Grip yakın takibe alınacak

15.10.2023
308
Grip yakın takibe alınacak

Sağlık Bakanlığı geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, İstanbul, İzmir, Konya, Malatya, Samsun, Trabzon ve Van’da mevsimsel …

Sağlık Bakanlığı geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, İstanbul, İzmir, Konya, Malatya, Samsun, Trabzon ve Van’da mevsimsel (kış) grip ile ilgili izleme çalışması yürütecek.

Bu illerdeki sağlık kuruluşlarından grip ve soğuk algınlığı tespit edilen vakalarla ilgili bilgiler derlenirken, vakalardan alınan numuneler İstanbul ve Ankara’daki laboratuvarlarda incelenecek.

Bakanlığa bu laboratuvarlardan aylık, söz konusu illerin sağlık müdürlüklerinden ise haftalık raporlar gönderilecek. Bu raporlar doğrultusunda hem hastalığa neden olan virüsler hem de ülke genelinde bir salgının söz konusu olup olmadığı tespit edilebilecek.

NASIL ÖNLEM ALMALI
Sağlık Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, grip ani olarak 39 derece üzerinde ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle başlıyor. Bu tabloya daha sonra boğaz ağrısı, burun akıntısı, hapşırma, göz akması ve kanlanması gibi belirtiler de ekleniyor. Bazı vakalarda karın ağrısı, bulantı ve kusma da görülebiliyor.

Grip, soğuk algınlığı ile karıştırılsa da bu hastalık ateş yükselmeden, hafif kırgınlık, burun akıntısı ve hapşırma gibi belirtilerle kendini gösterirken, halsizliğe yol açmadığı için yatak istirahati gerektirmiyor.

Grip öksürük ve hapşırıkla etrafa saçılan damlacıkların havayla solunması, hasta kişilerle direkt temas edilmesi ve bu kişilerin ağız burun akıntılarının bulaştığı eşyalara temas sonucu bulaşıyor. Hastalık bu nedenle evlerde, iş yerlerinde, okullarda, kreşlerde ve toplu taşım araçlarında çok kolaylıkla bulaşabiliyor.

Yetkililer, mikrobu kapmış, ancak henüz belirtileri başlamamış (kuluçka sürecinin devam ettiği) kişilerin de hastalığı bulaştırmasının mümkün olduğunu belirterek, insanların toplu olarak bulunduğu ortamlarda dikkatli olunması gerektiğini bildirdiler.

Gripten aşı ile korunulabileceğini belirten yetkililer, bunun için en uygun zamanın Ekim ve Kasım ayları olduğuna dikkat çektiler.

TEDAVİ
Hastalığın yatak istirahati, bol sıvı alımı, ağrı ve öksürük kesicilerin yanı sıra ateş düşürücü ilaçlarla semptomatik tedavisi mümkün. Yetkililer, influenza A ve B’ye karşı etkili antiviral ilaçlara 36-48 saat içinde başlandığı takdirde, semptom süresinin kısalarak komplikasyonların azaldığını bildirdiler.

http://www.haberturk.com/haber.asp?id=2397&cat=220&dt=2006/10/08

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.