İsviçre ve Fransa Kastamonu’dan almak için sıraya girdi! Yararları say say bitmeyen mantar

17.10.2025
1

Kastamonu’nun kırsal alanlarında yağmurlar yağdıkça bol bol yetişen mantarlar, haklın geçim kaynağı haline geldi. Avrupa ülkelerine yıllık yaklaşık 100 milyon liralık ihracat yapılan mantarların yararlarını duyan İsviçre ve Fransa sıraya girdi.

İsviçre ve Fransa Kastamonu’dan almak için sıraya girdi! Yararları say say bitmeyen mantar

Kastamonu’nun kırsal alanlarında yağmurlar yağdıkça bol bol yetişen mantarlar, haklın geçim kaynağı haline geldi. Avrupa ülkelerine yıllık yaklaşık 100 milyon liralık ihracat yapılan mantarların yararlarını duyan İsviçre ve Fransa sıraya girdi.

Kastamonu’da sonbaharda tesirli olan yağışlar, mantar bolluğu yaşattı. Bilhassa kırsal kesitlerde yaşayan vatandaşlar tarafından toplanan mantarlar, Kastamonu’da bulunan firmalarda işlenerek Türkiye’nin dört bir yanına ve Avrupa’ya gönderiliyor. Kastamonu’da dedesi ve babasının akabinde 3’üncü nesil olarak mantarcılıkla uğraşan Ferhat Çevik, eşi İstek Çelik ile birlikte her yıl tonlarca mantar ihraç ediyor. Her yıl kapasitesini arttıran Çevik, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme (TKDK) Kurumunun IPARD-2 13. davetine müracaat etti.

900 TON MANTAR İHRAÇ EDİLDİ!

Toplamda 11,6 milyon liralık yatırımda bulunan Çevik, 5 milyon liralık hibe dayanağı aldı. Yapılan yatırım ve alınan hibe takviyesi ile birlikte Çevik çifti, soğuk hava deposu ekipmanlarını yenileyerek, 3 adet frigorifik kasalı araç satın aldı. Ayrıyeten geçen yıl ihracata başlayan Çevik çifti, yılda yaklaşık 900 ton mantarı Avrupa ülkelerine ihracat etti.

Kastamonu Tarım ve Orman Vilayet Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu, mantarın işlenmesi ve toplanması konusunun Kastamonu’nun en değerli gelir kapılarından bir tanesi olduğunu belirterek, “Kastamonu ilimiz, ülkemizde tabiattan mantar toplanması ve bu toplanan mantarların yurtdışına ihracat edilmesi konusunda en değerli merkezlerden bir tanesi oluyor. Tabiatı ve eko-sistemi gereği nitekim çok büyük ve kıymetli ölçüde mantar üretimi mevcut. Bunlarla birlikte mantarların toplanması, işlenmesi ve ihracatı farklı bir üretim süreci oluşturmakta.

Bu sebeple toplanan mantarlar Kastamonu’daki firmalarımıza gelmekte ve bu işletmelerde gerekli süreçlere tabi tutulduktan sonra yurtdışına, bilhassa de Avrupa ülkeleri başta olmak üzere ihracatı gerçekleştiriliyor. Bilhassa 8-10 çeşit mantar başta olmak üzere yeniden Avrupa’nın başta Almanya, İtalya, Fransa olmak üzere ihracatı yapılmaktadır. Ekonomik gelir kapsamını ve istihdamda düşünülerek mantarın işlenmesi ve mantarın toplanması konusu Kastamonu’nun en değerli gelir kapılarından bir adedini oluşturmaktadır.

Bizlerde bilhassa firmalarımızla ilgili burada yapacakları gerek soğuk hava deposu olsun, gerek mantar sürece üniteleri olsun, hem Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumu (TRDK) tarafından hem de bizlerin Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı kapsamında gerekli takviye ve hibeleri Tarım ve Orman Bakanlığı olarak hem sağlıyor hem de veriyoruz” dedi.

“800-900 TON ÜZERE BİR HASAT DEVRİMİZ OLDU”

Bu yıl 900 ton civarında bir hasılat yapıldığını belirten Ferhat Çevik ise, “Eşim İstek Çelik ile birlikte mantar işini üç jenerasyon olarak, dedemden babama, babamdan da bana olarak devam ettiriyoruz. 1988 yılından beridir mantar işiyle uğraşıyorum. İşimizi her geçen yıl geliştirerek devam ettiriyoruz. Tabiatta yetişen mantarların alımı, işlenmesi, paketlenmesi ve ihracatına kadar olan bütün seyahatini işletmemizde katma bedel elde ederek satışını gerçekleştiriyoruz.

Dünya üzerinde mantar kullanılan ve tüketilen bir eser. Yıllık hasadına bağlı olmak üzere bu yıl tabiatımızda mantar bol ölçüde oldu. Kastamonu merkez başta olmak üzere işletmemizden 800-900 ton üzere bir hasat devri oldu. Yenilenebilen tüm mantar çeşitlerinin hepsi ihracat edilebiliyor. Pazar ile ilgili kahrımız yok, tabiattan gelen randımana nazaran yani hasada nazaran hareket ediyoruz.

Ülkemizde yetişen mantar çeşitlerinin yüzde 90’ını da ihracat ediliyor. Mantara ilgi büyük, mantar etten daha fazla protein ve lezzet bakımından daha varlıklı olduğu için yurtdışında büyük talep görüyor” diye konuştu.

 

 

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.