Güneş Işınlarına Karşı Besin Koruması
Sıcak bir yaz gününde hiç bir şey, buz gibi bir karpuzun veya bol maydanoz, yeşil biber ve domatesle hazırlanmış bir çoban salatanın yerini yakalayamaz. Peki, …
Sıcak bir yaz gününde hiç bir şey, buz gibi bir karpuzun veya bol maydanoz, yeşil biber ve domatesle hazırlanmış bir çoban salatanın yerini yakalayamaz. Peki, bu lezzetli besinlerin aynı zamanda, cildimizi güneşin hasarlı özelliklerinden uzak tuttuğunu öğreniyor musunuz?
Günümüzde sarih havada yapılan bir hayli etkinlik ve su sporlarının, insanları saatlerce güneş ışınlarına maruz vazgeçtiğini belirten uzmanlar, her gün alınan minik dozlardaki güneş ışığının sıhhate çok faydalı olduğunu, ama aşırısının, rahatsız edici yanıklara, tenin kalınlaşmasına ve kırışmasına, ayrıca bir hayli ten hastalıklarına ve kansere neden olabildiğini dikkat topluyor.
Beslenmeye gösterilecek itinayla, bedende güneşe karşı bir kalkan oluşturulabileceğini ifade eden uzmanlar, bedenin, güneşin tesirlerinden korunmak, korunma kalkanı oluşturmak ve oluşan hasarları tamir etmek için temel olarak C, E vitaminleri ve likopene gereksinimi olduğunu bildiriyor.
C VE E VİTAMİNİ
C vitamininin, bedenin güneş yanıklarına karşı en ehemmiyetli korunma silahlarından birisi olduğunu vurgulayan uzmanlar, ayrıca, cildin kendini tamir etme mekanizmasına da destek verdiği gibi, güneşe karşı savaşta ehemmiyetli olan E vitamininin depolanmasında da büyük rol oynadığını kaydoluyor. Uzun müddet güneş ışınları altında kalındığında eksilen C vitamini seviyesini hızla yerine koymak gerektiğini belirten uzmanlar, bunun için, yaz aylarında rahatlıkla bulunan ve C vitamini doğrultusundan çok zengin olan maydanoz, sivri biber, kivi, yeşil salata gibi gıdaların bolca harcanmasını öneriyor.
Uzmanlar, cilt ve hücre yapısı için lüzumlu olan E vitamininin, beden çalışmasındaki en ehemmiyetli vazifesinin antioksidan özelliği olduğunu andırdırarak, bunun dışında cildin bağışıklığını da çoğaldırdığını ifade ediyor. Güneş ışınlarının, C vitamininde olduğu gibi E vitamininin de bedendeki seviyesini eksiltici tesir yaptığını vurgulayan uzmanlar, bu nedenle, E vitamini doğrultusundan zengin gıdalarla bu seviyenin yükseltilebileceğini bildiriyor. Uzmanlar, bu mevzuda güvenilebilecek en zengin kaynakları, ‘yeşil yapraklı nebatlar, yağlı tohumlar fındık, ceviz, fıstık gibi, hububat taneleri ve kuru baklagiller nohut, kuru fasülye gibi olarak açıklıyor.
LİKOPEN
Domatesin kırmızı rengini sağlayan pigment olarak öğrenilen likopenin, E vitamininden daha güçlü bir antioksidan olduğunu kaydolan uzmanlar, insan derisine renk veren en ehemmiyetli maddelerden biri olan likopenin, aynı zamanda bedeni bazı kanser tiplerine karşı da gözettiğini belirtiyor. Likopenin ehemmiyetli özelliklerinden birisinin de, ultraviyole ışınlarının cilt üzerinde yol açtığı tahribata karşı güçlü bir kalkan oluşturması olduğunu ifade eden uzmanlar, bu ehemmiyetli maddenin sağlanacağı en iyi kaynakların domates, karpuz ve greyfurt olduğunu bildiriyor.
Uzmanlar, gıdalar dışında nebatların da güneş ışınlarının hasarlarının önlenmesinde ve güneş yanıklarında rehabilitasyon emelli olarak kullanılabileceğini de kaydoluyor. Uzmanlar, hem antioksidan olarak hem de yanık rehabilitasyon edici ve soğukkanlılaştırıcı olarak kullanılabilen yeşil çaydan günde 2 kadeh içilerek gözle görülür faydalar sağlanabileceğini vurguluyor.
Uzmanlar, tüm bu yukarıyada anlatılanların faydalı olabilmeleri için, besin veya meşrubat maddelerinin, güneşe çıkmadan yarım saat veya 1 saat evvel harcanması gerektiğine de dikkat sürüklüyor. Uzmanlar ayrıca, güneş ışınları yeterli alındığı takdirde çok faydalı olduğunu, gün süresince alınacak 20-30 dakikalık güneş ışığının, bedenin D vitamini üretmesi için çok ehemmiyetli olduğunu, hatta beden sıhhati için de bırakılmaz olduğunu andırdırıyor