Hazır yiyecekler
1950’lerin başlarında, yasal olarak kimyasal madde içeren yiyecekler sofraların ana besini haline geldi. Bugün ise bir Amerikalı, yılda ortalama 68 kilogram katkı maddesi içeren hazır …
1950′lerin başlarında, yasal olarak kimyasal madde içeren yiyecekler sofraların ana besini haline geldi. Bugün ise bir Amerikalı, yılda ortalama 68 kilogram katkı maddesi içeren hazır yiyecek tüketiyor.
Son yüzyılda, yiyeceklerde üç bin çeşitten fazla katkı maddesi kullanıldığı göz önünde bulundurulunca, bu istatistik hayret verici bir gerçek olmaktan çıkıyor. Neden bu kadar çok peki? İşte, suni katkı maddeleri içeren hazır yiyecekler için yaygm olarak sunulan dört neden:
1. Üreticiler konserve yapma, kurutma ve dondurma sırasında kaybolan lezzeti yeniden yiyeceğe kazandırmak için “lezzet artına” olarak kullanıyorlar.
2. Katkı maddeleri, defalarca paketlenen yiyeceklerin tüketilene dek görünümlerini korumak için kullanılıyorlar.
3. Kilo problemi olan tüketicileri ikna etmek için, geleneksel maddelerin yerine “şişmanlatmayan” maddeler kullanılıyor.
4. Birçok gıda ürünü, suni gıdalarla zenginleştirilerek “bol vitaminli” olarak sunuluyor.
Bir uyarı: Son zamanlarda yapılan çalışmalar gösteriyor ki, ürünlerin yarattığı toksinler ve kimyasal yüklü yiyeceklerden arta kalan zehirli maddeler bedende birikiyor. Bu birikim de hücrelerde değişikliğe ve kansere neden oluyor.