Hipertrofik Kardiyomiyopati
Uzmanlar sağlıksız beslenmenin gençlere ciddi negatiflikler yaşattığını vurguluyor. Sağlıksız yaşam, stres, sağlıksız beslenme derken artık çağımızda bir çok genç insanın kalp krizi geçirdiği haberleri alıyoruz.
Kardiyoloji Doç. Dr. Yılmaz Güneş “Ülkemizde kalp damar hastalıkları giderek sıklığı artan ve tehdit unsuru olarak karşımıza çıkan bir vaziyet. Bu sebeple kalp damar hastalıklarını oluşturacak tehlike etmenlerini uzun soluklu olarak önlememiz gerekiyor. Cemiyetimizin genel yapısına baktığımızda çok fazla oturan bir cemiyet olduğumuzu görebiliriz. Dolayısıyla az yiyip çok yürümemiz, yaygın ama bir o kadar da makûs bir alışkanlık olan sigarayı vazgeçmemiz gerekiyor. Zira pek çok hastamız, kan tazyiki, kolesterol gibi tehlike etmenleri bayağı olmasına karşın, sigara içtiği için kalp kriziyle karşımıza gelebiliyor.’ açıklamasında bulundu. Yağlı ve karbonhidrat yüklü yiyeceklerden ve şekerden olabildiğince uzak durmak gerekiyor
Kalp sıhhatinizi gözetmek için teklifler;
Emin bir yaşın üzerindeyseniz sağlık hakimiyetlerinizi netlikle bakımsızlık etmeyin. Başta alınacak ihtiyatlar her zaman daha kolay olur.30 yaşında en azından bir kere lipit oturum, kolesterol ve şekerinize baktırın.İlaçlarınızı kumpaslı olarak kullanın. Afaki ve hekimin vermediği ilaçları kullanmayın.Her cinsli yiyecekten ama az ölçüde tüketin.Akşam geç saatlerde yemek yemeği vazgeçin. Kalp hastasıysanız fazla yemek yediğinizde, üstüne bir de fazla ölçüde içki içerseniz tansiyonun çok düşmesi ya da çok yükselmesiyle karşı karşıya kalırsınız.Yediğinizi yaktığınızdan eminseniz yiyebilirsiniz. Kesinlikle hareketli olun. Spor yapmaya özen gösterin.Daha çok meyve ve sebze ağırlıklı beslenin.Hayvani yiyeceklerden ve katı yağlardan muhtemel olduğunca uzak durun.Cips, kuruyemiş gibi tuzdan zengin olan gıdalardan uzak durun.Sigarayı vazgeçin.Kumpaslı bir biçimde en az her gün yarım saat yürüyüş yapın Daha aşırısının da mahzuru yok.Sağlıklıysanız dahi en az 5 senede bir hakimiyetlerinizi yineleyin.