Kırmızı et, tavuk eti, balık eti
Kırmızı et Et tam bir protein deposudur. İnsanın günde 60-70gr proteine ihtiyacı vardır. Bu proteinin büyük bir kısmı hayvansal olmalıdır. İşte severek yediğimiz et, vücudumuzun bu …
Kırmızı et
Et tam bir protein deposudur. İnsanın günde 60-70gr proteine ihtiyacı vardır. Bu proteinin büyük bir kısmı hayvansal olmalıdır. İşte severek yediğimiz et, vücudumuzun bu ihtiyacını karşılamaktadır.
Yağsız et ortalama %67 su, %21.5 azotlu maddeler, %15 yağ, %1 mineraller ihtiva eder. Ayrıca karbonhidrat, enzim ve vitaminler de bulunur.
Sağlıklı bir beslenmede, eti çok sık yemek doğru değildir. Yemek listelerimizde daha çok sebzelere ağırlık vermemiz gerekir.
Zayıflamak isteyenler; mutlaka etin yağlı kısmından kaçınmalı ve ızgarada pişeni tercih etmelidir.
Tavuk eti
Bu et türü protein, B vitaminlerinin çoğu ve demir bakımından oldukça zengindir. Sığır ve koyun etine göre daha az yağlıdır. Özellikle beyaz eti, etler arasında en yağsız olanıdır.
Tavuk etinin doymuş yağ oranı düşük olduğundan kolesterolü yüksek olanların özellikle tercih etmesi gerekir.
Balık eti
Kırmızı etle aynı besin kalitesine sahip olduğu halde daha az yağlı ve glisemik endeksi daha düşüktür. Organizmanın üretemeyeceği proteine, yani temel aminoasitlere sahiptir. Protein balık etinin ana elementidir.
Balık eti mineral tuzları, özellikle de potasyum, iyot ve sodyum bakımından diğer etlerden daha zengindir. Balık yağı da A ve D vitamininin bolca bulunduğu bir gıda maddesidir.
Haşlanmış ve ızgara balık, diyet listelerinin vazgeçilmez besin maddeleridir. Ayrıca, özellikleri sayesinde çağımızın korkulan hastalığı arterosklerozdan (damar sertliği) korunmak için de çok faydalıdır.