Kış hastalıklarına dikkat

05.09.2023
348
Kış hastalıklarına dikkat

Kış mevsimi ile beraber ülkemizde soğuk havaya bağlı olarak nezle, grip, faranjit, larenjit, sinüzit, orta kulak irini, bronşit, zatürre gibi hastalıkların görülme sıklığının çoğaldığı belirtildi. İHA …

Kış mevsimi ile beraber ülkemizde soğuk havaya bağlı olarak nezle, grip, faranjit, larenjit, sinüzit, orta kulak irini, bronşit, zatürre gibi hastalıkların görülme sıklığının çoğaldığı belirtildi.

İHA muhabirinin derlediği bilgilere göre, kış mevsiminde soğuk havaya geçim sağlamak için bedenin daha fazla enerji tükettiğine dikkat çekiliyor. Bu enerji lüzumu karşılanmadığında da beden mukavemeti düşüyor ve enfeksiyonlara davetiye çıkartılıyor. Soğuk kış abuhavada yaşayan ve senelerini geçiren insanların soğuk havaya geçimiyle ılıman abuhavada ve zaman zaman soğukta yaşayan insanların geçiminin değişik olduğu belirtiliyor. Soğuk, özellikle akciğerin akut veya kronik tüm hastalıklarını tetikliyor. Bronşit, astım gibi sağlık meseleleri daha sık görülür. Ayrıca kronik böbrek ve diyabet hastaları, kalp hastaları, by-pass geçiren bireyler fazla soğuklardan çok daha fazla etkileniyor. Kışın ortaya çıkan hava lekeliliği de soğukla birleştiğinde mesele gelişiyor. Kış mevsiminde çoğalış gösteren ve iyi rehabilitasyon edilmediğinde vefatlara yol açabilen hastalıkların başında zatürre geliyor. Akciğerlerin iltihabi bir hastalığı olan zatürre ile beraber akciğerlerin görevi olan oksijen alış veriş işlevi bozuluyor ve kanda oksijen seviyeyi eksiliyor. Amerika’da dahi hali hazırda vefata yol açan hastalıklar arasında zatürre altıncı sırada yer alıyor.

Kış mevsiminde enfeksiyonlar ağır geçtiği için korunma önlemlerine özen gösterilmesi gerekiyor. Yaşlıların, çocukların, kalp, astım, diyabet gibi sağlık meseleleri olan şahıslara havanın çok soğuk olduğu günlerde zoraki kalmadıkça caddeye çıkmamaları gerekiyor. Kış hastalıklarından korunmak için uzmanlar şu tekliflerde bulunuyor:
“Giyime özen gösterilmeli, soğuktan gözetecek şekilde giyinilmesinin yanısıra fazla terlememeye dikkat edilmelidir.

– Kış ve soğuk diye fazla enerji almak iyi olur. Ancak fazla yağlı yemek ve az hareket, kilo almaya neden olur. Bu surattan öğünler düzgün yenilmeli. Sabah kahvaltılarına ve enerji verecek mevsim meyve ve sebzelerine de ağırlık verilmeli.
– Soğukta özelikle hamileler, mevsim hastalıklarına tutulmamaya özen göstermeli, toplu yerlerden uzak durmalı, maske ile korunmalı.
– Astımı olanların ilaçlarını kumpaslı almaları, zoraki kalmadıkça dışarı çıkmamaları, hava lekeliliğinden, soba ve kömür tesirinden kaçınmaları gerekiyor.
– Kalp hastalığı olanların çok soğukta yürümemelerini öneriyoruz.
– Yüksek tansiyonu olanların da ilaçlarını titizlikle kullanmaları, direnç arkasısın diye perhizi bozmamaları, tuzlu yememeleri büyük ehemmiyet taşıyor.”

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.