Çinko Nedir? Kimler Nasıl Kullanmalıdır?

15.06.2023
887
Çinko Nedir? Kimler Nasıl Kullanmalıdır?

Yeni tip koronavirüs tek bir şahıstan başlayarak tüm dünyaya dağılmış bir salgındır. Bu süreçte milyonlarca birey enfekte olmuştur ve hala yeni olaylar görülmeye devam etmektedir.

Yeni Tip Koronavirüs Nedir?

Koronavirüsler; soğuk algınlığı, nezle, SALLA Şiddetli Akut Solunum Yolu Belirtiyi, MERS Ortadoğu Solunum Yolu Belirtiyi gibi hastalıklara neden olan bir virüs ailesidir. 2019 senesinin sonlarına doğru, Çin’in Wuhan kentinden başlayan bir salgına neden olan yeni tip koronavirüs belirlenmiştir. SALLA-CoV-2 olarak adlandırılan yeni tip koronavirüs, insanları enfekte ederek Covid-19 hastalığına neden olur. Hastalığın Wuhan’dan başlayarak tüm dünyayı tesiri altına alması neticeyi, Dünya Sağlık Teşkilatı WHO 2020 Mart ayında pandemi duyuru etmiştir.

Yeni Tip Koronavirüs Bulguları Nelerdir?

Yeni tip korona virüsün neden olduğu Covid-19 hastalığı, bireyleri değişik biçimlerde etkileyebilir. Bazı bireylerde oldukça hafif bulgular görülürken bazı bireylerde semptomlar şiddetli olabilir.

Yeni tip koronavirüs bedene alındıktan 2-14 gün sonra bulgular ortaya çıkmaya başlar. Virüsün bedene alınmasıyla bulguların başlaması arasındaki müddete ise kuluçka yarıyılı inkübasyon periyodu denir.

Covid-19’da sık görülen bulgu ve belirtiler:

AteşÖksürükYorgunlukTat ve koku kaybıNefes darlığıKas ağrısıTitremeBoğaz ağrısıBurun akıntısıBaş ağrısıGöğüs ağrısıKırmızı göz konjonktivitBulantı, kusmaİshalDöküntü

olarak sıralanabilir.

Covid-19 hastalarında bu bulgulardan bir ya da birkaçı görülebileceği gibi hiç bulgu göstermeyen hastalar da olabilir. Ender de olsa bazı Covid-19 hastalarında da bu bulgular arasında yer almayan değişik semptomların görülmesi mümkündür.

Covid-19 bulgularının şiddeti hastadan hastaya farklılık gösterir. Bazı hastalar rahatsızlığı kolay ve ivedi atlatırken bazı hastalar da Covid-19’u ağır geçirebilir. Hastalığı hafif başlayan bir grup hastada; bulguların giderek şiddetlendiği, gün geçtikçe ağırlaşan bir tablo da görülebilir.

Covid-19 genellikle, ileri yaş grubunda yer alan bireylerde daha şiddetli semptomlara neden olur. Kronik tıbbi bir rahatsızlığı olan şahıslarda da Covid-19 ağır izleyebilir. Hastalığın ağır geçmesine neden olan vaziyetler:

Kalp yetmezliği, koroner atardamar hastalığı gibi ciddi kalp rahatsızlıkları,Kanser,Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı KOAH,Tip II Diyabet,Obezite,Sigara Kullanımı,Kronik böbrek hastalığı,Orak hücreli kansızlık,Uzuv nakli sebebiyle bağışıklık sistemi baskılayıcı ilaç kullanımı,Astım,Karaciğer hastalığı,Kistik fibrozis gibi kronik akciğer hastalıkları,Yüksek tansiyon,

biçiminde sıralanabilir.

Yeni tip koronavirüsle enfekte olmuşsanız ve

Nefes almada güçlük,Kesintisiz göğüs sızısı,Açıkgöz kalamama, şuur fluluğu,Dudaklarda morarma,

gibi bulgularınız varsa en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmeniz gerekir.

Yeni Tip Koronavirüse Karşı Aşılar Tesirli mi?

Yeni tip koronavirüse karşı dünya çapında çok rakamda işletme aşı geliştirme çalışması yapmıştır. Bunun neticesinde muayenehane testleri zaferle bitiren aşıların; tehlikesiz ve tesirli oldukları gösterilmiştir. Üretilen aşılar, değişik ülkelerce satın alınmış ve çok rakamda ülkede sağlık çalışanları başta olmak üzere yaygın aşılanmaya başlanmıştır.

Yeni tip koronavirüs, hala değişinime uğramaya ve değişmeye devam etmektedir. Bu değişinimlerin, virüsün bulaşıcılığını artırdığına dair iddialar vardır. Aşıların, değişinim geçiren koronavirüs üzerinde tesirsiz olduğuna dair bir bilgi mevcut değildir.

Yeni Tip Koronavirüse İhtiyat Olarak Ne Yapılabilir?

Yeni tip koronavirüs, yakın temas ya da virüsle enfekte damlacıklar aracılığıyla insanlar arasında dağılabilir. Virüsün cemiyet içindeki yayılımını önlemek ve salgını hakimiyet altında yakalayabilmek için uzmanlar tarafından yeni tip koronavirüs ihtiyatları tanımlanmıştır. Bu temkinler kapsamında fert olarak herkesin uyması gereken bazı kaideler vardır. Bunlar:

Kalabalık etraflarda öteki bireylerle araya en az 1.5-2 metre mesafe koymak,Elleri sık sık sabunlu suyla en az 20 saniye olacak biçimde yıkamak ya da en az %60 oranında içki kapsayan dezenfektan ile arınmak,Dışarı çıkarken maske takmak,Aksırma veya öksürme gibi vaziyetlerde ağzı ve burnu peçete ya da dirsek ile kapatmak,El ile göz, surat gibi bölgelere değmemek,Hastalanan bireylerle ortak havlu, tabak, kadeh gibi eşyaları kullanmamak,Kapı kolu, elektrik düğmeleri gibi sık kullanılan yerleri dezenfekte etmek biçiminde sayılabilir.

Kişisel hijyene ve mesafeye dikkat etmek, sizin ve hoşlandıklarınızın pandemi yarıyılını daha rahat atlatmanıza dayanakçı olabilir. Bu süreçte bağışıklık sistemini güçlü yakalamak ismine beslenmenize de dikkat etmelisiniz. Bazı vitamin ve minerallerin yetersizliği, Covid-19’un daha ağır geçirilmesine yol açabilir. Vitamin ve mineral beceriksizliğini önlemek için balanslı ve kumpaslı beslenmek ya da yiyecek dayanakları kullanmak bereketli olacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.