Boyun ağrılarının nedenleri ve egzersizler

11.09.2023
334
Boyun ağrılarının nedenleri ve egzersizler

Günlük hayatımızda kravatımızı, kolyelerimizi takmak için kullandığımız boynumuzun reelinde bedenimiz açısından bir hayli işlevi vardır. Ağırlık olarak kafamızı yüklenen boynumuz, günlük hayatımızın getirdiği duygusal streslere, uygun olmayan …

Günlük hayatımızda kravatımızı, kolyelerimizi takmak için kullandığımız boynumuzun reelinde bedenimiz açısından bir hayli işlevi vardır.

Ağırlık olarak kafamızı yüklenen boynumuz, günlük hayatımızın getirdiği duygusal streslere, uygun olmayan tutuş şekillerine, fazla kiloya ve kazlaar gibi faktörlere sarih duyarlı bir bölgemizdir.

Boyun ağrılarının bir özelliği, sadece boyun etrafı ve arda hudutlu kalmayıp omuzlara, kafamıza, kollarımıza ve hatta parmak uçlarına kadar vurabilmesidir.

Boynumuz, kafamızdan bedenimizin geri kalan bölgelerine hayatımız için çok zorunlu olan beyinden alt doğru uzanan omuriliği, bu omurilikten etrafa dağılan asapları ve ayrıca kan damarlarımızı taşır. Taşadığı ağırlık 8-10 kiloya varır. Tam bu görevlerinin yanı gizeme, elastik ve her istikamete hareket edebilme beceriyi olan boyun bölgemiz etraftan gelebilecek kaza ve yaralanmalara çok sarihtir.

Ayrı ve belki de en yaygın olan bir neden de bozuk duruş şekli ve işimizin, günlük hayatımızın getirdiği streslerdir. Misalin; özelllikle de fazla kilolu isek ve cılız karın ve sırt adalelerimiz var ise, üstelik uzun zaman oturarak iş yapıyorsak, çoğu defa belimizi fazla öne verip, sırtımızı da kamburlaştırma meylinde oluyoruz. Bu gidişatta da boynumuz balansı sağlamak için öne doğru fazla eğilince boyun adalelerimize fazla yük biniyor ve onları kasıyoruz. Bu vaziyet, ‘yakalanmalara’, adale yorulmasına ve ağrılarına yol açıyor. Neticede, baş ve boyun ağrıları beraber ortaya çıkabiliyor.

Kimi zaman ise, yüzüstü uyuyup, çok yüksek bir yastık kullanıyorsak sabahları kasılmış bir boyunla kalkabiliriz. Günlük hiddetlenmeler ve streslerimizin boyunve birliktesi baş ağrıdene de yol açmasının ana sebebi asap sistemizin doğrudan iletişimde olduğu adalelerin kasılmasıdır. Bu kasılma, geçici olabileceği gibi, adale yapısında oluşan ve ‘trigger point’, öteki bir deyişle, teknik noktalarının neden olduğu, uzun süreli, ısrarla devam eden, asap uçları ve adalenin birleştiği noktalardaki fazla uyarımlar neticeyi ortaya çıkar. Tuhaf olarak, bu noktalarda oluşan ağrılar boyun bölgesinin uzakta başka alanlarına dağılıp, ağrı sanki daha geniş bir etraftaymış izlenimini verebilir.

Şayet hekiminiz fizik tetkikinde bu noktaları tespit etirse, ufak harekâtlarla bu tetik notalarının neden olduğu yaygın adale ağsını çözebilir. Bu çözülme, bir yerde adaleleri uyaran asap uçlarının fazla etkinliğinin basmakalıpa dönüştürülmesidir.

Boyun ağrılarımızın öteki ve ciddi olan sebebi ise boyun kemik, kıkırdak ve adale yapısının romatizmal bir hastalığıdır. Boyun vertebralarının arasındaki eklemler etkilendiğinde ‘artrit’ denilen vaziyet ortaya çıkar. Genellikle, romatoid artrit ya da artroz ismi verilen romatizmal hastalıklarda daha çok ortaya çıkan boyun atrritinde eklem içi kıkırdak, kemik ve etraftaki adaleler etkilenir. Özellikle, artroz, öteki bir deyişle, osteoartrit, ihtiyarladıkça ve travma sonrası baş gösterir. Millet arasında, ‘kireçlenme’ denilen, tıp dilinde Spondilit olarak adlandırdığımız vaziyet, artroz ilerledikçe oluşur. Spondilit’de kıkırdak ve kemik dokusu yaralanırken, daha evvel sözşöhreti ettiğimiz kanalcıklar çevresinde fazla kemikleşme ortaya çıkar ve kanalcıklar foramina içinden geçen etrafsal asaplara baskı yaparak boyun etrafında ağrılara yol açar. Bu vaziyet ilerlerse, emin bölgelerimizde duyu ve kuvvet kaybını kadar varabilir.

Rahatsızlığın altta uyuyan sebebine göre, rehabilitasyon çok kolay olarak, konutta egzersizlerle, adale rahatlatıcılarla ve ağrı kesiciler gibi usullerle yapılabileceği gibi, ileri testler ve gerekirse cerrahi usullerle de yapılabilir.

Misalin, adalenin kasılmasının neden olduğu ağrılarda en kolay rehabilitasyon usulü, adalenin üzerindeki yükü eksiltmek için uzanıp yastığa başınızı koymak; gerekirse,boyun anatomisine uygun yarı sert bir boyun yastığı kullanmaktır. Şayet çok yüksek bir yastık kullanırsanız, boyunkaslarınız gergin kalır ve analiz etebilir. Bunun yanı gizeme, yumuşak ya da hekiminizin teklifine göre, yarı sert bir boyunluk da verimli olabilir. Ayrıca, ağrılı bölgelere yakıcı olmayan su ya da nemli bir havlu uygularsanız, adale gerginliği, başka bir deyişle spazm daha tez çözülür. Kimi zaman, ağrı özellikle, bir noktaya odaklanmışsa buraya hekiminiz ufak bir enjeksiyon yapabileceği gibi, sadece yerel buz uygulaması da önerebilir. Tam bu usullerin yanı gizeme, bir ıslatıcı ile ya da jet stilindeki ilaçlarla ağrılı bölgelere masaj yapılabilir.

Şunu ustan çıkarmamalı ki, şayet boyun ağrıları ile beraber boyun etrafına, kollara, parmak uçlarına kadar vuran duyu kaybı, anlaşmalar, karıncalanmalar ya da kuvvet kaybı varsa, yapılacak en doğru iş, hekiminizi görmek ve kendi kendinize müdahelede bulunmamaktadır. Bu vaziyette, ağrının altta uyuyan sebebi, omuriliğin boyun kısmından çıkan asap köklerine bir bası olmasıdır.

Söz edilen bulgular, ender olarak, adalelerin fazla spazmı gidişatında asapların ve kan damarlarının adale grupları arasında sıkışması ile de ortaya çıkabilir. Hekimin görevi, gerekiyorsa radyolojik usullerle tanıyı doğru koymak ve rehabilitasyonu ona göre tertip etmektir. Asap kökü basısı, genellikle, disk kayması neticeyi, diskin kayarak asabı sıkıştırmasıdır. Böyle olgularda, kaymanın derecesine ve tipine göre, farklı rehabilitasyon şekilleri uygulanır. Bu, bir yakalık uygulaması olabileceği gibi, traksiyon, başka bir deyişle, boynun dikkatle ve kadameli olarak ağırlıklar dayanağı ile yukarıya doğru çekilmesi de yapılabilir. Ve traksiyonun kesinlikle hekim himayesinde yapılması gerekir. Bu usullerden fayda görülmezse cerrahi düşünülebilir.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.