAT
Bu arada, Sinop İl Sağlık Müdürü Dr. Abdülkerim Köroğlu da her yıl milyonlarca insanı yatağa düşüren grip salgını tehlikesinin kapıda olduğunu söyledi. Dr. Abdülkerim Köroğlu, grip salgınlarının Türkiye’de kasım ve mart ayları arasında görüldüğünü ve özellikle yılbaşından sonra artış gösterdiğini belirterek, vatandaşları tedbirli olmaları konusunda uyardı.
Grip konusunda yaşlılar, bebekler ve hamile kadınlar, kalp, şeker ve böbrek hastaları ile astım ve kronik bronşitlilerin daha çok risk altında olduğunu hatırlatan Dr. Köroğlu, gribin özellikle yaşlılarda ölüme varabilen ciddi sonuçları olduğunu kaydetti.
Gribin bulaşmayı takiben 1-3 günde üşüme, titreme, ateş, halsizlik, kırgınlık, iştahsızlık, boğaz ve baş ağrısı, yaygın kas ve eklem ağrıları, bulantı, genizde dolgunluk ve akıntı, gözlerde yanma kızarıklık, burun akıntısı gibi belirtilerle ortaya çıktığını belirten Dr. Köroğlu, “Gripten korunmanın en iyi yolu, vücut direncinin düşmesini önlemektir. Bu nedenle mevsime uygun giysiler giyilerek, bol su içeren gıdaların tüketilmesi gerekmektedir. Taze sebze ve meyve tüketilmesi, hastalarla yakın temasta bulunulmaması gerekir. Salgınlardan korunmak ise oldukça zordur. Salgınlar sırasında ilk planda genellikle arkadaşlarından mikrobu alan okul çocukları hastalanmakta, bunu izleyen ikinci evrede ise çocuklarından mikrobu alan erişkinler hastalığa tutulmaktadır. Salgınlar genellikle 5-7 hafta dolaylarında kendiliğinden sınırlanmaktadır. Bu hastalığa yakalananların bol bol dinlenmeleri ve başkalarına bulaşmaması için okul, sinema, tiyatro gibi yerlere gitmemeleri gerekir” diye konuştu.
100 MİLYON İNSAN ÖLECEK
Öte yandan, Ege Üniversitesi’nde gerçekleştirilen “Avian İnfluenza-Kuş Gribi ve Çevre” konulu çalışma, kuş gribinde erken teşhis ve sağlık kuruluşlarına erken başvurunun çok önemli olduğunu, gecikmenin bedelinin ağır olacağını gösterdi.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fethi Doğan’ın danışmanlığında Çevre Bilimleri Anabilim Dalı Yüksek Lisans öğrencisi Ali Cenk Doğru tarafından gerçekleştirilen çalışma, kuş gribinde erken teşhisin çok önemli olduğunu gösterdi. Dünya Sağlık Örgütü’nün Asya’da görülen kuş gribinin insanlara bulaşıp salgına dönüşmesi halinde 100 milyon kişinin yaşamını yitirebileceği uyarısında bulunduğunu belirten Ali Cenk Doğru, “Küreselleşme nedeniyle birkaç haftada salgın bütün dünyaya yayılabilecek” dedi.http://www.haberturk.com/haber.asp?id=9645&cat=220&dt=2006/12/19