Cep telefonu hasarlı mı, değil mi?

27.11.2022
1.277
Cep telefonu hasarlı mı, değil mi?

Sağlık Bakanlığı’nın oluşturduğu raporda cep telefonlarının sıhhate hasar verdiği belirtildi. Sağlık Bakanlığı tarafından cep telefonlarının sıhhate tesiri ile alakalı olarak rapor hazırlandı. Raporda, kablolu kulaklık kullanılması halinde …

Sağlık Bakanlığı’nın oluşturduğu raporda cep telefonlarının sıhhate hasar verdiği belirtildi.

Sağlık Bakanlığı tarafından cep telefonlarının sıhhate tesiri ile alakalı olarak rapor hazırlandı.

Raporda, kablolu kulaklık kullanılması halinde telefonun baş bölgesinden uzak yakalanması sağlanabildiğinden cep telefonlarının hasarlı tesirlerinin eksildiği, kulaklığın olmadığı vaziyetlerde ”hoparlör” ile konuşulması, telefon görüşmesi yerine iletinin seçim edilmesi, arama yapıldığında iletişim kurulduktan sonra cep telefonunun kulağa yakalanması, cep telefonlarının kalp, beyin, böbrek gibi uzuvlardan uzakta yakalanması nasihat ediliyor.

HAMİLELER VE ÇOCUKLAR DİKKAT
Gebelerin, çocukların cep telefonu kullanmaması ihtarında bulunan raporda, yatarken cep telefonlarının kapatılması, kapatılmayacaksa başucundan en az 1 metre uzağa konulması öneriliyor.

Cep telefonlarının hareketli vasıtalar içerisinde kullanılması ve taşınması önerilmeyen raporda, taşıt içinde metal zarlardan içeri yansıyan elektromanyetik alanın şiddetinin, sarih havadakinden daha fazla elektromanyetik dalgaya yol açtığı mazeret olarak gösteriliyor.

ÇOK RAKAMDA ARAŞTIRMA GÖZ ÖNÜNÜ YAKALANDI
Anadolu Ajansı muhabirinin edindiği bilgiye göre, Sağlık Bakanlığı, son senelerde yaygın olarak kullanılmaya başlanılan cep telefonlarının insan sıhhatine tesirleri mevzusunda yapılan çok rakamda araştırmayı göz önünde bulundurarak, kamuoyunun doğru bilgilenmesi için tedbir alınması ve bilimsel bir heyet tarafından yurttaşları bilgilendirici tekliflerin tanımlanması gerektiği kanısına vardı.

Bu kapsamda, Sağlık Bakanlığı tarafından ”Elektromanyetik Alanların Sağlık Tesirlerini Değerlendirme Alt Heyeti” oluşturuldu. Heyet tarafından yapılan çalışmalar neticesinde cep telefonu kullanılması ile alakalı rapor hazırlandı.

Cep telefonlarının sıhhate tesiri ile alakalı olarak yurt içi ve yurt dışındaki tüm araştırmaların değerlendirildiği bilimsel heyetin hazırladığı raporda, cep telefonu kullanımı mevzusunda millete müteveccih tekliflere yer verildi.

-”KONUŞMAK YERİNE, KISA İLETİLERDEN YARARLANILMALI”-
Cep telefonundan dağılan dalgadan etkilenimin uzaklıkla eksildiği vurgulanan rapora göre, kablolu kulaklık kullanılması telefonun baş bölgesinden uzak yakalanmasını sağladığından, cep telefonlarının hasarlı tesirleri eksiltilebiliyor. Kulaklığın olmadığı vaziyetlerde ”hoparlör” modu tuşlanarak, sesli görüşme ile telefondan uzak konuşulması öneriliyor.

Özellikle gelişmesi ve büyümesi devam eden çocuklarda cep telefonu kullanım yaşının geciktirilmesi ve çocukların cep telefonu kullanmaması nasihat ediliyor. Çocukların cep telefonu kullanması halinde, faturaların hakimiyet edilmesi, gerektiğinde uyarılması isteniyor.

KABLOLU SABİT TELEFONLARI SEÇİM EDİN
Gebelerin ise cep telefonu kullanmaları önerilmiyor.

Acil vaziyetler dışında cep telefonu kullanılmaması ve muhtemel olan her gidişatta cep telefonu yerine kablolu sabit telefonların kullanılması nasihat ediliyor.

Cep telefonu ile yapılan görüşmelerin muhtemel olduğu kadar kısa yakalanması ve daha çok kısa iletilerden faydalanılması isteniyor. Numara çevrildikten sonra hat bağlanıncaya kadar telefonun bedenden uzak yakalanması isteniyor.

Cep telefonuna gelen arama olduğunda ya da arama yapılması gerektiği vaziyetlerde, iletişim kurulduktan sonra cep telefonunun kulağa yakalanması ile elektromanyetik ışınıma maruz kalmanın ehemmiyetli miktarda eksiltileceği belirtiliyor.

-”SAR KIYMETİ DÜŞÜK TELEFONLAR SEÇİM EDİLMELİ”-
Rapora göre, cep telefonu alınırken SAR kıymeti düşük telefonların seçim edilmesi öneriliyor.

Cep telefonlarının olabildiğince bedenden uzakta kullanılması ve bulundurulması isteniyor. özellikle kalp, beyin, böbrek gibi uzuvlardan uzakta durması gerektiği vurgulanıyor.

Bebek odaları, yatak odaları ve çocukların yakınında cep telefonu bulundurulmaması nasihat ediliyor.

Yatarken cep telefonlarının kapatılması, kapatılmayacaksa başucundan en az 1 metre uzağa konulması öneriliyor.

-”HAREKETLİ VASITALAR İÇİNDE CEP TELEFONU KULLANILMAMALI”-
Cep telefonlarının hareketli vasıtalar içerisinde kullanılması ve taşınması ise önerilmiyor. Buna mazeret olarak da taşıt içinde metal zarlardan içeri yansıyan elektromanyetik alanın şiddeti, yolculara sarih havadakinden daha fazla elektromanyetik dalgaya maruz kalmasına neden olabiliyor.

Ayrıca, kesintisiz değişen baz istasyonları ile irtibata geçmeye çalışan cep telefonu, basmakalıptan çok daha fazla elektromanyetik dalga yayabiliyor.

Taşıt kullanırken cep telefonu veya taşıt telefonu kullanılmasının dikkati eksilttiği ve kazalara neden olabildiği ihtarında da bulunuluyor. Bu sebeple taşıt tehlikesiz bir yere çekildikten sonra cep telefonu ile konuşulması nasihat ediliyor.

Özellikle yol şartlarının tehlikeli olduğu yağışlı ve sisli havalarda cep telefonu ile kullanılmaması gerektiği belirtiliyor. Bunun dışında petrol istasyonlarında da cep telefonu kullanılmaması isteniyor.

Sağlık Bakanlığı’nın raporuna karşın Teknoloji Bilgilendirme Platformu’ndan karşı tezde bir açıklama geldi. Platformdan yapılan açıklamaya göre, cep telefonlarının sıhhati tehdit eden bir istikametinin olduğuna dair bilimsel bir bilgi yok.

“SIHHATİ TEHDİT ETTİĞİNE DAİR BİR BİLGİ YOK”
Teknoloji Bilgilendirme Platformu, Sağlık Bakanlığı Elektromanyetik Alanların Sağlık Tesirlerini Değerlendirme Alt Heyeti tarafından yayımlanan raporun ardından yazılı bir açıklama yaptı. Dünyada yapılmış muhtelif çalışmalardan misallerin verildiği açıklamada, cep telefonlarının sıhhati tehdit ettiğine dair rastgele bir bilimsel bilgi bulunmadığı belirtildi.

Açıklamada, 219 ülkede 800′den fazla mobil irtibat firmasının bağlı olduğu Dünya GSM Birliği’nin GSMA, dün yayımladığı ”Mobil Teknoloji, Sağlık ve Etraf” evrakında, yeni nesil cep telefonu teknolojileri ve cep telefonlarının sıhhate tesirinin ele alındığı araştırmalara yer verdiğine işaret edildi.

Dünya Sağlık Teşkilatı’nün WHO tespitlerine yer verilen evrakta, son 20 senede cep telefonlarının mümkün tehlikeleri üzerine bir hayli çalışma yapıldığı ifade edilen açıklamada, ”Evrakta, baz istasyonları sinyallerinin sıhhate hasarlı olduğuna dair tatmin edici bilimsel bir delil bulunmadığı” kaydolundu.

30 YAŞ ÜSTÜ 5 BİN KATILIMCI İLE ARAŞTIRMA YAPILDI
Açıklamada, GSMA evrakında, tüm mobil teknolojilerin kullanılan servis tipine data veya ses ve antenlere olan uzaklığa göre eforlarını asgari seviyede yakaladıklarının vurgulandığı belirtildi.

Dünya Sağlık Teşkilatı ve Beynelmilel Kanser Araştırmaları Ajansı’nın dayanağıyla, dünyanın geniş kapsamlı araştırmasını yürüten Interphone Çalışma Grubu Interphone Study Group raporunun neticelerine de yer verilen açıklamada, ”Interphone’un 10 yıldır 13 ülkede 30 yaş üstü 5 binden fazla katılımcı ile reelleştirdiği araştırmanın ara raporunda, cep telefonlarının negatif tesir yarattığına ait kesin bir neticeye varılmadığına” dikkat çekildi.

Interphone’dan alınan bilgilere de yer verilen açıklamada, şöyle denildi:

”Sağlık Koruma Ajansı’na rapor veren bağımsız Non-İyonize Işınım Danışma Grubu, Interphone’nun çalışmaları iyi planlanmış, itinayla yapılmış ve cep telefonu kullanımından kaynaklanan mümkün sağlık tehlikelerin anlaşılmasına ehemmiyetli katkıda bulunduğunu belirtti. Çalışmalarda, cep telefonu kullanımı ile beyin uru ilişkisi araştırılarak, hayvanlar üzerinde yapılan laboratuvar deneylerinde hayvanların radyofrekans ışınıma maruz vazgeçilmesiyle elde edilen neticelerin değerlendirildiğini ve çalışmalar neticesinde cep telefonu kullanımının ve ışınıma maruziyetin kanser üzerinde tesiri olmadığının anlaşıldığı ifade edildi.”

Anadolu Ajansı

Kaynak: http://www.haberturk.com/saglik/haber/597428-cep-telefonu-zararli-mi-degil-mi

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.