Kabakulak Hastalığını Önemseyin!
Meksika da başlayarak öteki ülkelere yayılım gösteren Influenza A H1N1 grip salgını tüm dünyaya yayılmış gidişatta. Günümüzde mevcut salgını oluşturan bu virüsün yapısı araştırıldığında hem domuz tipi, hem mevsimsel grip oluşturan insan tipi, hem de kuş gribi tipi ile karışmış melez bir virüs olduğu saptandı.
Mekteplerin açılmasıyla beraber yayılma tehlikeyi daha da çoğalacak olan domuz gribi ile beraber mevsimsel grip salgınına karşı veliler ile beraber mekteplerin hazırlıklı olarak işbirliği yapması ehemmiyet taşıyor. Acıbadem Maslak Sağlık Kurumu Enfeksiyon Hastalıkları ve Muayenehane Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Sesin Kocagöz, çocukların bu virüsleri yetişkinlere göre daha çok yaydıklarını, bu sebeple hastalığın yayılmasının önlenmesinde pakliğin büyük rol oynadığını belirtiyor. Ayrıca kalabalık ve havasız etraflar tehlike oluşturduğu için olası olduğunca bu cins civarlardan uzak durmak gerekiyor ve kapalı alanların sıkca havalandırılması ehemmiyet taşıyor.
Prof. Dr. Sesin Kocagöz, çocukların acilen sağlık kuruluşuna götürülmesini gerektiren bulguları ve yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor:
– Yakınmalarının çoğalması
– Süratli veya güç soluk alma
– Bedende solgunluk ya da morarma
– Beslenememe
– İhtarlara cevapta eksilme ve uykuya eğilim
– Tedirginlik
– Ateşle birlikte döküntü görülmesi
– Bu gidişatlar ortaya çıktığında en yakın sağlık merkezi aciline müracaat etin.
– Olası ise evvelden doktorunuz ile temasa geçin ve bilgilendirin.
– Yolculuk sırasında çocuğunuzun ağzını ve burnunu maske ile kapatarak çevreye bulaşma tehlikesini eksiltin. Şayet çocuğunuz maske takamayacak gidişatta ise çevresindeki bireylerin maske takması gerekmektedir.
Prof. Dr. Sesin Kocagöz, ailelere çocuklarının domuz gribi mevzusunda taşıyabileceği tehlikeler ve alınacak temkinler hakkında şu bilgileri verdi:
Çocuğunuzda H1N1 Domuz Gribi Varsa Yapılması Gerekenler:
– Tüm temkinlere karşın çocuğunuz grip olduysa müddet kaybetmeden mektep idaresini bilgilendirin.
– Doktorunuza müracaat etin. Doktorunuz çocuğunuza lüzumlu testlerin ve rehabilitasyon tasarısını oluşturacaktır.
– Şayet çocuğunuzun genel vaziyeti iyi ise bulaştırma tehlikesini aza indirmek için evde istirahat etmesini sağlayarak bol akışkan alıp, var olan yakınmalarına müteveccih rehabilitasyon uygulayın.
– Boğaz ağrısı için pastil, yüksek ateş, baş ve genel beden ağrısı için ateş düşürücü, ağrı kesici almasını sağlayın.
Çocuğunuzun Mektebinde H1N1 Domuz Gribi Virüsü Çıktıysa:
– Mektep idaresinin teklifleri istikametinde hareket edin.
– Aksırırken ve öksürürken çocuğunuzun ağzını ve burnunu tek kullanımlık mendillerle kapatması ve kullanılmış mendilleri çöpe atması mevzusunda eğitin.
– Özellikle aksırdıktan veya öksürdükten sonra, ellerini iyice yıkamasını sağlayın.
– Yıkayamayacağı gidişatlarda kullanması için çantasında içki bazlı el arınıcı bulundurmasını ve kullanmasını sağlayın.
El Sıkışmayın, Öpüşmeyin
Oseltamivir ve zanamavir adlı antiviraller ilk 48 saat içinde alınırsa bulguların eksilmesine ve oluşma tehlikeyi olacak karmaşıklıkların önlenmesinde tesirlidir. Doktorunuz lüzumlu gördüğü takdirde antiviral rehabilitasyon verecektir. Özellikle altta başka hastalığı olanlarda tehlikeli hastalık gurubunda olanlara yaşlı ve çocuklar ile hamileler, kalp, akciğer veya böbrek hastalığı olanlar ile kanser ve eşi rehabilitasyon altında olanlar enfeksiyonu ağır geçirenlere önerilir. Ek olarak başka insanlara bulaştırmamak için, kalabalık etraflara girmemek, özellikle tehlikeli olan grup olan yaşlı ve çocuklardan uzak kalmak, öksürme ve aksırma sırasında mendille ağız ve burunu kapamak ve sonrasında mendili atmak önerilmektedir. Grip ve öteki enfeksiyonlardan korunmanın en ehemmiyetli yolu sıklıkla sabun ve su ile ellerin yıkanmasıdır. Öksürdükten veya aksırdıktan sonra ellerinizi kesinlikle yıkayın
Grip Nasıl Bulaşıyor-
– Öksürük ve aksırma yoluyla, hasta bireyin tükürük zerrecikleri havaya yayılarak sandalye masa gibi yüzeylere bulaşabilir.
– Şahıs virüsün bulaştığı bir yere değdikten sonra ellerini ağzına, gözlerine veya burnuna sürerse virüs bulaşabilir.
– Bu yüzeylerde virüsün ne kadar vakitle canlı kalabileceğini etkileyen ısı, nem oranı, yüzey kaliteyi gibi pek çok etmen söz mevzusudur. Hasta bireyin temasının olduğu bu yüzeylere değilmemeli, rastgele bir nedenle değildiyse eller yıkanmalıdır.
– Bu surattan sıklıkla ev, büro ve mekteplerde lekeliliğin çok olacağı yüzeylerde pakliklerinin sıklıkla yapılması zorunludur.
– Pakliğin basmakalıpta kullanılan standart civar paklik mahsulleri ile yapılması yeterlidir.
– Ellerin sabun ve su ile devireme etrafı bulunmadığı gidişatlarda içki bazlı el paklik mahsulleri kullanılmalıdır.
Paklikte Şunlara Dikkat Edin:
– Grip virüsünün yayılmasını önlemek için, yüzeylerin masalar, kapı kolları, banyo yüzeyleri mutfak tezgahı, oyuncaklar vb günlük paklikte kullanılan deterjanlarla arınılması yeterlidir.
– Hastalara ait çarşaf, çamaşır, havlu ve kap kacağın ayrı olarak yıkanmasına gerek yoktur.
– Ancak, bu eşyalar yıkanmadan başkası tarafından kullanılmamalıdır.
– Bu çarşaflar olası olduğunca elle temas edilmeden taşınmalı ve yıkanmalıdır. Hastanın çarşafları, çamaşırları değiştirildikten sonra eller kesinlikle sabunlu suyla yıkanmalıdır.
– Hastaya ait kap kacak ya bulaşık aygıtında ya da elde deterjan kullanılarak yıkanmalıdır.
Bunları Usunuzda Tutun:
– Mevsimsel grip aşısının yaptırılmasının ardından birkaç ay sonra gelmesi tasarlanan H1N1 aşısının üç hafta ara ile iki doz yapılması korunmada ehemmiyetlidir.
– Mekteplerin grip salgını sebebi ile bir zamanlığına kapanması ihtimaline rağmen hazırlıklı olun.
– Çocukların bu sebepten dolayı bir zamanlığına evde kalma olasılıklarına rağmen bakımları ve bunalmamaları için şartlarınıza uygun tasarınızı evvelden oluşturun.
– Grip eşi belirtileriniz var ise evde kalın.
– Bu grup enfeksiyonlarda mektepler ve iş yerleri enfeksiyonun yayılması için ana kaynak oluşturmaktadır. Bu surattan bulaşma zincirini kırmak için evde kalın.
– Sakin olun.
– Hastalık bulguları büyüdüyse telaşlanmayın.
– Zaman kaybetmeden doktorunuza müracaat etin ve onun tekliflerine uyarak bulguların başlamasından 7 gün sonrasına ya da bulgularınızın tamamen geçmesinden bir gün sonrasına kadar evde dinlenin.
– Hasta görünen, ateşli ve öksürüğü olan şahıslar ile yakın temastan kaçının.